Et sejl, der var et par centimeter for stort, kostede Johan Søe VM-titlen forrige weekend, da han blev diskvalificeret i World Cuppens sidste stævne i Japan.
Den 20-årige århusianer lå ellers som nummer 1 i den samlede stilling, og på dag fire ud af fem i Japan lå han nummer to i stævnets stilling. Det gav en sikker førsteplads, som blev taget fra ham, da dommerne besluttede at diskvalificere ham.
- Det var den værste følelse i mit liv. Jeg var helt vildt bitter, for jeg følte, at det var uretfærdigt. Jeg følte, at jeg havde vundet helt fair. Jeg var den bedste på vandet, siger Johan Søe til DR Sporten.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra den internationale windsurfingorganisation (PWA), at Johan Søes sejl var blevet modificeret fra dets oprindelige fabrikskonstruktion, som reglerne ellers forbyder.
Der var tale om, at sejlet var et par centimeter for stort i forhold til retningslinjerne. Johan Søe fortæller dog, at sejlet ikke blev brugt til konkurrencen i Japan. Den ene gang sejlet var på vandet, blev ræset nemlig aflyst på grund af vindforholdene. I de resterende konkurrencer brugte han et af de fem andre sejl, han havde til rådighed.
Derfor vil den 20-årige windsurfer sammen med Dansk Sejlunion nu appellere dommen fra PWA.
- Vi håber, at PWA erkender, at de har lavet en fejl, da de diskvalificerede mig. Vi mener 100 procent, at de har lavet en fejl, fortæller Johan Søe.
Hjælper alligevel med appel
Kort efter diskvalifikationen så det ellers ikke ud til, at Johan Søe ville få hjælp til at appellere fra Dansk Sejlunion. Her udtalte sportschef Thomas Jacobsen til DR Sporten, at han havde svært ved at se, at der skulle være en sag, hvis ikke sejlet havde været indenfor de lovmæssige rammer.
Men efter at have set sagen igennem har unionen revideret deres beslutning, siger Peter Madsen, der er landstræner for Johan Søe i Dansk Sejlunion.
- Det ligner, at PWA har lavet nogle procedurefejl i forbindelse med protestafhøringen. Den har været fejlbehæftet på flere forskellige måder, hvorfor vi ikke mener, at Johans straf ser proportionel ud i forhold til den fejl, som der er blevet begået.
- Det er meget atypisk at lave sådan en opmåling af sejl. Og når man så vælger at gøre det tre timer inden, at han skal kåres som verdensmester, så er der nogle alarmklokker, som ringer hos mig i forhold til, hvor lang tid man har været bevidst om, at der har været en fejl på det her sejl, siger Peter Madsen.
En dyr tastefejl
Forud for hver sæson skal surfernes materialesponsor registrere målene på deres sejl til PWA. Point-7, der er Johan Søes materialesponsor, havde dog ved registreringen lavet en fejl, så de indberettede mål på sejlet ikke passede med sejlets reelle mål.
Det erkender Andrea Cucchi, administrerende direktør i Point-7, der kalder det en menneskelig fejl.
- Det er mennesker, som foretager opmålingen af sejlet, og det er mennesker, som registrerer målene på computeren. Her har vi lavet en tastefejl på computeren, hvor vi har skrevet nul i stedet for ni, siger Andrea Cucchi.
- Hvis man ser på keyboardet, så er ni og nul lige ved siden af hinanden, så det var en dum fejl.
Umiddelbart en lille fejl, der dog fik store konsekvenser for Johan Søe.
Tastefejlen betød, at sejlet blev målt til at være 1,5 centimeter større end tilladt. Og det var nok til, at PWA diskvalificerede danskeren, selvom han ikke brugte det specifikke sejl i et heat, da det blev aflyst.
I deres udtalelse skriver windsurfingorganisationen, at Johan Søe ikke kunne vide, at konkurrencen ville blive aflyst. Desuden mener de, at sejlet er blevet brugt ved tidligere konkurrencer.
Heller ikke det kan den 20-årige windsurfer genkende.
- Når PWA skriver, at jeg har brugt sejlet tidligere, så er det løgn. Jeg har aldrig brugt det sejl, så jeg har ikke på nogen måde draget fordel af, at sejlet ikke levede op til specifikationerne, siger Johan Søe.
Bliver nok ikke verdensmester
Nu har Johan Søe og Dansk Sejlunion valgt at appellere straffen, men ifølge landstræner Peter Madsen skal den 20-årige windsurfer ikke forvente at blive verdensmester på bagkant, da det aldrig er sket før.
Han håber dog, at de vil genoverveje deres straf, da han er bange for, at det kan ændre på fremtiden i windsurfing.
- Konsekvensen af deres straf til Johan er, at der i fremtiden vil komme mange flere af disse protester, hvis ikke de har klare retningslinjer for, hvornår og hvordan de vil håndtere de her protester, siger Peter Madsen.
- Det kan motivere flere konkurrenter til at nedlægge taktiske protester, da de kan se, at det kan virke.