I DR Sportens dokumentar ”Svømmestjerner – Under Overfladen”, fortæller direktør i Dansk Svømmeunion Pia Holmen, at hun ikke kendte til omfanget af den ydmygende træneradfærd og de offentlige vejninger, der i flere år var en fast del af samlingerne på svømmelandsholdet.
Men meget tyder nu på, at en del af ledelsen vidste besked om de forhold, der for flere svømmere førte til depression, angst og spiseforstyrrelser.
Adskillige gange blev Lars Sørensen, der var elitechef fra 2003 til 2012, gjort opmærksom på situationen. Der kom sågar advarsler fra landsholdsstaben.
Fysioterapeut advarede gennem tre år
Thomas Pape, der var tilknyttet landsholdet fra 2007 til 2010 som fysioterapeut, står nu for første gang frem og fortæller om sine oplevelser.
Han var med til træningslejre og konkurrencer, og han arbejdede sammen med både Mark Regan og Paulus Wildeboer, der er to af de landstrænere, som nævnes i dokumentaren.
Thomas Pape fortæller, at han i sin tid med landsholdet løbende rapporterede til den daværende elitechef, Lars Sørensen, om de kritisable forhold, han var vidne til. Lars Sørensen svarede ifølge Thomas Pape, at han ville tage en snak med trænerne, men alligevel skete der ingen ændringer.
Ifølge Thomas Pape var der ellers rigeligt at ændre, da offentlige vejninger og grove overfusninger var en fast del af hverdagen, når landsholdet var på tur.
- Det hele var bundråddent og uetisk, der blev ikke passet på de unge mennesker, og landstræneren var ligeglad med vores arbejde, siger Thomas Pape.
Det var ikke kun det psykiske spil, som chokerede Thomas Pape. Som fysioterapeut var det svært for ham at være vidne til, hvordan svømmerne fysisk led overlast.
Han husker, en af de kvindelige svømmere på en træningslejr kom op af vandet og havde tydelige vejrtrækningsproblemer, da hendes facetled, der forbinder ryghvirvlerne, havde låst sig fast.
Det er en meget smertefuld tilstand, og Thomas Pape ville derfor have pigen op på sin behandlerbænk for at hjælpe hende. Det afviste landstræner Paulus Wildeboer.
- Paulus Wildeboer sagde, at hun var et opmærksomhedshungrende og forkælet barn, der skulle svømme videre, og at hun bare skulle lære at svømme gennem smerten, siger Thomas Pape om episoden.
Derefter sendte landstræneren hende over på en nærliggende svømmebane, hvor hun fik besked på at svømme baner alene.
- Så lå hun derovre til offentlig udskamning. Og jeg kunne se, at når hun holdt pauser mellem banerne, så hang hun på kanten og græd. Men jeg fik at vide, at jeg ikke måtte gå derhen. Det var som fagperson langt over min grænse, siger Thomas Pape.
Dette er blot ét af en række eksempler, som Thomas Pape efter eget udsagn har rapporteret til Lars Sørensen, men uden at det ændrede noget. Til sidst blev det for meget for Thomas Pape, der stoppede sin tilknytning til landsholdet.
Thomas Pape har ikke haft kontakt til landsholdet siden 2010.
'Blødsødent skandinavisk'
Thomas Pape var ikke den eneste i staben omkring svømmelandsholdet, der gjorde den sportslige ledelse opmærksom på, at de ting, som svømmerne blev udsat for, ikke var i orden.
Jesper von Seelen var svømmetræner i Aalborg Svømmeklub fra 2003 til 2007 og landstræner for den yngste landsholdsgruppe fra 2002 til 2006. Han var derfor med på flere træningslejre med landsholdet i den periode, hvor Mark Regan var landstræner.
Han husker en landsholdskultur præget af ”mobning, nedgørelse, straf, nedladende kommentarer, stigmatisering og udskamning”, og ifølge Jesper von Seelen gjorde han og en række forældre og trænere opmærksomme på det til unionens ledelse, herunder Lars Sørensen. Det skete både skriftligt og mundtligt.
Jesper von Seelen skrev en mail til Lars Sørensen, hvor han berettede om metoderne, der blev benyttet. Lars Sørensen svarede, at det var de danske trænere, der skulle stramme op, og at man ønskede et miljø, som ikke var ”blødsødent skandinavisk”, husker han.
- Jeg er med på, at det kræver, at man er kompromisløs og nogle gange skal der pres på. Men det behøver jo ikke at være gennem straf, mobning og udskamning, siger Jesper von Seelen.
DR Sporten har forholdt Lars Sørensen kritikken. Han ønsker ikke at stille op til interview, men skriver i en mail:
- Det er jeg sikker på, at jeg aldrig ville have sagt. Det ligger mig fjernt at ville acceptere sådanne metoder og værdier.
I 2007 meddelte Jesper von Seelen unionen, at han ikke længere ønskede at deltage i landsholdsaktiviteter.
- Jeg stoppede med at være på træningslejre sammen med landsholdet på grund af Mark Regan, og fordi der ikke blev gjort noget, siger han.
Tidligere elitechef afviser anklager
I dokumentaren fortæller svømmerne lige som Thomas Pape om en træningshverdag præget af nedladende kommentarer og effentlige vejninger.
Tidligere elitechef Lars Sørensen kan ikke genkende det billede, som bliver tegnet. I en mail til DR Sporten skriver han, at han ikke har kendt til, at der fandt offentlige vejninger sted under Mark Regan fra 2005 til 2008, hvor Mark regan stoppede som landstræner.
Han afviser også at have lukket øjnene for et usundt træningsmiljø eller at have sagt de ting, som han bliver beskyldt for.
- Jeg ville aldrig stiltiende eller uden handling acceptere sådanne metoder. At vi havde udfordringer med at få Mark til at tilpasse sig vores kultur og måde at behandle svømmere på, er velkendt. Det samme gælder i en vis udstrækning Paulus. Det vedstår jeg. Men jeg er ikke vidende om, at fælles vejninger fortsatte i Marks ansættelsesperiode efter 2005 eller 2006, hvor vi vedtog de nye regler, skriver Lars Sørensen.
I 2008 blev Paulus Wildeboer ny landstræner efter Mark Regan, og to år senere blev Lars Sørensen i TV2-programmet”Lige på og Sport” konfronteret med, at der har været offentlige vejninger under Wildeboer.
I programmet deltog svømmeren Josephine Emilie Thomsen, som fortalte om offentlige vejninger og om at blive skældt ud, hvis hun ikke kunne præstere den rette vægt. Det resulterede ifølge Josephine Emilie Thomsen i, at hun udviklede spiseforstyrrelsen bulimi og begyndte at kaste op, når hun havde spist.
Lars Sørensen var i TV2-studiet for at stå på mål for kritikken på vegne af Dansk Svømmeunion. Den medvirken henviser han til i en mail til DR Sporten.
- Med Paulus blev vi i 2010 bekendte med, at fælles vejninger og forkert håndtering af svømmere foregik. Det er velkendt, at jeg offentligt, for eksempel på TV2, tog skarpt afstand fra de metoder. Det blev stoppet, og det fik i øvrigt personalemæssige konsekvenser for Paulus, siger Lars Sørensen.
De offentlige vejninger fortsatte
Flere svømmere afviser imidlertid, at Paulus Wildeboers metoder blev stoppet.
En af dem er Søren Dahl, der flere gange var med på landsholdets træningslejre mellem 2011 og 2013. Han bekræfter, at det verbale misbrug og de offentlige vejninger fortsatte efter 2010.
- Indslaget i LPS (Lige på og Sport, red.) gjorde ingen forskel. Der var offentlige vejninger hver eneste gang, jeg var med på træningslejr fra 2011 til 2013, siger Søren Dahl.
- Det er utrolig skuffende, at de i Dansk Svømmeunion ikke står ved, at de offentlige vejninger er foregået. Det kan ikke passe, at de siger det, når så mange svømmere har haft dårlige oplevelser med det, og de (Dansk Svømeunion, red.) selv har overværet det. Det er ærgerligt, at man ikke står ved det.Hvis du snakker med alle svømmere, der har været på landsholdet i den tidsperiode, er de blevet offentligt vejet, siger Søren Dahl.
Frederik Siem Pedersen var tilknyttet flere danske svømmelandshold i perioden 2006 til 2017, og også han råbte efter eget udsagn vagt i gevær over for elitechef Lars Sørensen – senest i 2011.
For Frederik Siem Pedersen var miljøet så uacceptabelt, at han stoppede med at deltage i træningsture med landsholdet. I den anledning husker han et møde med elitechefen, hvor han fortalte om træner Paulus Wildeboers kontroversielle adfærd.
- Jeg fortalte, hvad der skete på de ture, og han sagde bare: ”jamen sådan er det – så må du bare finde en anden måde at træne på”. Jeg fik lov til ikke at tage med på træningslejre, men der kom ikke nogen konsekvenser ud af noget som helst, siger han til DR Sporten.
For Jeanette Ottesen er der ingen tvivl om, hvorvidt de offentlige vejninger fortsatte efter TV2-programmet blev sendt.
- De offentlige vejninger fortsatte efter 2010. I al den tid vi havde Paulus som landstræner, var der offentlige vejninger,siger hun.
Jeanette Ottesen fortæller også, at blandt andre Lars Sørensen var vidende om, at de offentlige vejninger fortsatte.
- Alle har vidst det. Lars Sørensen har været til stede i svømmehallen både under Mark Regan og Paulus Wildeboer. Min mor og far har også mailet med Lars Sørensen om det, siger Jeanette Ottesen, der er den mest vindende danske svømmer gennem tiden.
Ledelsesmæssig intervention i 2010
Men det er ikke kun på seniorlandsholdet under Mark Regan og Paulus Wildeboer, at de offentlige vejninger og udskamning har fundet sted. I DR-dokumentaren fortæller den tidligere svømmer Sidse Kehlet, hvordan hun som 14-årig af den daværende ungdomslandstræner, Michael Hinge, blandt andet blev kaldte ”Fede-Sidse”, og at han tog fat i den unge piges mave foran de andre svømmere.
Oplevelserne fandt blandt andet sted på en træningslejr i Frankrig i 2011. Sidse Kehlet udviklede efterfølgende bulimi, og et år senere konkluderede en psykologudredning, at spiseforstyrrelsen havde sit afsæt i oplevelserne på træningslejren.
DR er i besiddelse af mailkorrespondenser, der viser, at Lars Sørensen, var bekendt med udredningen, idet han var en aktiv del af korrespondancen. Lars Sørensen har ikke ønsket at stille op til interview, men på email har DR Sporten spurgt Lars Sørensen, hvorvidt og i så fald hvordan han behandlede sagen over for Michael Hinge.
Lars Sørensen skriver, at han ikke husker sagen i detaljer og ikke længere har adgang til gamle mails i Svømmeunionen, men at han ikke husker, at Michael Hinge skulle være udpeget som hovedårsagen til Sidse Kehlets spiseforstyrrelse.
- De hændelser, I beskriver i jeres journalistiske arbejde lige nu, ligger mange år tilbage. Jeg vil mene, at det for alle involverede parter betyder, at det er svært at huske begivenheder på detaljeniveau, skriver Lars Sørensen.
DR Sporten har i en e-mail spurgt Lars Sørensen om han orienterede Pia Holmen. Det har han ikke svaret på.
Forholdt kritikken har Pia Holmen i en mail til DR skrevet, at hun ikke før dokumentaren har kendt til udredningen eller Michael Hinges adfærd over for Sidse Kehlet, som også er bekræftet af ni andre juniorsvømmere.
Desuden fortæller hun, at hun er ked af at høre Frederik Siem, Thomas Pape og Søren Dahls kritik, som hun ikke tidligere har kendt til. Jesper von Seelens kritik var hun bekendt med.
Ifølge Pia Holmen havde Dansk Svømmeunion i 2010 en ”ledelsesmæssig intervention” med Paulus Wildeboer.
- Jeg har kun fået at vide, at vores alvorlige samtaler med Paulus Wildeboer betød en ændring af den praksis, han indførte, da han tiltrådte i 2009. Hvis han har fortsat med at bryde Dansk Svømmeunions retningslinjer efter vores meget alvorlige snakke med ham i 2010, så gør det mig både vred og rigtig ked af det, skriver hun.
Pia Holmen har været direktør i Dansk Svømmeunion de seneste 18 år.