Vi halter efter på det fysiske, og det skyldes blandt andet, at vi træner for lidt. Sådan har det lydt fra sportschef i DHF, Ulrik Wilbek, og landstræner Klavs Bruun Jørgensen som forklaring på, hvorfor Danmark missede billetten til OL i Rio.
Men den bold spiller nogle af de danske ligatrænere tilbage til ledelsen i forbundet. De danske klubber træner allerede rigtigt meget, mener eksempelvis Niels Agesen, cheftræner i Nykøbing FH.
- I perioder uden kampe træner vi altid to gange om dagen. I perioder med kampe træner vi to gange om dagen to-tre gange om ugen, så generelt kan vi ikke træne mere, siger han.
Også Allan Heine, Viborg HK, melder hus forbi omkring landsholds-bossernes trænings-teori.
- Jeg ved ikke, hvilke undersøgelser de refererer til, når de snakker om, at den fysiske dimension er for svag i forhold til modstanderne. Det eneste, jeg kan forholde mig til, er, at de fysiske tests, vi fik foretaget her i sidste uge, er rigtigt gode, og vi træner rigtigt meget, så det er lidt svært at vide, hvad de egentlig baserer deres udtalelser på, siger han og fortsætter:
- Jeg kunne da godt tænke mig at se test fra de lande, vi sammenligner os med for at se, hvor meget bedre Norge, Rumænien og Montenegro er, så vi har noget målbart, og så det ikke bare er noget, man synes eller et forsøg på at finde en forklaring på, hvorfor det ikke er lykkedes i de sidste slutrunder, siger Allan Heine.
Viborg HK, hvor kun halvdelen af truppen er professionelle, træner hver dag, tre gange om ugen er det to gange om dagen, og de spiller kamp en gang om ugen.
Nordmænd træner bedre
Heller ikke Team Esbjerg kan fylde mere træning på, mener cheftræner Lars Frederiksen.
- Jeg kan ikke forestille mig, at det er vores klub, de tænker på. Vores spillere når op på 10-12 træningspas på en uge. Om vi så gør det på den rigtige eller forkerte måde, kan man diskutere, siger Lars Frederiksen.
Og netop måden, man træner på, er noget af dét, der kan optimeres, mener trænerne.
- I vores klub træner de danske spillere godt, men der er ingen tvivl om, at specielt de norske spillere kommer med en anden trænings-mentalitet, de er vant til at træne rigtigt meget. De ligger på en højere træningskapacitet i forhold til det normale, siger Frederiksen.
Og selv om Ulrik Wilbek har peget på, at en af løsningerne kunne være, at de danske spillere og klubber kunne kigge mod Norge, afviser Lars Frederiksen, at man skal sammenligne sig med de norske kvinder.
- Man skal ikke sammenligne sig med Norge, det skal man passe på med. Når pengene ikke er til det, må man gøre det på et anden måde. Norge har helt andre ressourcer og en anden størrelse på en stab i forhold til Danmark, siger Frederiksen.
- Norge sender tit landstræner og målmandstræner herned for at træne og snakke med de to norske landsholdsspillere vi har. Også selv om de kun er marginalspillere på det norske landshold. De bruger penge på det, og det kan vi ikke sammenligne os med, siger han og fortsætter:
- Derfor skal vi heller ikke stræbe efter at bliver nummer ét. Vi skal gå efter at komme tilbage og være blandt de otte bedste, siger Lars Frederiksen og peger på, at kommunikationen mellem landsholdet og klubberne kan forbedres.
Bedre kommunikation
- Man skal kigge indad og spørge sig selv om, hvad vi kan gøre for at optimere tingene, og dér kunne en bedre kommunikation mellem landsholdet og klubberne være et skridt på vejen. For der er ingen tvivl om, at både landshold og klubberne vil det bedste for landsholdet, siger han.
- Hvis det var mig, der sad som træner eller i ledelsen, ville jeg da prøve at suge så meget som muligt til mig fra klubberne for at skabe noget interesse og viden om, hvad der foregår i klubberne, siger Frederiksen, der understreger, at han været i dialog med Klavs Bruun Jørgensen et par ganeg i denne sæson.
Niels Agesen er enig i, at samarbejdet mellem landsholdets trænere og klubberne kan blive bedre, men han undrer sig samtidig over, at det ikke allerede er sket.
- Debatten er ikke ny. Den var fremme ved VM, og det ville have været muligt at have ændret på tingene i tiden frem til OL-kvalifikationen. Hvorfor kommer debatten nu, og ikke efter VM? Det undrer mig. Jeg synes, at landstræneren og klubtrænerne skal sætte sig sammen, og få en snak om, hvordan vi kommer videre, siger Agesen, mens Viborgs Allan Heine stemmer i omkring en bedre kommunikation parterne imellem.
- Det er en god ide, for hvis man ønsker at implementere noget på landsholdet, er det en god ide med dialog og kommunikation mellem det, man ønsker på landsholdet, og det, man ønsker i klubberne, siger Heine.