Det er egentlig et gammelt problem, en gammel diskussion.
Håndboldkvindernes fysiske form er ikke god nok til at spille med i det fineste selskab. Sådan lød ræsonnementet i 2012, da landsholdet røg ud af OL inden kvartfinalerne, og sådan lyder det nu igen, hvor kvinderne ikke har kvalificeret sig til OL.
- Måske var det, vi gjorde i 2012 at tage fat for højt oppe og lidt for selektivt, så der var for få med i projektet, fortæller Ulrik Wilbek, sportschef i DHF.
Efter OL i London for fire år siden indgik Team Danmark og DHF nemlig et samarbejde, der specifikt skulle få landsholdskvinderne i bedre form frem mod OL i Rio. Det er den strategi, Wilbek forsvarer.
- Strategien har ikke fejlet, men den har måske været for ensidig. Vi skulle måske have gået bredere ud og arbejdet med flere spillere - det er DHF’s strategi, der skulle have været anderledes dér, siger Wilbek og uddyber:
- Det er ganske få spillere, der har været inde og arbejde med Team Danmark. Og der kommer hele tiden nye landsholdsspillere til, så vi skal have mange flere ind – også dem, der er færdige som ungdomslandsholdsspillere.
Ikke nogen kontrolinstans
Hos Team Danmark, der altså i fire år har postet penge i et samarbejde, som på overfladen ser ud til at være mislykkedes, mener man dog ikke, at man burde have gjort mere for at følge op på kvindernes fysiske niveau:
- Det fungerer ikke sådan, at vi er en kontrolinstans, der tjekker, hvordan DHF gør tingene. Det er et samarbejde og en sparring omkring det. Vi skal evaluere på det her sammen med DHF og se på, hvad vi kan gøre bedre – der er helt sikkert plads til forbedring, siger direktøren i Team Danmark, Lone Hansen.
Meget af diskussionen om håndboldkvindernes form har gået på, at de ikke har trænet mere end en enkelt gang om dagen. Og implicit er en del af skylden derfor blevet placeret hos de danske klubber – altså dér hvor det meste af kvindernes træningstid bliver lagt.
Men i stedet for at pege fingre af klubberne, påtager DHF sig også et ansvar for landsholdsspillernes manglende form.
- DHF kigger også på, hvad vi kan gøre bedre, og det vil vi gerne gøre sammen med klubberne. Og vi mener ikke, at det er klubbernes skyld. Det handler om, at DHF og klubberne sammen finder ud af, hvordan vi kan gøre det bedre, slutter Ulrik Wilbek.