Migrantarbejdere, der har lidt skade under stadionbyggerierne op mod VM i fodbold i Qatar, kan måske se frem til at blive kompenseret.
Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) har i hvert fald åbnet op for at uddele kompensation til migrantarbejderne, som, ifølge flere organisationer, har været udsat for menneskerettighedskrænkelser.
På en Europaråds-kongres om arbejdstageres rettigheder i Qatar har vicegeneralsekretær i Fifa, Alasdair Bell, nemlig fortalt, at forbundet "bestemt er interesserede i at skabe fremskridt", når det kommer til at uddele kompensationer.
- Det er vigtigt at se på, om man på en eller anden måde kan rette op på det hos enhver, der har lidt skade som følge af at arbejde med VM, siger Alasdair Bell ifølge nyhedsbureauet AP.
Det blev ifølge AP dog ikke specificeret ved mødet, om kompensationspengene skulle komme fra Fifa, Qatars myndigheder eller de byggefirmaer, der har ansat arbejderne.
Uanset hvad er det vigtigste dog bare, at det bliver gjort. Det slog det norske fodboldforbunds præsident, Lise Klaveness, fast til mødet.
- Det er nødvendigt på grund af de historiske overgreb, kvæstelser og dødsfald, siger Lisa Klaveness.
I videoen nedenfor kan du blive endnu klogere på, hvorfor Qatar har fået så meget kritik. Artiklen fortsætter under videoen.
Vicegeneralsekretæren fra Fifa erklærer sig enig, men fortæller også, at han synes, der er blevet gjort store fremskridt i Qatar de seneste år.
Blandt andet ved vedtagelsen arbejdsreformer og indførelsen af en mindsteløn.
Derfor frygter han, at fremgangen går i stå efter VM - til trods for en eventuel kompensation til migrantarbejderne.
- Når først rampelyset er slukket efter VM, er det virkelig vigtigt, at disse ændringer forbliver, bygges videre på og forhåbentlig spredes bredere ud i Mellemøsten, siger Alasdair Bell.
Amnesty kræver 3,1 milliarder
Hvor stort et beløb, arbejderne potentielt kan blive kompenseret med, har vicegeneralsekretæren i Fifa ikke fortalt.
Står det til menneskerettighedsorganisationen Amnesty International skal beløbet dog lyde på hele 3,1 milliarder kroner.
Tilbage i maj opfordrede menneskerettighedsorgansationen Fifa til at lægge den store sum til side, så ofrene samt deres familier får kompensation for ubetalte lønninger, arbejdsskader og dødsfald.
Og ifølge Annette Stubkjær Rimmer, der er politisk rådgiver i Amnesty International, er beløbet ganske passende.
Det er nemlig tilsvarende den præmiesum, der uddeles til de deltagende lande ved mesterskabet.
- Nu har vi i mange år sagt, at der skulle kompenseres og gives erstatning. Det er ikke blevet taget seriøst nok, så nu prøver vi at sætte beløb på, og det kan de sagtens betale, sagde hun i maj.
Arbejdet med at uddele kompensation til migrantarbejderne virker dog til allerede begyndt.
- Som en konsekvens af initiativer fra VM-arrangørerne har utallige arbejdere modtaget hjælp i forskellige former, herunder betaling af udestående løn, refusioner og andre former for kompensation, lyder det fra Fifa.
Helt konkret havde man i december 2021 betalt op mod 200 millioner kroner i kompensation til migrantarbejdere, skrev Fifa.
VM-slutrunden begynder den 20. november og slutter den 18. december.