14-årige Wictor og Lucas vil være NHL’s næste frygtede tvillingepar

Wictor og Lucas Leszkowicz er som 14-årige allerede rykket til Sverige for at forfine deres stærkeste våben i jagten på NHL-drømmen: Deres samarbejde.

(Foto: © Nikolaj Thaning)

- Teknisk er Wictor og Lucas foran alle deres jævnaldrende.

Ordene kommer fra Heikki Karvinen. Når det gælder talentudvikling, er han dansk ishockeys grand old man.

Han har gennem mange år været teknisk træner for nogle af Danmarks største ishockeyspillere – flere af dem har slået igennem i verdens bedste liga, NHL i USA.

Stjernerne Lars Eller, Mikkel Bødker og Jannik Hansen har alle været under Karvinens kyndige vinger, og hans egne børn er etablerede navne i ishockeyverdenen; Jannik Karvinen i Rødovre Mighty Bulls og Michelle Karvinen i den svenske eliteserie hos Luleå og på det finske landshold.

De 14-årige ishockey-tvillinger Wictor og Lucas Leszkowicz drømmer om at træde i stjernernes fodspor og har derfor også trænet med Heikki Karvinen. De har samtidig forladt Rødovre for at blive matchet på endnu højere niveau hos Malmø Redhawks. Og for at dyrke én af deres største styrker: Deres indbyrdes relation på og udenfor isen.

- Deres tankegang er meget ens på isen, og de ved altid, hvor den anden er. De kender hinandens bevægelsesmønstre og er gode til at regne ud, hvad den anden gør, fortæller Heikki Karvinen.

  • Det er Lucas til venstre og Wictor til højre. (Foto: © Nikolaj Thaning)
  • (Foto: © Nikolaj Thaning)
1 / 2

Det perfekte par på is

Wictor og Lucas har altid været på isen sammen. Deres mor Gosia kom til Danmark fra Polen som 5-årig og kastede sig efter et mislykket forsøg som danser over ishockey.

Hun blev dansk landsholdsspiller, spillede i Herlev og skøjtede rundt med tvillingerne i maven, indtil hendes træner opfordrede hende til at tage en pause og vende tilbage efter fødslen.

Det gjorde hun, og drengene fulgte med. Som 2-årige fik de første gang skøjter på, og som 3-årige gik de i gang med ishockeyen. Og Gosia har været med på sidelinjen lige siden.

- De skaber på en eller anden måde en helhed, når de er sammen. Et perfekt parforhold – bare på is.

Wictor og Lucas har vænnet sig til en tilværelse, som først og fremmest kredser om ishockey. Morgentræning og dage med to træningspas har været naturligt for at skabe de bedste betingelser for deres udvikling.

Og ifølge talentguruen Heikki Karvinen er tvillingerne gjort af et særligt stof.

- Drengene er meget villige, når det gælder træning. De ved godt, hvilke omkostninger der følger med. Hvis man sætter sig mål, så træner man også derefter, og i forhold til andre børn er de meget seriøse med deres indstilling. Det er nogle utroligt dygtige drenge.

Karvinen har kun én bekymring ift. Wictor og Lucas’ talent: De er ikke ret store, og den fysiske udvikling – eller manglen på samme – gennem puberteten kan blive afgørende. Men lige nu kan tvillingerne kompensere for den manglende fysik med glimrende teknik og ikke mindst fart.

- Der er mere power i de her drenge. De har ikke så mange kilo at slæbe rundt på, og det hjælper meget i deres accelerationer på skøjterne. De kommer til at få stor gavn af deres eksplosivitet. Som spillertyper minder de om Mikkel Bødker. Han er heller ikke specielt høj, men han er utroligt eksplosiv og god på skøjterne.

Wictor og Lucas har de samme træk som Mikkel Bødker på isen. (Foto: © RODE JOACHIM)

Tvillinger på højeste niveau

Med skiftet til Malmø følger ikke kun øget konkurrence i den hockeygale nation. Wictor og Lucas er også stemplet ind hos holdkammerater, som er vokset op med tv-billeder og idolplakater af en særlig svensk duo i NHL: Sedin-tvillingerne.

I 18 sæsoner var Henrik og Daniel Sedin en frygtet duo hos Vancouver Cannucks.

De har begge lavet over 1000 point i verdens stærkeste liga og har vundet både OL- og VM-guld med det svenske landshold.

(Ritzau/Scanpix)

Ligesom Wictor og Lucas har Sedin-tvillingerne igennem karrieren på isen gjort samspillet og den indbyrdes forståelse til deres stærkeste våben. De trådte ind i NHL som holdkammerater og forlod ligaen som holdkammerater.

Et tilsvarende tvillingbånd på is lever hos de danske mestre fra Aalborg Pirates, hvor Martin og Mikkel Højbjerg huserer.

- Det har altid været sjovt at se Sedin-tvillingerne. De har også haft den der kemi, og vi har altid synes de var inspirerende at se på. Og det er nok også naturligt, at man kan se lidt af sig selv i dem, når de også er ishockeyspillere. De ved, hvor de har hinanden ude på isen, fortæller Martin Højbjerg.

Højbjerg-tvillingerne efter sidste sæsons triumf. (Foto: © Susanne Gjelstrup)

Og spørger man de nordjyske ishockey-tvillinger, er det værd at dyrke den særlige forbindelse, som Wictor og Lucas allerede er i gang med at forfine.

- Jeg vil da råde dem til at blive sammen så længe som muligt, for det er et fantastisk forhold, man kan have til sin bror. At være den der bedste kammerat, man kan snakke med tingene om – både når det går godt, og når det går skidt. Jeg ville aldrig have gjort det anderledes, men det er klart; får den ene større ambitioner end den anden, så skal man jo heller ikke stå i vejen for hinanden, siger Mikkel Højbjerg.

Et helt naturligt bånd

Hvis man vil vide noget om tvillinger, skal man gå til Det Danske Tvillingeregister (DTR) ved Syddansk Universitet. Her bliver der indsamlet data til forskningsbrug på tvillinger født i Danmark siden 1870.

Ifølge Kaare Christensen, som er professor og leder af DTR, er der intet hokus pokus i forståelsen mellem Wictor og Lucas – eller de andre ishockeytvillinger.

- Der er jo et naturligt bånd mellem to, der ligner hinanden og tilbringer en meget stor del af deres tid sammen. Det giver jo basis for en usædvanlig stor forståelse for hinanden. I børne- og ungdomsårene er det svært at komme i tanke om nogen, som kender hinanden ligeså godt og har ligeså stor indsigt i hinanden som tvillingepar. Ikke som et overnaturligt bånd, men som et naturligt resultat af deres opvækst.

De mange timer på isen til træning, de fælles oplevelser i skolen, de mange aftner med leg og interne konkurrencer giver Wictor og Lucas optimale forudsætninger for at kunne forstå hinanden, men på et punkt adskiller de sig fra både Sedin- og Højbjerg-tvillingerne: De er ikke énæggede.

Derfor er drengene heller ikke udstyret med den samme fysik. Lucas er lidt større end Wictor, som til gengæld har et særdeles veludviklet fighterhjerte. Hvordan fysikken udvikler sig i løbet af de næste par år, er svært at spå om, men Leszkowicz-tvillingerne vil gøre alt for, at deres gode indbyrdes forhold på og udenfor isen dyrkes og styrkes de kommende år.

- Hvis den ene tvilling er god, så er der altså også større sandsynlighed for, at den anden er god. Især ved de enæggede, som jo har samme genetiske opskrift. Og hvis tvillinger kan få et godt samarbejde op at køre i holdsport, har de jo en ekstra fordel. De har jo ofte spenderet mere tid sammen, end andre på deres alder nogensinde kommer i nærheden af, siger Kaare Christensen.

Når Wictor og Lucas går på isen i Sverige, er de aldrig blandt banens største, men farten i skøjterne, den gode teknik og viljen til altid at blive bedre skal føre dem til det store ishockeygennembrud. Som holdkammerater og som tvillinger.

Se meget mere til Wictor og Lucas i "Talentet - Hele familiens kamp". Serien kan følges på DR.dk/tv og tirsdage kl. 20.30 på DR1.