Tidligere Lyngby-anfører: Uvisheden er uudholdelig

Martin Birn oplevede at gå konkurs med Lyngby i 2001. Her giver han et indblik i situationen set fra spillernes synspunkt.

Martin Birn i de glade Lyngby-dage. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Det var en katastrofe dengang. Og det vil være en katastrofe nu.

Sådan udlægger den tidligere Lyngby-anfører Martin Birn det scenarie, Lyngby står i disse dage, hvor klubben balancerer mellem liv og død.

I sæsonen 2001/02 stod Lyngby, med Birn som anfører, i samme situation. Dengang kunne klubben ikke reddes og gik konkurs, hvilket betød, at de fleste spillere blev spredt for alle vinde.

Men det sværeste ved den situation, som Lyngby-spillerne var i dengang og er i nu, var uvisheden om fremtiden, fortæller Martin Birn.

- Dengang håbede vi jo på det bedste til sidste sekund, lige som jeg går ud fra, at de gør i dag, siger han.

- Man lever lidt i et luftkastel, man ønsker ikke at være realistisk omkring det,for hvis det hele bryder ned, og klubben lukker, er det uudholdeligt at tænke på som spiller, siger Martin Birn og fortsætter:

- Det værste var uvisheden og usikkerheden. Det er jo en arbejdsplads, så der er masser af bekymringer, der melder sig, hvis man mister sin arbejdsplads og sin indtægt i relation til økonomi, familie og forpligtelser, siger han.

Minder om dengang

Den nuværende situation i Lyngby er, at spillerne på grund af klubbens økonomiske tilstand ikke har modtaget løn for januar, og man har i samråd med Spillerforeningen besluttet at give klubben til fredag til at finde en løsning.

Ifølge Lyngby-formand Torben Jensen er der flere mulige investorer i spil, ligesom engelske klubber har været nævnt som potentielle investorer.

Et scenarie, der minder om i 2001, hvor der også blev fremlagt forskellige løsningsforslag, som dog alle viste sig urealistiske.

- Det var en ekstrem hård tid. Forløbet dengang spredte sig over flere måneder; den ene dag var vi reddet, den anden var vi gået konkurs, siger Martin Birn.

- Tilbage i 2001 var der et hav af løsningsforslag. Vi fik nok ikke alt at vide dengang, men alt hvad man kunne hænge sin fremtid op på, omfavnede man. Måske lidt naivt, siger Martin Birn.

I 2001 hed klubbens ejer Jørn Terkelsen, der ses her, og dengang kunne han ikke redde klubben. (Foto: © Lars Møller, Scanpix)

- Dengang var der jo løsninger som udenlandske klubber, pengemænd, fusioner osv., hvilket nok minder om dét, der sker i dag, desværre. Jeg kan godt frygte, at det hele falder til jorden, hvilket vil være en katastrofe for alle, der arbejder i og holder med Lyngby, siger han.

- Da vi så endelig gik konkurs, blev vi jo spredt for alle vinde, hvilket er noget af det værste. Det tætte sammenhold, der havde været, bliver fuldstændigt splittet i atomer. Det var meget vemodigt, siger han.

Endte godt

Martin Birn fulgte med en håndfuld andre Lyngby-spillere til Farum Boldklub, hvor han blev anfører og var med til at rykke klubben op til den bedste fodboldrække, hvor man vandt bronze i den første sæson.

Det endte godt for Martin Birn. Hvorvidt det ender godt for de nuværende Lyngby-spillere, må tiden vise, men Birn føler med spillerne og de ansatte i klubben.

- Når man har siddet skulder ved skulder i omklædningsrummet og kæmpet for hinanden på banen, så er blot tanken om, at det hele kan være overstået næste dag kombineret med den økonomiske usikkerhed, uudholdelig. Det er ekstremt trist, og jeg føler med alle de involverede.