Rigtig mange vil gerne tabe sig et par kilo, vil i bedre form og få mere overskud i hverdagen.
Alle ved, at det er godt at være aktiv, dyrke motion og spise bedre, men det kan være enormt svært at ændre sine indgroede vaner.
- Mange har lyst, men oplever, at det ikke lykkes at komme i gang med at dyrke motion. Der er hele tiden ting der kommer i vejen. Lysten er der, men der sker bare ikke rigtig noget, siger Henning Langberg, der er professor på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.
Forandring har fem stadier
Han har lige været med til at skrive bogen ’Motivation – nå i mål med din træning!’, som beskriver og giver gode råd, om hvordan vi motiverer os. Ifølge bogen har vores vilje til forandringer fem stadier, som vi veksler frem og tilbage imellem:
- 1
Før-overvejelse – hvis du ikke så meget som tænker på at komme i gang med træning.
- 2
Overvejelse – hvis du overvejer træning, men veksler mellem at ville og ikke ville.
- 3
Forberedelse – hvis du har besluttet at ville træne, og nu skal finde ud af, hvad du vil træne og hvor og med hvem.
- 4
Handling – hvis du har taget din første løbetur eller første tur i fitnesscentret, men træningen endnu ikke er blevet en ny fast vane.
- 5
Vedligeholdelse – hvis træningen er blevet en fast vane, som er en naturlig del af dit liv, og som du ikke længere bruger meget energi på at overveje.
- De fleste af os snubler, når vi skal gå fra at have lyst til motion til rent faktisk at handle på lysten og begynde at træne. Omkring 30 procent af dem, som har intentionen om at træne, kommer aldrig i gang, siger Henning Langberg.
Så det store spørgsmål er, hvad man kan gøre for at komme i gang med den allerførste og sværeste træning.
Gode råd til at komme i gang
- Et første kæmpe skridt kan være noget så simpelt, som bare at sige det højt til familie, venner eller kolleger. Fortælle omgivelserne, at man vil i gang med at træne. Du vil opleve at få ros, måske har nogen har et godt råd, eller der kan være nogen, som får lyst til at træne med, siger Henning Langberg.
En andet stort skridt er at lægge dig fast på hvornår du skal træne. Vælg hvilke dage og på hvilket tidspunkt. Skriv det ind i din kalender eller hænge en seddel op på køleskabet.
- Og når tidspunktet så kommer, så hold fast. Tag i fitnesscentret eller på med løbetøjet som du har aftalt med dig selv. Jeg plejer at sige, at det er lige meget, hvor meget eller hvor lidt du ender med at træne. Bare det at komme af sted er en sejr, siger Henning Langberg.
Lidt motion er bedre end intet
Det er også vigtigt, hvilken type træning du vælger.
Det kan være, at du skal prøve dig lidt frem, prøv at træne alene eller sammen med andre og når du mærker, at det begynder at blive kedeligt og motivationen forsvinder, så varier og prøv noget helt andet.
Det vigtigste er at du kommer igang. Er du først i gang, så er du nået et kæmpe skridt mod et sundere liv. Nu er det bare at holde fast.