OL-STATUS Dansk ekstase, halvtomme tribuner og festlige brasilianere

OL sluttede i nat med dansk håndboldguld og en storslået ceremoni på Maracanã. Vores udsendte reporter kommer her med sin vurdering af legene i Brasilien.

Pernille Blume i midten endte med at stjæle de store overskrifter ved OL (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2016) (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

De olympiske lege i Rio de Janeiro blev skudt i gang for godt to uger siden i skyggen af problemer med forsinkede metrobyggerier, uhumsk vand, zika-virus og protesterende brasilianere.

Som så mange gange tidligere i historiens løb fik disse problemer heldigvis ikke lov til at overskygge begivenhederne i arenaerne rundt omkring i Rio de Janeiro, da legene først blev skudt i gang.

Den største skandale undervejs skulle imidlertid ikke findes hos de brasilianske arrangører, men derimod i Den Internationale Olympiske Komités (IOC) egne rækker.

IOC-medlem udløste skandale

Det fremtrædende irske IOC-medlem Patrick Hickey blev nemlig i sidste uge anholdt på sit hotel af brasiliansk politi.

Formanden for Den Europæiske Olympiske Komité (EOC) skulle angiveligt have forsynet adskillige sortbørshandlere med billetter til legene i Rio. Hickey trak sig efterfølgende fra samtlige af sine poster i olympisk-regi og skabte endnu en pinlig sag for ofte udskældte IOC.

Patrick Hickey ved ankomsten til en politistationen i Rio de Janeiro. (Foto: © TASSO MARCELO, Scanpix)

De brasilianske arrangører havde dog også deres at bøvle med undervejs. Mange arenaer stod halvtomme hen under konkurrencerne, og logistikken lod også en del tilbage at ønske.

Både hvad angik den trafikale del af slagsen, men også den mere simple del, der handlede om at få folk tids nok ind i hallerne rundt omkring haltede gevaldigt.

Royal kritik

I egenskab af værende ICO-medlem var HKH Kronprins i Politiken også ude med en hård kritik af arrangørerne.

- Den allerførste dag så vi 40.000 mennesker, der ville have penge tilbage for billetter, fordi der havde været så lange køer, at de ikke nåede ind til blandt andet redskabsgymnastik. Det var ikke godt at se.

- De har haft seks et halvt år til at forberede sig på det her, og de har haft kyndig vejledning fra erfarne folk i Lausanne assisteret af IOC-medlemmer. De har fået at vide, at netop tilskuere er meget vigtige for atmosfæren ved legene og for produktet, lød kritikken fra Kronprins Frederik blandt andet i Politiken.

En de arenaer, som normalt altid er fyldt til sidste plads er atletikstadion, der plejer at være det indiskutable omdrejningspunkt under OL. Sådan har det langt fra været her i Rio de Janeiro. Atletikkonkurrencerne var henlagt til et stadion, der oprindeligt var opført til De Panamerikanske Lege i 2007 – en lille times kørsel fra den olympiske park, hvor de fleste af de andre konkurrencer blev afviklet.

HKH Kronprins Frederik udtrykte undervejs sin utilfredshed med OL-arrangørerne. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Resultatet blev i hvert fald, at der flere aftenener kun var halvfyldt på stadion og kun Usain Bolts finaleløb var garant for fuldt hus.

Undervejs var der i den mere kuriøse afdeling også problemer med vandet i bassinet ved udspringskonkurrencerne. Her sørgede en pludselig vækst af alger for, at vandet gik fra at være klart og blåt til at være grumset og grønt.

Historiske danskere

Heldigvis vil legene her i Rio de Janeiro i Danmark gå over historien som det succesfulde siden OL i London i 1948, hvis målestokken hedder antal medaljer.

Der var ufatteligt mange flotte danske præstationer undevejs i Rio.

Øverst står nok Pernille Blumes guldmedalje i 50 meter fri i svømmebassinet, håndboldherrernes flotte triumf og Sara Slotts sølvmedalje i 400 meter hækkeløb.

Øjeblikke der med det samme er gået over i den danske idrætshistorie og i fremtiden bliver en fast del af pensum for kommende sportsjournalister og andre nørder.

Sara Slott fejrer sin OL-sølvmedalje på atletikstadion i Rio de Janeiro. (Foto: © adrian dennis, Scanpix)

At vinde både guld, sølv og bronze i så globale idrætsgrene som svømning og atletik er en præstation, der har givet genlyd ud over nationens grænser, og dette blev også tydeligt afspejlet af tv-producerens store fokus på Sara Slott – både før og efter at sølvmedaljen var løbet i hus.

Men også medaljerne i badmintonarenaen, på ro- og kajakstadion, på landevejen, på cykelbanen, i brydearenaen og på vandet vil blive husket.

Alle var de med til at gøre Danmark til den bedst placerede nordiske nation på medaljeranglisten lige foran Sverige ved et OL, der kommer til at stå som en national milepæl i årene fremover.

De store og den nye

OL i Rio de Janeiro var også med til at gøre to af de største i den olympiske historie endnu større.

Den amerikanske rekordsvømmer Michael Phelps cementerede sin position som alletiders mest succesfulde OL-atlet, da han i Rio snuppede fem guld- og en sølvmedalje. Phelps total i olympisk sammenhæng er derfor nu oppe på usandsynlige 23 OL-guld, 3 sølv og 2 bronze.

Michael Phelps i bassinet i Rio de Janeiro. (Foto: © Martin Bureau, Scanpix)

Løbefænomenet Usain Bolt gjorde for tredje OL i træk også rent bord i sprintdisciplinerne. Med sine tre guldmedaljer på 100 meter, 200 meter og 4 x 100 meter har den lange jamaicaner løbet sig op blandt de allerstørste atletikhistorien.

Legene i Rio var også med til at katapultere gymnasten Simone Biles mod stjernerne. Den 19-årige amerikaner vandt både mangekampen med USA, den individuelle mangekamp, spring over hest samt øvelser på gulv, mens hun supplerede sine fire guldmedaljer med en af bronze på bommen.

Ekstatiske brasilianere

Der har muligvis ikke været udsolgt i samtlige arenaer under OL, men der har til gengæld ofte været en fantastisk stemning.

De brasilianske tilskuere har undervejs formpet at skabe en fest og de konkurrencer, hvor deres landsmænd har været med fremme har været afviklet i en kulisse, der vil blive svær at overgå fremover.

Jeg havde blandt andet selv fornøjelsen af at overvære en kvartfinale mellem Brasilien og Argentina i mændenes volleyballturnering og blev blæst bagover af værtsnationens ekstatiske fans.

De brasilianske fans var med til at gøre legene i Rio til noget ganske særligt. (Foto: © ROBERTO SCHMIDT, Scanpix)

Lignende scener udspillede sig på det smukt beliggende beachvolley-stadion, hvor brasilianerne også optrådte med stor succes.

Det halvt fyldte atletikstadion eksploderede ligeledes i noget der minder om ekstase, da den brasilianske stangspringer Thiago Braz overraskende snuppede guldet.

Støjniveauet på Maracanã efter Neymars afgørende scoring på straffespark bliver også svært at overgå på de mange store fodboldstadions rundt om i Europa. Man sad med simplethen med en fornemmelse af, at ens trommehinder blev sat under et fysisk pres.

Undervejs i håndboldherrernes finale mod Frankrig i går udbrød der også et infernalsk støjende udbrud i begyndelsen af anden halvleg til forundring for spillerne på banen og de mange ikke-brasilianske fans på lægterne.

Det viste sig blot at være en spontan reaktion på Brasiliens netop vundne guldmedalje i mændenes volleyball-turnering og sådan kunne man blive ved.

Den brasilianske befolkning var muligvis splittet i to i forhold til OL-værtsskabet, men alle involverede og samtlige fremmødte tilskuere har bidraget med en så smittende begejstring, at man skulle være bygget af sten for ikke at lade sig røre af dette.

På trods af de mange udfordringer undervejs og med Brasiliens status som værende et udviklingsland in mente, er legene afviklet nogenlunde tilfredsstillende og mon ikke, at IOC i øjeblikket sidder og skriver på de første pressemeddelelser, der hylder dem selv og arrangørerne for afholdelsen af et ubetinget succesrigt OL.

Alt andet ville næsten undre en.