Landstrænere fra flere forskellige idrætsgrene har anvendt hårde og ekstreme metoder i bestræbelserne på at få danske atleter til tops. Det har DR Sporten i denne uge afsløret.
Dokumentaren ”Svømmestjerner – Under overfladen”, som udkom mandag, viste, hvordan de tidligere landstrænere Mark Regan og Paulus Wildeboers metoder med offentlige vejninger og verbale overfald var med til at drive flere atleter til spiseforstyrrelser og karrierestop.
Hos Team Danmark, der støtter en lang række idrætsforbund - heriblandt svømmeforbundet, vil man nu sætte hårdere ind for at opdage disse situationer, og når det bliver opdaget, vil der komme konsekvenser.
- Vi vil på ingen måde acceptere, hvis der er atleter i de forbund, vi samarbejder med, som bliver behandlet uforsvarligt. Hvis vi bliver opmærksomme på, at en træner eller leder udviser en forkert adfærd, så vil vi forlange, at der bliver en aktion omkring det, siger direktør Lone Hansen.
- Det kan være en advarsel i første omgang, men hvis ikke der sker en ændring, så vil konsekvensen blive, at vi vil stille krav om, at den person ikke skal fungere i forbundet som træner eller leder længere. Vi vil ikke acceptere, at der i forbund er ansat personer, som ikke forstår at opføre sig på en ansvarlig måde.
Ikke kun et problem i svømning
Det er ikke kun inden for svømning, at den er gal.
DR Sporten har i løbet af ugen kunne bringe historier om, at atleter inden for både badminton, ishockey og atletik har udviklet spiseforstyrrelser. Samtidig er det blevet dokumenteret, at helt unge gymnastikpiger har været underkastet ekstreme træningsmetoder på både klub- og landsholdsplan.
Profilerede danske atleter som Maja Alm (orienteringsløb), Sara Slott (atletik) og Helle Frederiksen (triatlon) har ligeledes bekræftet, at det sker i deres respektive sportsgrene.
Problemet rækker altså langt ud over svømning, og det kræver derfor et større arbejde at komme til livs, erkender Lone Hansen.
- Det er svært at sige, om vi har ressourcerne til at undgå det her i fremtiden, og det handler ikke kun om ressourcerne. Vi skal alle sammen være bedre til at få opdaget de her tilfælde, så vi har mulighed for at agere. Det, at det bliver italesat nu, håber jeg, skaber en kultur, hvor man tør henvende sig til os, så vi har muligheden for at gribe ind.
Og så kræver det også, at kontaktpersonerne i de enkelte forbund tager ansvar.
- Det er hamrende vigtigt, at vores anbefalinger og retningslinjer bliver modtaget. Vi har allerede rettet henvendelser til forbundene, og vi skal sørge for, at de kender retningslinjerne. Vi skal sørge for, at der er personer i forbundene, der sørger for, at retningslinjerne bliver overholdt.
Ændringer under opsejling
De mange historier om spiseforstyrrelser og ekstreme træningsmetoder har også fået kulturminister, Mette Bock (LA), til at reagere.
Ministeren vil se nærmere på den måde, diverse forbund bliver belønnet af Team Danmark.
- Det er klart, at vi som politikere, der har et ansvar for, hvordan vi forvalter de offentlige ressourcer, vil kigge på, om man arbejder med en kultur, som er acceptabel, siger hun til DR.
Dialogen mellem kulturministeren og Team Danmark er allerede etableret, fortæller Lone Hansen, der ser frem til at forelægge Team Danmarks forslag til arbejdsgangen fremover.
- Vi har en dialog med ministeriet om, at der skal udfærdiges en redegørelse for, hvordan der arbejdes på det her område. Vi har en lang række tiltag, som vi arbejder med, og som vi mener er den rette vej at gå.
Det er især spørgsmålet om belønningsstrukturen, hvor antallet af medaljer er definerende for, hvor mange penge forbundet får af Team Danmark.
Men sådan hænger det ikke sammen, fortæller Lone Hansen.
- Vi har ikke en belønningsstruktur, så det ville glæde mig, at fokus ikke er på medaljen. Det, der tæller, er, at vi får udløst atletens potentiale. Hvis vi skaber et ordentligt elitemiljø, så kommer medaljerne også. Fokus fra os er, hvordan vi skaber en struktur der passer godt på atleterne, så et sundt miljø kan føre til, at vi kan vinde medaljer på den rigtige måde.
- Hvis det ikke er kommet ordentligt frem, så skal vi arbejde med at tydeliggøre det, og det har disse sager forhåbentlig hjulpet med.