Ekstremt bekymrede svømmere sender bøn til doping-chef

Rådet for USA's topsvømmere vil have Wada til at genundersøge dopingsagen med de 23 kinesiske udøvere.

OL-guldvinderen Wang Shun, der håber på at skulle med til Paris, er en af de kinesiske svømmere, der testede positiv. (Foto: © Francois-Xavier Marit, Ritzau Scanpix)

Tilliden til Det Internationale Antidopingagentur (Wada) er tæt på at drukne.

Det understreger to større grupper af amerikanske atleter i et åbent brev som reaktion på den opsigtsvækkende dopingsag om de 23 kinesiske svømmere, som i 2021 testede positiv kort før OL i Tokyo, men alligevel fik lov til at deltage ved legene.

En "ekstrem bekymring" fra Rådet for Amerikanske Svømmere og Team USA's atletkommision er sendt til Rahul Gupta, direktør for USA's dopingkontrol og medlem af Wada's eksekutivkomité, som tirsdag skal diskutere den kinesiske dopingsag med resten af sidstnævnte udvalg.

- Som atleter skal vi kunne stole på, at Wada håndhæver standarder, der sikrer fair play og vores rettigheder, lyder det i brevet.

- Wada har fejlet i at følge egne regler og procedure i lyset af de positive prøver fra 23 kinesiske svømmere og derved brudt tilliden.

OL-guldvinderen Zhang Yufei (i midten, red.) er en af de kinesiske svømmere, der har afleveret en positiv dopingprøve. (Foto: © Manan Vatsyayana, Scanpix Denmark)

Wada har tidligere afvist, at man har forbrudt sig mod nogen regler og sagt, at man ikke havde grund til at betvivle det kinesiske antidopingagenturs forklaring. En forklaring, som lød på, at svømmerne skulle have spist mad fra et køkken, der var kontamineret med den receptpligtige hjertemedicin trimetazidin.

Den forklaring køber Rådet for Amerikanske Svømmere og Team USA's atletkommision dog ikke. Og det er meget forståeligt, mener den danske svømmer og tidligere OL-deltager, Viktor Bromer.

- Sagen slår tilliden fuldstændig i stykker. Det chokerer mig, at Wada ikke har gjort mere ved det, siger han.

Viktor Bromer blev nummer seks i OL-finalen i 2016. (Foto: © PATRICK B. KRAEMER, Ritzau Scanpix)

Uafhængig undersøgelse mødte kritik

Svømmeskandalen kom frem i offentligheden i sidste uge, da New York Times og tyske ARD for første gang berettede om sagen.

Cirka halvdelen af de svømmere, som Kina sendte afsted til legene, havde testet positiv, og flere af dem vandt medaljer i Tokyo. Flere af svømmerne er også i spil til at deltage ved sommerens OL i Paris, fremgik det i New York Times.

Det har fået atleter såvel som antidopingagenturer rundt omkring i verden til at løfte øjenbryn samt kalde på en regelændring - og kritikken er da også nået til kontorgangene i Wada.

Derfor besluttede Wada i sidste uge, at balladen skal kigges igennem af en uafhængig anklager, schweiziske Eric Cottier, ligesom dopingagenturet mandag udgav en faktaliste med svar på de mest stillede spørgsmål i sagen.

Men det er dog langt fra godt nok, da anklageren ikke er uafhængig nok og har for begrænset adgang til sagens detaljer, lyder det fra kritikere så som Rådet for Amerikanske Svømmere og Team USA's atletkommision, der håber på en ny og gennemsigtig undersøgelse.

Det samme gør Anti Doping Danmark, fortæller Kim Højgaard Ravn.

- En uafhængig undersøgelse er afgørende for at sikre tillid til antidopingsystemet. Uanset hvad der har været op og ned i denne sag, har der nu været så meget debat om sagen og forløbet, at der er sået tvivl om dele af systemet, siger han.

Og selvom Wada gør ret i atter at kaste lys på dopingsagen med de 23 kinesiske svømmere, efterlyser den danske dopingjæger mere information om, hvad det nye eftersyn skal undersøge, og hvordan den skal foregå.

Ifølge Kim Højgaard Ravn er der også brug for mere information om anklageren Eric Cottier.

- Alene det, at der pågår en debat, om hvorvidt han er tilstrækkeligt uafhængig, udfordrer hans troværdighed, siger direktøren for Anti Doping Danmark.

- Derfor burde Wada overveje at adressere det og eventuelt udvide holdet med yderligere et par uafhængige anklagere udpeget af Wada’s etiske komite. De har en høj integritet og kan være med til at udpege, hvem der kan bidrage til undersøgelsen.