Fifa nægter Danmark at bære træningstrøje med budskab om menneskerettigheder i Qatar

Danmarks landshold må ikke løbe rundt i en træningstrøje med teksten "Human Rights for All", fastslår Det Internationale Fodboldforbund.

Christian Eriksen og resten af Danmarks landshold kommer ikke til at varme op med særlige budskaber på maven. (Foto: © LISELOTTE SABROE, RITZAU/SCANPIX)

Ingen budskaber om menneskerettigheder ved VM, Danmark.

Det er mere eller mindre meldingen fra Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) til Dansk Boldspil-Union (DBU) en uge før den omdiskuterede slutrunde i Qatar.

For et år siden meddelte DBU, at de to trøjesponsorer, Arbejdernes Landsbank og Danske Spil, ville fjerne deres navn fra fodboldlandsholdets træningstøj til fordel for kritiske budskaber og markeringer, der støtter forbedrede menneskerettigheder i Qatar. Siden er Forenet Kredit og Stark blevet trøjesponsorer.

På trøjen skulle der have stået "Human Rights for All" - på dansk "Menneskerettigheder for alle", men det har Fifa forbudt med henvisning til forbundets egne regler om politiske budskaber på træningstøj og spillertøj under slutrunder.

Det oplyser DBU's direktør Jakob Jensen til DR Sporten.

- Vi har i dag fået en meddelelse fra Fifa om, at den træningstrøje, vi havde tænkt, spillerne skulle træne i, hvor der står Human Rights For All på maven, er blevet afvist af tekniske grunde, og det er vi ærgerlige over, siger Jakob Jensen.

I et skriftlig svar skriver Fifa til DR Sporten, at forbundet har modtaget flere lignende henvendelser fra andre nationale forbund, og at alle har fået samme behandling.

'Budskabet er universelt. Ikke politisk'

DBU-direktøren forklarer, at afvisningen skyldes paragraffen om, at man ikke må have politiske budskaber på trøjerne. Men det mener DBU ikke, at der er tale om med træningstrøjen.

- Vi er af den opfattelse, at budskabet Human Rights for All er universelt og ikke er et politisk kald, men det bør være noget, alle mennesker kan bakke op om, siger Jakob Jensen.

Trods meldingen fra Fifa vil DBU's kritiske indsats fortsætte. En indsats, som direktøren er stolt af.

- Vi har i syv år gennemført en hel række af møder, ført initiativer ud i livet, hvilket har betydet, at jeg har været i Qatar tre gange de sidste ti måneder og mødtes med migrantarbejdere, der har kigget mig i øjnene og sagt, at den dialog vi fører, gør en forskel, siger Jakob Jensen.

Et andet initiativ, som DBU har deltaget i, er det regnbuefarvede anførerbind med teksten One Love, som landsholdskaptajn Simon Kjær i selskab med øvrige europæiske landsholdsanførere har båret forud for VM-slutrunden. Det satser DBU fortsat på at gøre brug af.

- Og det står vi stadig ved, understreger Jakob Jensen.

DBU-direktøren afviser samtidig, at forbuddet fra Fifa får nogle konsekvenser for landsholdets deltagelse ved VM i Qatar.

I Fifa' regelsæt for slutrunden fremgår det, at enhver form for politiske udmeldinger på deltagende holds trøjer eller udstyr er forbudt.

- Det er forbudt at vise politiske, religiøse eller personlige budskaber samt slogans af enhver art på ethvert sprog eller form af spillere og officials på deres spille- eller holddragter, udstyr (inklusive tasker, drikkevarebeholdere, medicinske tasker osv.) eller krop, skriver Fifa således i regelbogen, der blev opdateret med regulativerne for VM den 5. september.

Hensyn til Qatar og Fifa selv

DR Sportens kommentator Henrik Liniger er ikke overrasket over nyheden. Han forklarer, at det er endnu et eksempel på, at Fifa og Qatar kører en absolut nultolerance inden VM.

- Det er klassisk Fifa. Til alle slutrunder er de enormt nøjeregnende med, at der ikke kommer nogen budskaber. Det er i ekstremerne til dette VM, for Fifa er meget nervøse for, at der skal komme et fokus på politik, siger Henrik Liniger.

- Det er dels et hensyn til Qatar, dels af hensyn til deres eget brand.

Fodboldlandsholdet bar i forbindelse med en VM-kvalifikationskamp i marts 2021 budskabet Football Supports Change (Fodbold Støtter Forandring) på en trøje under opvarmning. (Foto: © Jens Dresling/Ritzau Scanpix)

Det har dog langt fra været en tom gestus fra DBU, mener fodboldkommentatoren. Forbundet har hele tiden gjort det klart, at man kører en kritisk linje, når det kommer til VM i Qatar.

- Fifa og Uefa (Det Europæiske Fodboldforbund, red.) har tidligere haft kampagner mod racisme, så man er ikke bange for at komme med globale og universelle budskaber, men menneskerettighederne er åbenbart for skrap kost for Fifa og Qatar, siger Henrik Liniger.