Når U10 spiller indendørsfodbold i Ryslingehallen på Fyn fredag eftermiddag, så kommer forældrene 20 minutter før og hjælper med at sætte bander op på banen.
Kenneth Jensen er både far til en spiller, træner to hold, er formand for klubben Ryslinge Boldklub, har et fuldtidsjob og skal også have tid til sin heldigvis meget forstående familie. Udover selve træningen bruger han rask væk 15 timer hver uge på møder, administration osv.
- Sommetider skal man prioritere lidt for at få det til at hænge sammen, men jeg synes jo, at det er enormt vigtigt, at man har et godt idrætsmiljø i byen, for det betyder meget, at de unge kan rende rundt og hygge sig med lidt bold og motion, siger Kenneth Jensen.
Organisationerne og politikerne vil så gerne
Danmarks Idrætsforbund, DIF, og DGI samt Dansk Boldspil-Union, DBU, taler lige nu varmt for, at de frivillige idrætsforeninger skal være med til at løfte sociale opgaver for kommunerne.
I går lancerede DBU fx en ny hjemmeside og et nyhedsbrev, der skal fokusere på, hvordan fodbold kan bidrage til at løse samfundets udfordringer indenfor blandt andet sundhed, integration og frivillighed.
Og ifølge regeringsgrundlaget forventer politikerne også, at idrætten løfter opgaver.
I Ryslinge ved Kenneth Jensen ganske enkelt ikke, hvordan klubben skal få tid til de sociale indsatser ud over det daglige arbejde i klubben.
- Vi vil bestemt gerne yde en indsats på det område, men det er svært at prioritere, fordi vi bliver pålagt flere opgaver hele tiden, siger Kenneth Jensen.
Lukningstruet hal trækker store veksler
Det altoverskyggende problem lige nu er økonomien.
De kommunale tilskud er blevet beskåret meget de seneste år, og hallen er reelt lukningstruet, fortæller han til DR. Derfor går meget tid med at skaffe penge til klubben og hallen og at lave arrangementer:
- Vi kunne godt hæve kontingentet. Men hvor mange af medlemmerne vil så komme her?
Hidtil har fodboldklubbens støtteforening hjulpet med mange arrangementer, men ved generalforsamlingen for nyligt ville ingen af de syv bestyrelsesmedlemmer genopstille, så nu ligger støtteforeningen stille. Og det belaster klubben yderligere.
- Det er vigtigt med opbakningen fra forældrene, for hvis det i den sidste ende er samme person eller Tordenskjolds soldater, der skal påtage sig opgaven, så dur det ikke. Så drukner man i opgaver, siger Kenneth Jensen.
Flygtninge burde kunne få plads, men...
Kenneth Jensen forklarer, at Ryslinge for et års tid siden fik en masse flygtninge til byen, som mange venligboere gør en masse for at integrere i lokalsamfundet.
- Vi ville også gerne have, at de kom ned og var med i fodboldklubben. Men det er en stor opgave at hente dem, hvor de bor, og få dem integreret på holdet. Og igen - hvem skal løfte opgaven? Der er mange af de her opgaver, som det er svært at få tid til, siger Kenneth Jensen.
Det er nemlig så mange andre ting ud over bare at spille fodbold, især det økonomiske:
- Og man skal huske på, at vi jo er frivillige. Det vil sige, at vi gør det her, fordi det er sjovt og spændende, og så skal folk udefra jo ikke komme og pålægge os opgaver, for hvis de gør det, så kan det være, at vi trækker stikket, siger han.