Dansk dopingvagthund vil have reglerne ændret efter afsløring af kinesisk dopingsag

De 23 kinesiske svømmere, der inden OL blev testet positive for et præstationsfremmende middel, havde ikke fået lov til at gå under radaren i Danmark.

De danske dopingmyndigheder så gerne, at sagen om de kinesiske dopingtest havde været kendt tidligere. (Foto: © Charlie Riedel, Associated Press)

Lørdag kom det frem, at 23 kinesiske svømmere blev testet positive for et præstationsfremmende middel inden OL i Tokyo i 2021.

Hvorfor der skulle gå tre år, inden det kom frem i offentlighedens lys, skulle Det Internationale Antidopingagentur, Wada, mandag aften svare på i et onlinepressemøde.

Her forklarede Wada, at de kinesiske myndigheder kunne sandsynliggøre, at svømmerne uden kendskab til det havde indtaget stoffet trimetazidin, en receptpligtig hjertemedicin, på grund af et forurenet køkken.

En forklaring, som Wada efter undersøgelser ikke kunne finde grund til at bestride.

Wada satte heller ikke foden ned, da de kinesiske antidopingmyndigheder undlod at udstede en midlertidig suspendering, mens sagen blev undersøgt - eller da de undlod, at offentliggøre noget som helst om dopingmistanken. Det er nemlig ikke i strid med reglerne, at lade atleterne fortsætte med at konkurrere, mens man undersøger sagen, hvis man kan sandsynliggøre at stoffet er indtaget ved et uheld.

Svømmerne fik derfor lov til at rejse til OL i Tokyo, men den var næppe gået, hvis det havde været danske atleter, siger Kim Ravn, der er direktør i Anti Doping Danmark.

- Jeg så gerne, at man havde gjort, som vi gør i den slags tilfælde, siger han til DR Sporten.

- Reglerne er fulgt, man kan ikke kritisere Wadas opfølgning over for de kinesiske antidopingmyndigheder, men i Danmark ville vi have lavet en midlertidig udelukkelse.

- Vi ville oprette en dopingsag, udstede en midlertidig udelukkelse, som atleten har mulighed for at appellere, og så lade et uafhængigt dopingnævn tage stilling til den midlertidige udelukkelse og efterfølgende sagen. Dermed ville det også blive offentligt.

Derfor vil Kim Ravn og Anti Doping Danmark heller ikke kritisere Wada.

Han vil dog alligevel se på, om reglen kan laves om.

- Wada reviderer i øjeblikket reglerne med input fra Anti Doping Danmark og vores kollegaer, og der vil vi da se på, om den mulighed (for at undlade midlertidige udelukkelser, red.) er hensigtsmæssig, siger han.

Ved OL i Tokyo vandt Kina guld i disciplinen 4x200 meter fri, hvor de også satte verdensrekord. Det vides ikke, hvilke atleter der er tale om i sagen om de 23 svømmere. (Foto: © Marko Djurica, Ritzau Scanpix)

Amerikanerne raser

Det amerikanske antidopingagentur, Usada, er rasende på Wada og håndteringen af sagen og kalder hele situationen en tragedie. Formand Travis Tygart mener, at Wada skulle have offentliggjort undersøgelsen langt tidligere.

- Hele situationen er en tragedie for rene atleter rundtomkring i verden. Wada skulle have offentliggjort regelbruddet, og atleterne skulle have været diskvalificeret. De skulle bare have suspenderet dem midlertidigt, siger han ifølge Reuters.

Ved pressemødet mandag aften gav Wada igen sin begrundelse for, at de 23 atleter ikke blev udelukket. Men det var ikke nok for den amerikanske dopingjæger.

- Vi sætter pris på, at Wada åbner op og giver nogle oplysninger om processen.

- Det var desværre meget utilfredsstillende og førte faktisk til en helt masse spørgsmål, som skal besvares og undersøges, siger Usada-chef Travis Tygart ifølge Reuters.

Travis Tygart, formand for Usada, vil have Wadas håndtering af sagen undersøgt. (Foto: © Susan Walsh, Associated Press)

Han kræver nu en grundig efterforskning af Wadas håndtering af sagen.

- Rene atleter kigger på dette system og er bare frustrerede og vrede over, at et antal af atleter på dette niveau kan blive testet positive for et stof som dette, og at kinesisk sikkerhedspoliti kan skabe denne undskyldning, som så bliver godtaget af den globale myndighed.

- Atleter kalder på efterforskning, og vi skal nå til bunds i, hvordan det her kunne ske, siger Travis Tygart.