Sport afgøres ofte på marginaler.
Men de marginaler, som tirsdag blev afgørende for den danske windsurfer Johan Søe, var lige en tand ekstra marginale.
For efter en lang sæson med i alt fem World Tour-konkurrencer lå det 20-årige stortalent til at tage en overraskende VM-titel i slalom-disciplinen inden årets sidste World Tour-afdeling i Japan, der blev afholdt fra den 10. til den 14. november.
Og da Søe efter de første sejladser lå godt til i toppen, så det ud til at lykkes for danskeren.
Men så ramte lidt af en sportslig bombe, da den internationale windsurfingorganisation (PWA) tirsdag valgte helt at diskvalificere Johan Søe fra konkurrencen i Japan som følge af et ulovligt sejl.
- Efter udstyrsinspektion af topudøverne ved PWA Slalom Finals i Japan, blev den danske sejler, Johan Søe, desværre fundet skyldig i at have brugt et sejl, der var blevet modificeret i forhold til dets oprindelige fabriksspecifikation, og som derfor ikke levede op til den registrerede specifikation. Derfor havde protestkomitéen i henhold til reglerne vedrørende udstyr intet andet valg end at diskvalificere Johan fra den sidste begivenhed i Japan, skriver PWA på sin hjemmeside.
- Selvom vi har sympati for Johan, der mister VM-titlen under sådanne omstændigheder, er reglerne klare, skriver PWA videre.
Diskvalifikationen betyder, at Johan Søe blev tildelt en sidsteplads i den afsluttende World Tour-afdeling, og dermed må han i stedet for guld tage til takke med en 13.-plads i den samlede stilling for 2023.
Hver deltager har ret til at trække sit dårligste World Tour-resultat fra i den samlede stilling, men da Johan Søe ikke deltog ved konkurrencen i Pozo på Gran Canaria, havde danskeren ikke mulighed for at trække sin sidsteplads i Japan fra i den samlede stilling.
Brugte aldrig sejlet i Japan
DR Sporten har uden held forsøgt at få en kommentar fra Johan Søe.
Men på Instagram har den danske windsurfer kommenteret beslutningen, som han langt fra er tilfreds med.
- Som I alle har læst, så lå jeg til at tage titlen, men fordi PWA's dommere besluttede, at et af mine sejl overskred specifikationerne med nogle milimeter, blev jeg diskvalificeret fra konkurrencen i Japan. Jeg vil gerne understrege, at jeg på intet tidspunkt brugte det sejl i Japan, skriver Johan Søe.
- Selvom jeg sætter pris på det arbejde, der er udført fra PWA med at sikre, at reglerne bliver fulgt, er jeg ikke sikker på, at den beslutning, der blev taget, var korrekt, da jeg aldrig brugte sejlet i Japan, skriver han videre.
Hver windsurfer har ret til at indregistrere flere forskellige sejl, som kan bruges i forskellige vindforhold under World Touren. Men det ulovlige sejl benyttede danskeren altså slet ikke ved konkurrencen i Japan. Ikke desto mindre kostede det en diskvalifikation.
Sportschef ærgrer sig, men accepterer beslutningen
Hos Dansk Sejlunion har sportschef Thomas Jacobsen fulgt sagen på afstand, da han ikke har været med i Japan. Men også her ærgrer man sig meget over den uheldige situation, der dog har en simpel forklaring.
- Han ville have vundet, hvis ikke han var blevet diskvalificeret. Det er pisse ærgerligt.
- Men det drejer sig om et sejl, der har været gået i stykker, og som han så har fået repareret. Sejlet skal ligge indenfor en størrelsesramme, men den reparation har så stukket en smule ud over den ramme. Det er normalt noget, man sikrer sig. Så jeg ved ikke, hvem der har fikset hans sejl, men noget kunne tyde på, at de ikke har været bevidste om, hvordan reglerne var, siger Thomas Jacobsen til DR Sporten.
Men selvom både Johan Søe og Thomas Jacobsen ærgrer sig over, at nogle få milimeter ender med at koste en diskvalifikation, vil sportschefen ikke gøre en større sag ud af det.
For ansvaret for at overholde reglerne påhviler sejleren og forbundet.
- I sejlsport vi ser ikke udøvere, der doper sig med anabolske steroider, vi ser udøvere, der snyder med grejet. Jeg har ingen indikation af, at det her skulle være et bevidst forsøg på at få en præstationsoptimering. Faktisk er jeg helt overbevist om, at det her ikke på nogen måde kan påvirke selve præstationen. Men når det er sagt, er der en måleregel, som vi skal overholde, og det er en fejl fra vores side, siger Thomas Jacobsen.
- Jeg har svært ved at se, at der er en sag. Jeg tror ikke, der er så meget at diskutere, hvis ikke sejlet er inden for rammen. Det er en af de der håbløse dummebøder, man engang imellem får på sin vej, siger Jacobsen, der dog glæder sig over Johan Søes høje sportslige niveau set over hele sæsonen.
Og når alt kommer til alt, og når skuffelsen har lagt sig, fylder netop de gode præstationer også en del for Johan Søe selv.
- I år havde jeg ikke forventet at kunne kæmpe med om førstepladsen, da jeg ikke kunne være med til alle konkurrencerne. Jeg havde travlt med at afslutte skolen og havde ikke tid til at træne hele sommeren, da jeg skulle til eksamen. Jeg måtte springe Gran Canaria-konkurrencen over af samme grund, skriver Johan Søe på Instagram.
- Så jeg arbejdede dobbelt så hårdt som de andre, da jeg havde en begrænset tid. Og det er jeg sikker på, at folk har lagt mærke til, for jeg er kun 20 år, men kæmpede med blandt de bedste - eller endda foran dem.
- Næste år er der ikke plads til undskyldninger.