Spørger man rundt i håndboldmiljøet, har der været især én stemme, som har kæmpet utrætteligt for at bevare kvindernes håndboldliga, som den er.
Med 14 hold, ikke kun 12.
Lisbeth Klarskov er formand for Roskilde Håndbold, der har herre- og kvindehold i 1. division, og så er hun træt.
I halvandet år har hun fægtet, nogle gange uden arme, mod de store klubber og større interesser, der gerne vil ændre på strukturen i dansk håndbold.
Flere gange har hun været ved at trække sig, fordi hun ikke kunne flytte et komma.
I Fagudvalget for Turneringsstruktur, nedsat af Divisionsforeningen, blev det i sidste uge vedtaget, at man indstiller et forslag til ændring af ligastrukturen i Danmark, så kvindeligaen skæres til 12 hold.
Fagudvalget stemte, på trods af massiv modstand fra klubberne, for at fortsætte planen, med stemmerne otte mod to.
Lisbeth Klarskov, den eneste kvinde i udvalget, var den ene af to, der stemte imod.
- Jeg er fuldstændig enig i, at vi skal kigge på, om nogle klubber spiller for meget, og jeg anerkender også, at flere klubber klarer sig godt internationalt.
- Men jeg synes, at vi kæmper for overlevelse mod den manglende forståelse. Jeg har tidligere siddet i Divisionsforeningens bestyrelse, har arbejdet med talentudvikling i over 45 år, og jeg er virkelig bekymret for, at den nye turneringsstruktur kun er en fordel for meget få hold, siger Lisbeth Klarskov.
Befinder sig forskellige steder i fødekæden
I Roskilde Håndbold har man gennem årene sendt rigeligt af talentfulde spillere videre i karrieren, af landsholdsaktuelle kan man nævne målmanden Althea Reinhardt samt stregspilleren Lukas Jørgensen, og med en ny kvindeliga på vej er Lisbeth Klarskov nervøs for, at det kommer til at skade mere end det gavner.
- Jeg bliver bekymret for talentudviklingen. Også for antallet af klubber og udbredelsen af håndbolden. Ikke alle tror på, at der er en sammenhæng med talentudvikling. Det er vi simpelthen uenige om, siger Lisbeth Klarskov.
Det er især forskellen på klubbernes dagligdag, som besværliggør en fælles forståelse.
- Den store udfordring i det her udvalg har været, at vi befinder os forskellige steder i fødekæden. Ligaklubberne har andet mindset og økonomi, og de kan se deres spillere bliver slidte. De skal have kunder til deres butikker, og forstår ikke konsekvenserne for alle de andre klubber længere nede i fødekæden, siger Lisbeth Klarskov.
Hvordan kan de være ligeglade?
En anden af dem, som kan se frem til at kæmpe med konsekvenserne af en ny ligastruktur, sidder i Aalborg.
For Andreas Ingerslev Larsen, der er sportslig ansvarlig i ligaklubben EH Aalborg, er der ikke andet end hovedrysten tilovers for at ignorere det klare "nej tak" til forslaget, som især kvindeklubberne har stået for.
- Det undrer os meget, at vi skal lave en høring, hvor der er så klar en holdning blandt alle kvindeklubber i de bedste rækker, der fuldstændig entydigt siger, at de gerne vil bevare 14 hold, og så er man ligeglad.
- De to personer i udvalget, der er uenige med forslaget, er sjovt nok dem, der repræsenterer kvindeklubberne. Resten af folkene repræsenterer de store udvalg og nogle herreklubber, siger Andreas Ingerslev Larsen.
I EH Aalborg hæfter man sig også ved den mulige konsekvens, det vil have for talentudvikling på kvindesiden i dansk håndbold.
Efter ni kampe i kvindernes håndboldliga forholder det sig sådan, at der for de tre store hold, Team Esbjerg, Odense Håndbold og Ikast Håndbold, samlet er gennemført 27 kampe for spillere under 23 år.
Hos Bjerringbro FH og Ringkøbing Håndbold, der lige nu vil miste pladsen i ligaen, er tallet 72 kampe.
Og det irriterer Andreas Ingerslev Larsen, at det ikke er et åbenlyst problem for talentudviklingen, hvis de pladser forsvinder.
- Der er de tre store kvindeklubber, og så en række herrehold, som åbenbart ikke kan se andre muligheder for at reducere belastningen på deres spillere, end ved at fjerne to hold i ligaen.
- Det er de facto sådan, at unge danske spillere får spilletid i den nedre del af ligaen, så de kan blive dygtige og komme på landsholdet. Dem bliver der markant mindre plads til nu, siger Andreas Ingerslev Larsen.
Går fantastisk i dansk håndbold
Tilbage i Roskilde har Lisbert Klarskov også svært ved at redegøre for de bærende argumenter for at skære to hold fra kvindeligaen, selv om hun altså i halvandet år har siddet med i Udvalg for Turneringsstruktur.
Herrelandsholdets resultater taler for sig selv, kvindelandsholdet spiller med om medaljer, og så har især Team Esbjerg, Odense Håndbold og Aalborg Håndbold markeret sig kraftigt i europæisk håndbold de seneste sæsoner.
Derfor undrer det også Lisbeth Klarskov, at når man i Divisionsforeningen taler om at have et helikopterperspektiv, så vil man ændre på en formel, der lader til at virke.
- Lige nu går det fuldstændnig fantastisk for dansk håndbold. Både klubmæssigt og for landsholdet. Det er på grund af de sidste 15-20 års arbejde, så noget må vi have gjort rigtigt, siger Lisbeth Klarskov.