Motion har utallige positive effekter på vores helbred og velvære, og de fleste vil også gerne være aktive, men alligevel får mange ikke motioneret.
Ifølge bogen ’Motivation – nå i mål med din træning!’ så er der fire overordnede barrierer, der stopper folk i at træne:
- 1
Manglende tid
- 2
Manglende resultater
- 3
Skader
- 4
Penge
En af bogens forfattere er Henning Langberg, der er professor på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.
Her kan se hans gode råd til, hvordan du får nedbrudt de fire barrierer.
1) Manglende tid
Træn effektivt og intenst. Du behøver ikke træne i timevis for at få noget ud af motion. Få hjælp til at sammensætte et træningsprogram på 20-30 minutter, som lettere kan flettes ind i en travl hverdag.
Reducer transporttiden. Lad være med at spilde en halv time på at køre i bil frem og tilbage til træning. Mangler du tid, så træn løb eller cykling fra din hoveddør og køb vægte til styrketræning i stuen
Planlæg din træning. Skriv din træning i kalenderen en måned frem, så træningen bliver en del af dit program i stedet for noget ekstra, som du skal have tid til oveni i dit almindelige program. Kommer der vigtige ting i vejen, så træn mindre i stedet for helt at aflyse træningen, eller stå op en halv time før, og træn inden dagen rigtig går i gang.
Kombiner træningen med andre gøremål. For eksempel: Lav en aftale med en ven i et træningscenter i stedet på en café. Løb en tur med en babyjogger i stedet for at passe barnet hjemme i stuen. Du kan cykle eller løbe til og fra arbejde i stedet for at tage bussen.
2) Manglende resultater
Få en træningshjælper. Går det for langsomt med at mærke fremskridt, så få hjælp af en træner, der kan hjælpe med effektive øvelser, kost og andre gode råd.
Sæt realistiske mål. Det er bedre at opnå flere små sejre end at have et mål om en stor sejr, som man aldrig opnår.
Læg fokus på processen. Det er surt at træne, hvis du kun bliver glad, når du først efter flere måneders træning endelig opnår et mål om at løbe på en bestemt tid eller lignende. Sæt en masse delmål og registrer løbende din succes. Et delmål kan for eksempel være at sætte et flueben i kalenderen for hver uge, hvor du har trænet mindst to gange om ugen.
3) Skader
Få hjælp til behandling. I stedet for blot at holde pause og vente på skaden forsvinder af sig selv, så opsøg en kompetent fagperson og få gode råd, om hvad du selv kan gøre for at komme hurtigst og bedst igennem din skade.
Lav behandlingen til et delmål. Sæt en seddel på køleskabet og lav et flueben hver gang du har lavet din behandlers øvelser. Beløn dig selv, hver gang du har fået fem eller ti flueben.
Sæt nye mål. Selv om du har en løbeskade, så kan du sagtens cykle eller svømme. Tal med din behandler, om hvilken form for motion, som du godt må lave trods din skade.
4) Penge
Brug det du har eller kan låne. Du behøver ikke det nyeste og dyreste udstyr for at træne. Din puls er ligeglad med, om du cykler på en spritny racercykel, en gammel brugt racercykel eller din almindelige bycykel.
Og vil du ikke bruge penge på at være tilmeldt et fitnesscenter, så er der mange gode træningsprogrammer på nettet, som man kan lave hjemme i stuen uden vægte og andet udstyr.