Der gik et chok gennem svømmeverdenen, da det i slutningen af april kom frem, at 23 kinesiske svømmere kort før OL i 2021 blev testet positiv for doping, men alligevel fik lov at deltage ved legene i Tokyo.
Svømmerne fik lov til at deltage, fordi Det Internationale Antidopingagentur, Wada, efter undersøgelser ikke fandt grund til at bestride de kinesiske antidopingmyndigheders forklaring på de positive tests.
En forklaring, som lød på, at svømmerne skulle have spist mad fra et køkken, der var kontamineret med den receptpligtige hjertemedicin trimetazidin.
Nu nærmer et nyt OL sig, og nogle af de kinesiske svømmere, der blev testet positiv, er igen i spil til at deltage i legene, skriver New York Times.
Det vækker langt fra glæde hos den syvdobbelte OL-guldvinder Katie Ledecky, der i 2021 vandt OL-sølv i 4 gange 200 meter stafet, hvor guldet gik til kineserne.
- Det er hårdt at tage til Paris velvidende, at vi kommer til at kæmpe mod nogle af de her atleter. Jeg synes, at vores tillid til nogle af systemerne (anti-doping, red.) er lavere end nogensinde, fortæller den 27-årige svømmer til CBS News Sunday Morning.
Svømmeren forstår især ikke, at de internationale antidopingmyndigheder købte kinesernes forklaring, samt hvorfor sagen først er kommet frem nu.
- Det virker ikke til, at alt gik efter bogen i håndteringen af sagen, siger Katie Ledecky.
Wada igangsatte den 25. april, det, agenturet selv kalder en uafhængig undersøgelse af sagens forløb. En schweizisk advokat fik æren af at undersøge sagen til bunds og give sin vurdering, der skulle være færdig inden for to måneder.
DR Sporten har været i kontakt med Anti Doping Danmark (ADD, red.), der endnu ikke har fået resultatet af den uafhængige undersøgelse.
Men er undersøgelsen overhovedet uafhængig?
Flere kritikere har siden udtalt, at de ikke mener, at undersøgelsen er uafhængig nok. Det gælder også ADD, som gerne så, at flere uafhængige personer burde få lov til at vurdere sagen.
- Wada burde overveje at adressere det og eventuelt udvide holdet med yderligere et par uafhængige anklagere udpeget af Wada's etiske komite. De har en høj integritet og kan være med til at udpege, hvem der kan bidrage til undersøgelsen, har Kim Højgaard Ravn, direktør for ADD, tidligere udtalt til DR Sporten.
Det kan Katie Ledecky støtte op om. Hun håber, at man vil lave nogle regelændringer i anti-dopingsystemet, der kan forhindre lignende sager i fremtiden og give svømmeren troen på myndighederne tilbage.
- Jeg vil gerne se ansvarlighed her. Jeg vil gerne have nogle svar på, hvorfor det skete på den måde, det gjorde. Og jeg vil rigtig gerne se, at der bliver taget nogle skridt i fremtiden, så vi kan genvinde noget tillid til det globale system, siger den amerikanske OL- og VM-guldvinder.
Hvis den schweiziske advokat overholder tidsplanen, skal vurderingen være færdig senest den 25. juni.