Fifa har svigtet sit ansvar, og både verdensforbundet og de nationale fodboldforbund bør gøre mere for LGBT-personer. Det mener Rasha Younes, der forsker i LGBT-rettigheder i Mellemøsten for Human Rights Watch.
Hun har talt med talrige homo-, biseksuelle samt transkønnede personer i Qatar, som fortæller om overvågning, anholdelser, vold og isolationsfængsling uden rettergang. Men selvom det er 12 år siden, Fifa tildelte værtskabet for slutrunden til Qatar, har fodboldens øverste myndighed siddet på sine hænder, siger hun.
- Den samme diskrimination på baggrund af seksuel orientering og kønsidentitet, som forbydes af Fifa's statutter, er indskrevet i Qatars love. Qatar kriminaliserer sex mellem personer af samme køn og sex uden for ægteskab med op til syv års fængsel. Og Fifa vidste dette, da det gav VM til Qatar, siger Younes.
- Siden da har Fifa gjort meget lidt på området. Fifa har dårligt nok berørt LGBT-rettigheder over for de qatarske myndigheder og har veget tilbage fra sit ansvar for at presse Qatar til at lave nok reformer for menneskerettigheder, særligt rettigheder for migrantarbejdere, rettigheder for kvinder og rettigheder for LGBT-personer.
Tirsdag i denne uge vakte den tidligere qatarske landsholdsspiller og nuværende VM-ambassadør Khalid Salman opsigt med en udtalelse om sit syn på homoseksualitet.
- De (udenlandske gæster, red.) skal respektere vores regler.
- Jeg er ikke en striks muslim, men hvorfor er det haram (forbudt ifølge islam, red.)? Fordi det er en skade i sindet, sagde han ifølge Ritzau.
For 11 måneder siden kaldte en anden VM-ambassadør, den tidligere egyptiske topspiller Mohammed Aboutrika, homoseksualitet for ”en farlig ideologi, der er blevet ækel.”
Påfaldende ens historier
For nylig udgav Human Rights Watch en pressemeddelelse på baggrund af Rasha Younes' research. I den fortæller LGBT-personer om tortur, ydmygelser og tilståelser under tvang. Alt sammen uden at blive tiltalt eller have adgang til en advokat.
Ifølge Rasha Younes fra Human Rights Watch er forfølgelsen af LGBT-personer i Qatar systematisk.
- Der er mange vidnesbyrd fra LGBT-personer, som deler påfaldende ens historier. Den præcis samme krænkelse af de præcis samme sikkerhedsstyrker.
Overgrebene i Qatar er dog svære at dokumentere, siger Younes, fordi myndighederne sjældent registrerer anholdelserne og fængslingerne. Der er altså ikke noget papirspor. Heller ikke for borgerne. Men mønsteret er ikke til at tage fejl af, mener Human Rights Watch-forskeren.
Frygt på transkønnedes vegne
Udover at homoseksualitet er ulovligt i Qatar, censureres det fra traditionelle og sociale medier, og LGBT-personer risikerer – foruden repressalier fra myndighederne – udstødelse fra familie og venner.
Tilrejsende VM-tilskuere skal dog næppe frygte at lide samme skæbne som dem, Rasha Younes har talt med. Det vurderer både Younes og Nasser Mohamed, som tidligere på året blev den første qatarer, der offentligt stod frem som homoseksuel.
Nasser Mohamed tror ikke, at myndighederne kommer til at forfølge transkønnede under VM. Han er mere bekymret for, om privatpersoner eksempelvis bliver provokeret af at se en transkønnet på gaden.
- Det er den del, jeg er bekymret for, siger Mohamed.
I april i år advarede generalmajor Abdulaziz Abdullah Al Ansari og sikkerhedschef for VM mod, at fans medbringer regnbueflag til slutrunden. De risikerer, at myndighederne tager flagene fra dem, sagde Al Ansari. Angiveligt for at beskytte dem.
- Hvis en fan hejste regnbueflaget, og jeg tog det fra ham, er det ikke, fordi jeg virkelig gerne ville tage det for at fornærme ham, men for at beskytte ham. Fordi hvis jeg ikke gør det, vil en anden omkring ham måske angribe ham. Jeg kan ikke garantere for alle menneskers adfærd, lød det fra generalmajoren.
Rystet DBU-chef
Førnævnte Nasser Mohamed er selv opvokset i et ultrakonservativt miljø, og han indså først, at han var homoseksuel på en studietur til USA, hvor han siden fik asyl. Han mener, at mange andre i Qatar ikke er vant til at se folk, der er "out and proud.” Hans bekymring gælder især transkønnede personer.
- Nogle personer i LGBT-miljøet er mere udsat end andre. Folk, som kun har en anden seksuel orientering, er formentlig okay. Folk, der har forskellige kønsudtryk, vil være et mål, tror jeg. De bør overveje at lade være med at tage af sted, siger han.
Højtstående personer i Qatars politiske system og VM-arrangør har gentagne gange sagt, at alle er velkommen i landet under VM. I oktober slog direktøren for VM-komitéen, Nasser Al Khater, fast, at homoseksuelle fans også gerne må holde i hånd på gaden.
Hos DBU fortæller Jakob Høyer, at forbundet også har hørt fra det danske LGBT-miljø, at privatpersoners eventuelle udfald er en større bekymring end myndighedernes. Ifølge kommunikationschefen har de lokale myndigheder og VM-arrangørerne dog gentagne gange forsikret, at alle er velkomne til VM i Qatar.
- Det er det, vi må henholde os til. Og så skulle jeg hilse at sige, at hvis noget andet bliver tilfældet, må vi lynhurtigt følge op, både over for VM-arrangørerne og andre myndigheder i Qatar, slår Jakob Høyer fast.
Han er dog ikke imponeret over, at nu to VM-ambassadører offentligt har udtalt sig fordomsfuldt om homoseksualitet.
- Jeg synes, det er rystende, at der kommer de her udtalelser fra personer, der repræsenterer det fodbold-VM, som hele verden nu skal samles om. Jeg synes, det både er ærgerligt og dybt problematisk, at der åbenbart hersker en næsten homofobisk tilgang til homoseksuelles forhold og vilkår, og det kaster et rigtig ærgerligt lys over VM, siger Jakob Høyer.
- Vi har flere gange bragt det her på banen over for Qatars VM-myndigheder, og vi har fået garanti for, at alle fans er velkommen til VM uanset køn, race og seksualitet. Det lyder, som om VM-arrangørerne burde følge op i forhold til deres ambassadører, så der er en sammenhæng med, hvad arrangørerne og deres ambassadører siger på det her område.
VM i Qatar sparkes i gang om en uge, søndag den 20. november, når værtsnationen spiller mod Ecuador klokken 17.00.
Danmark spiller første kamp tirsdag den 22. november klokken 14.00 mod Tunesien.