Stoltheden ved at være dansk får et boost, nu hvor Danmark har afsluttet de Olympiske Lege i Rio på succesfuld vis.
Sådan lyder vurderingen fra to danskere forskere.
- Man kan godt sige, at det her er noget, som får os til at føle os som danskere borgere bedre tilpas, siger Rasmus Storm, analyse- og forskningsleder på Idrættens Analyseinstitut.
- Det har jo en eller anden national identitetsskabende effekt, at danskerne i en global konkurrence klarer sig godt inden for sport. Det er jo ligesom et symbol på, at vi så måske også kan klare os godt inden for andre områder, tilføjer han.
"Folk falder pludselig hinanden om halsen"
Samme pointe kommer fra Hans Bonde, idrætsprofessor Københavns Universitet.
- Det her er en kæmpe saltvandsindsprøjtning - ovenikøbet når vi vinder i en gammel dansk og europæisk sportsgren som håndbold som kronen på værket, siger han.
- Der er ingen tvivl om, at i de næste uger og måneder vil der være en revitalisering af nationalfølelsen. Folk, som normalt ikke gider snakke med hinanden i familierne eller på arbejdet, falder lige pludselig hinanden om halsen, har noget at snakke om og føler, at de er del af et fællesskab, hvor vi på en måde alle sammen er gode, når der er nogle topatleter, der vinder noget.
Han regner ikke med, at OL-successen er glemt i næste uge. I stedet forventer han, at den danske medaljehøst på 15 medaljer vil være noget, vi hiver frem ved næste OL.
- Når vi kommer til Tokyo om fire år, vil vi kunne spejle os i det og føle, at vi har et mandat med og ret til at være der, og huske på, at vi gjorde det utrolig godt sidste gang. Det vil selvfølgelig også blive et pres, for det vil nærmest være umuligt at komme over det antal medaljer, siger Hans Bonde fra Københavns Universitet.
Medaljer betyder lidt for hverdagsidrætten
Den gode danske medaljehøst vil dog ikke få medlemmerne til at strømme ind i idrætsklubberne, lyder det.
- Man skal være meget forsigtig med at lave en direkte forbindelse mellem øgede sportslige resultater for danske eliteidrætsudøvere og en øget medlemsfremgang blandt bredden, siger Rasmus Storm fra Idrættens Analyseinstitut.
- Hvis der er effekter, er de meget marginale, eller også er de fraværende og i nogle henseender faktisk negative.
Udviklingen på håndboldområdet illustrerer det.
- Paradeeksemplet på det i forhold til Danmark er jo det danske herrelandshold og sådan set også damelandsholdet, som jo har været utroligt, sportsligt succesfulde gennem de seneste mange år, men i samme periode er antallet af medlemmer i de danske håndblodklubber faktisk faldet, siger han.
- Så der er ikke nogen entydig sammenhæng. Det er formentlig nogle andre ting, der styrer udviklingen.
Heller ikke den nationale økonomi - hverken for værtsnationer eller andre succesfulde sportsnationer - får et synligt boost ved sejr på banen.
- Man kan selvfølgelig ikke afvise, at når danskerne har klaret sig godt ved OL, og de danske politikere kommer ud og trykker hånd med politikere ude i verden, at det indirekte kan have nogle positive effekter, men der er faktisk ikke nogen internationale studier, der kan dokumentere et økonomisk plus for en nation, som har været sportslig succesfuld, siger Rasmus Storm.
Danske medaljevindere
- •
Guld
- •
Sølv
- •
Bronze