Den fungerende kulturminister, Ane Halsboe-Jørgensen (S), kommer ikke til at tage til Qatar, når VM i fodbold sparkes i gang i næste uge.
Torsdag meddelte hun nemlig i et interview med Politiken, at så længe partierne sidder ved forhandlingsbordet om ny regeringsdannelse, og der kun er en fungerende regering, kan Danmark ikke blive politisk repræsenteret ved slutrunden.
Udmeldingen møder dog nu kritik fra kultur- og udenrigsordfører for Enhedslisten, Søren Søndergaard.
- Jeg har sagt med ord, der findes på fodboldlægterne, at det er svagpisser-agtigt. Det er virkelig et udtryk for, at man kravler ned i et musehul, siger Søren Søndergaard i P1 Morgen.
Du kan høre Søren Søndergaard 1 time og 29 minutter inde i fredagens P1 Morgen-udsendelse i linket herunder.
- Nu kommer vi frem til målstregen, hvor man er nødt til at markere et eller andet. Og så vælger man at markere, at man ikke gør noget som helst, fordi man er ved at lave regering i Danmark.
Bør lave "spektakulær markering"
Frankrigs sportsminister meldte torsdag ud, at man tager afsted, hvis deres landshold når kvartfinalerne. Kultur- og udenrigsordføreren fra Enhedslisten mener, at man ligeledes i Danmark bør kunne blive enige om en beslutning om, hvorvidt Anne Halsboe-Jørgensen bør tage afsted eller ej.
- Jeg synes, det er at krybe i skjul, at man ikke gør noget. Vi foreslår regeringen, at man indkalder til et møde på Christiansborg, for så kan alle partier møde op, og jeg er sikker på, at der vil kunne skabes et klart flertal for, hvad der skal gøres, siger Søren Søndergaard.
Står det til Søren Søndergaard, bør Danmark lave en 'spektakulær markering' i forbindelse med deltagelsen, så man sender et solidaritetssignal til de migrantarbejdere, der har lidt menneskerettighedskrænkelser under stadionbyggerierne i Qatar.
Det er dog ikke ensbetydende med, at man skal boykotte slutrunden, mener han.
- Risikoen ved bare at blive væk, som man gjorde i Kina (ved vinter-OL red.), er, at det bliver udlagt, som om man bare ikke har lyst til at komme. Vi skal gøre det klart over for en bred offentlighed, at vi fordømmer det her, så en mulighed kunne være at deltage, siger Søren Søndergaard.
Den holdning deler forhenværende statsminister Helle Thorning-Schmidt.
Hun arbejder nu som formand for Dansk Boldspil Unions governance- og udviklingskomité.
- Vi har haft mange samtaler med danske og internationale fagbevægelser samt Amnesty International, og der er ingen, der anbefaler en boykot. Derfor synes jeg, det påhviler regeringen og politikerne at bakke spillerne op, så det ikke er dem, der skal svare på spørgsmål om Qatar, siger Helle Thorning-Schmidt.
- Jeg tror, man får meget mere indflydelse ved at være til stede, end ved at blive hjemme. Jeg tror ikke, Danmark forandrer noget ved at blive væk.
Et udtryk for en usædvanlig situation
Den fungerende kulturminister ville dog blive udsat for kritik, uanset om hun valgte det ene eller det andet, mener Rasmus Brun Pedersen, der er lektor på Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.
- Det får en signalværdi, hvis man vælger at tage afsted, men hvis man vælger ikke at tage afsted, får det også en politisk klang, fordi det er et aktivt fravalg, siger han.
Han forstår derfor godt Ane Halsboe-Jørgensens argument om ikke at kunne tage afsted, mens regeringsforhandlingerne står på.
- Det er et udtryk for en usædvanlig situation, for der er jo tradition for, at man ikke laver politik i den her periode, hvor der ikke sidder en regering, men man holder driften kørende.
- Her kan man stille det spørgsmål, om det er drift eller politisk, og det er så valgt fra regeringens side, at det er politisk at bestemme, om man tager afsted for Danmark officielt.
Timingen for regeringsforhandlingerne har derfor skabt en bekvem situation for den fungerende regering, vurderer lektoren.
- Hvis man virkelig gerne ville afsted, tror jeg godt, man kunne finde en politisk løsning på Christiansborg, siger Rasmus Brun Pedersen.
'Dannmark har ingen interesse i at fornærme Qatar'
Rasmus Løppentin, der er redaktør på Altinget Idræt, erklærer sig enig i, at regeringsforhandlingerne kommer på et belejligt tidspunkt for den fungerende kulturminister.
Ane Halsboe-Jørgensen har før forholdt sig kritisk til VM i Qatar, og derfor er der forventninger til hende, siger Rasmus Løppentin.
- Hun har fået roser for sin håndtering, fordi hun har været stærk på dagsordenen. Men bordet fanger også, så derfor har der været pres på hende.
Set i et større perspektiv kan Rasmus Løppentin derfor også godt forstå, hvorfor Ane Halsboe-Jørgensen udnytter muligheden til at 'sparke sagen til hjørne'.
- Vi står i en international energikrise, og mens Qatar er storleverandør af gas, tror jeg ikke, det internationale samfund har nogen som helst villighed til at foretage en diplomatisk boykot af Qatar. Så det vil sige, at Danmark formentlig ville gå enegang, og det er det dilemma, hun har stået i, siger Rasmus Løppentin.
DR har forsøgt at få en kommentar fra Ane Halsboe-Jørgensen, men hun har ikke yderligere at tilføje.
VM I fodbold starter d. 20 november, og du kan følge slutrunden på DR's forskellige platforme.