Stigende smitte ændrer ikke på noget. Kina forsikrer, at vinter-OL bliver afholdt

Med under en måned til tænding af faklen er det ikke kun smitten, der er stigende. Også bekymringen.

En kinesisk betjent holder vagt ved de olympiske ringe, der ligesom resten af OL-lokationerne er skærmet fra omverdenen. (Foto: © Thomas Peter, Ritzau Scanpix)

Smittebekymring.

Sådan lyder det, hvis man med et enkelt ord skal beskrive snakken om det kommende vinter-OL i den kinesiske hovedstad Beijing.

Det til trods har de kinesiske værter forsikret Den Internationale Olympiske Komité (IOC) om, at legene bliver gennemført som planlagt. Det forklarer IOC’s administrerende direktør, Christophe Dubi, ifølge mediet Inside the games til den schweiziske TV-kanal RTS:

- Den kinesiske regering har ved flere lejligheder, og igen i fredags, mindet os om, at vi fortsætter fremad. De er meget fortrøstningsfulde, siger Christophe Dubi.

- De har oprettet en ekstremt sofistikeret, sanitær boble, der holder alle deltagere inde i boblen. Atleter vil praktisk talt ingen kontakt have med verden udenfor. Vi vil forblive i boblen uden veje ud, hvilket er meget bedre med hensyn til atleternes sundhed og sikkerhed.

IOC-direktøren forklarer, at det er en væsentlig forskel fra OL i Tokyo i sommer, hvor man angiveligt havde mulighed for at bryde isolationen fra omverden efter to uger.

Kineserne har indført stramme restriktioner for at sikre, at vinter-OL gennemføres. Udover at afholde udenlandske tilskuere fra at deltage, har man besluttet, at ikke-vaccinerede skal i tre ugers isolation, før vedkommende kan træde ind i ’boblen’.

- Kina har sat sig for ikke at leve med covid-19, men for at udrydde den, siger Christophe Dubi.

Den schweiziske IOC-direktør, Christophe Dubi, fortæller, at alle atleter til vinter-OL skal PCR-testes dagligt. (Foto: © Pierre Albouy, Scanpix Denmark)

Udviklingen vækker bekymring

Lovning fra den kinesiske regering er én ting. Stigende smitte rundt i verden er en anden.

For nyligt har flere store europæiske lande og USA offentliggjort rekordhøje smittetal, og i flere sportsgrene har man oplevet et væld af udsatte kampe på grund af smitte blandt atleter. En af konsekvenserne deraf er, at man ikke får de største ishockey-stjerner fra NHL at se i Beijing.

Den stigende smitte er netop, hvad optager IOC-direktøren:

- Min primære bekymring er stigningen i antallet af smittede atleter. Vi vil naturligvis ikke miste et par atleter uger inden legene, når de har gjort det til et personligt mål gennem flere måneder, siger Christophe Dubi og understreger:

- Det er for alt i verden dem, vi arrangerer denne utrolige begivenhed for.

Også formanden i Danmarks Idrætsforbund (DIF), Hans Natorp, følger udviklingen med en bekymret mine.

- Vi fortsætter vores forberedelser ufortrødent, men hele tiden med en meget stor opmærksomhed og bekymring i forhold til, hvordan smitten udvikler sig de næste par uger, sagde DIF-formanden i weekend til DR Sporten.

Skulle smitten løbe løbsk, er Hans Natorp ikke bange for at trække i håndbremsen:

- Hvis der er en sikkerhedsrisiko for vores atleter, som vi ikke kan stå inde for eller håndtere, tager vi ikke af sted.

Danske atleter går på listetæer

De første danske atleter til at kvalificere sig til det kommende vinter-OL var curlingkvinderne, da de i maj sidste år med en placering i top-6 ved VM i Canada sikrede sig OL-billetten.

Derfor har landsholdsskipper Madeleine Dupont i mere end et halvt år kunne glæde sig til sit tredje vinter-OL.

Men den glæde er nu punkteret og fyldt op med frygt.

- Jeg ville så gerne sige, at jeg glæder mig 10 millioner procent. Men det er vildt svært at glæde sig, fordi der er så stor usikkerhed med corona, siger Madeleine Dupont til DR Sporten.

Madeleine Dupont var også Danmarks skipper ved vinter-OL i 2018. Hendes første OL var i 2010 i Vancouver, Canada. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Den 34-årige curlingspiller forklarer, at det bliver en lang måned med tanke på den nye modstander, omikron.

- Vi kan først rigtigt glæde os, når vi står på isen. Indtil da går vi på listetæer for at undgå sygdom, siger den danske skipper.

Onsdag offentliggjorde IOC en manual til atleterne, der skal efterleves frem mod OL, så man undgår smitte.

Foruden Madeleine Dupont kommer landsholdet til at bestå af skipperens søster Denise Dupont, Mathilde Halse, My Larsen og Jasmin Lander.

De danske curlingkvinder skal for første gang på isen ved OL den 10. februar, hvor værtsnationen Kina venter. Curlingherrerne spiller første kamp mod Canada den 9. februar.