Om godt en måned begynder vinter-OL i Beijing.
Det er i hvert fald udgangspunktet i skrivende stund. For coronapandemien har godt fat i det meste af verden.
Derfor kan en udsættelse af legene sagtens komme på tale, hvis smittesituationen ikke ændrer sig, mener chefen for Canadas Olympiske Komité (COC), David Shoemaker.
- Vi er bekymrede. Legene kan stadig afholdes sikkert, men vi tager det dag for dag for at være sikre på, at vi stadig har det sådan, når vi vågner om morgnen, siger han ifølge Reuters.
David Shoemaker og COC agerede på samme måde i marts 2020. Dengang ville man ikke sende landets atleter af sted til de olympiske lege i Tokyo, der senere blev rykket til 2021.
- Vi har endnu ikke haft en snak med Den Internationale Olympiske Komité (IOC) om en udsættelse, men vi har ofte samtaler med de andre deltagernationer, og emnet vil sandsynligvis blive bragt op, siger han ifølge Reuters.
Samme bekymring eksisterer også hos Danmarks Idrætsforbund (DIF), fortæller formand Hans Natorp.
- Fuldstændig ligesom Canada mærker vi også efter, hvordan det hele ser ud og tager det dag for dag, siger Hans Natorp til DR Sporten.
Stor opmærksomhed på smitten
DIF har dog ikke været i kontakt med Canada, men forbundet er hele tiden i uformel kontakt med andre deltagende lande, forklarer han.
Den danske delegation har ikke tænkt sig at trække stikket for vinter-OL på forhånd, men afventer en beslutning fra IOC i forhold til, hvad der skal ske.
- Vi fortsætter vores forberedelser ufortrødent, men hele tiden med en meget stor opmærksomhed og bekymring i forhold til, hvordan smitten udvikler sig de næste par uger, forklarer Hans Natorp.
DIF skal sammen med en andre række lande deltage i et konferenceopkald med IOC i løbet af den kommende uge. Her vil den nuværende smittesituation blandt andet blive diskuteret.
Hans Natorp har stor tiltro til IOC's håndtering af det kommende vinter-OL. Modsat OL i Tokyo i sommer har de involverede parter ved vinterlegene mere erfaring med håndteringen af coronasmitten i OL-sammenhæng.
Det giver tryghed at 'kende gamet', lyder det fra DIF-formanden, som dog vil være sikker på, at IOC har fuldstændigt styr på protokollen for smitteudbrud.
- Vi efterlader under ingen omstændigheder nogen på perronen. Vi skal kende processen, og det er en dialog, som IOC har på vegne af os med Kinas myndigheder og OL-arrangører. Protokollen udvikler sig løbende og bliver forfinet og tilpasset den aktuelle situation, siger Hans Natorp.
DIF har dog altid en sikkerhedsvinkel på deltagelsen ved internationale sportsbegivenheder - uanset om det er OL eller VM, uddyber han. Så skulle det komme så vidt, at coronasmitten eksploderer i Beijing, er Hans Natorp og DIF klar på at blive hjemme.
- Hvis der er en sikkerhedsrisiko for vores atleter, som vi ikke kan stå inde for eller håndtere, tager vi ikke af sted. Det handler ikke kun om corona, men er en helt generel tilgang, siger Hans Natorp.
- Hvis smitten stikker af, er der ikke nogen, som kommer af sted. Du vil ikke se et vinter-OL uden lande som Danmark og Canada, men hvor resten af verden er med. Det tvivler jeg stærkt på. IOC er meget ansvarlige omkring situationen.
Vinter-OL begynder efter planen den 4. februar 2022, slutter den 20. februar og kan følges på DRTV og DR's kanaler.