Der skal være mere mangfoldighed og dermed flere kvinder i DBU. Det slår en nedsat kommission i forbundet fast i en rapport, som er blevet udgivet i dag.
Det er en melding Lykke Friis, næstformand i DBU's Kvindekommission, hilser velkommen:
- Rapporten viser med al tydelighed, at DBU har behov for et ordentligt skud diversitet i form af flere kvinder men også i form af, at man styrker etniciteten i dansk fodbold.
Ifølge Lykke Friis er det essentielt, at DBU i højere grad kommer til at afspejle den danske befolknings sammensætning, ellers risikerer man, at fodbolden kommer til at halte bagefter.
- Man skal styrke kvinde- og pigefodbolden, fordi det styrker fodbolden helt generelt. Det vil gøre, at klubberne vil have et bedre brand og appellere til flere interessenter.
En del af noget større
De seneste år har DBU forsøgt at ændre sit brand for igen at trække folk i Parken til landskampe og gøre landsholdene til hele Danmarks hold. I den forbindelse lancerede de det nye slogan 'En del af noget større'.
Men Lykke Friis mener, at sådan som DBU er sat sammen nu, så er man faktisk ikke en del af noget større.
- DBU skal være et forbund, der afspejler hele befolkningen, når man siger en del af noget større, og det gør det altså ikke i dag.
Derfor er flere kvinder i bestyrelserne vigtigt, hvis ikke DBU vil risikere at sidde fast i fortiden.
- Det er som i alle andre bestyrelser. Har man Rip, Rap og Rup siddende, så har man per definition nogle blinde vinkler. Så kigger man kun på de ting, man altid har gjort, og ser fodbolden som man altid har gjort.
Derfor vil Lykke Friis og Kvindekommisionen også gerne selv hjælpe med indspark, der kan styrke mangfoldigheden i DBU.
Målsætninger er bedre end kvoter
Forud for rapportens offentliggørelse blev der spekuleret i, om man ville foreslå specifikke kvoter, som dermed skulle sikre et vist antal kvinder i bestyrelserne. Det blev det ikke til, i stedet blev kommissionens medlemmer enige om, at der skal flere kvinder i DBU's bestyrelser.
- Man kan sagtens sætte sig nogle helt klare mål, følge op på dem og lægge en strategi for dem uden at indføre kvoter, siger Lykke Friis.
- Vi skal også huske på, at kvoter er et tvangsinstrument, som ikke nødvendigvis gør, at dem som i dag sidder og er skeptiske pludselig tænker: ’ja det er virkelig en dagsorden, vi køber’.
Lykke Friis mener grundlæggende, at såfremt DBU skal lykkes med at sikre, at man som fodboldspiller i Danmark er 'en del af noget større', så skal diversitet være et oprigtig ønske.
- Det vigtigste her er sådan set, at DBU og klubberne bliver enige om, at det er noget de ønsker. Ikke bare noget, der ser godt ud, fordi det er sådan man gør i 2017. Nej, de skal erkende, at det er noget de gør, fordi de løfter klubberne.