Både Divisionsforeningen og Foreningen af Lokalunioner er naturligvis glade for de nye fodboldaftaler, som lørdag skal til afstemning i Dansk Boldspil-Unions repræsentantskab.
De to medlemsorganisationer vil få langt større ansvarsområder og dermed mere magt over udformningen af dansk fodbolds fremtiden.
DBU opfordrer også til at stemme ja, selv om aftalerne vil fratage unionen afgørende indflydelse på vigtige områder som Superligaen, divisionerne og breddefodbolden.
Kritikken er primært kommet fra tidligere DBU-kæmper, der udtrykker bekymring over det, de opfatter som en marginalisering af DBU.
Her er nogle af stemmerne i debatten:
* Claus Thomsen, direktør for Divisionsforeningen:
- Det ligger alle meget på sinde at sikre sammenhængskraften i dansk fodbold: På elitesiden bevarer vi Udvalg for Professionel Fodbold, hvor der både er bredde og elite til stede. Det er også sikret, at eliten ikke kan tage beslutninger, som har betydning for bredden. Det er der lavet en ret omfattende sikring af.
* Bent Clausen, formand for DBU Jylland og næstformand i DBU:
- Beslutningsstyrken bliver større, fordi der bliver kortere vej og ikke så mange led. Det giver mulighed for bedre beslutninger, fordi de nu bliver truffet helt ude ved græsrødderne.
* Jim Stjerne Hansen, generalsekretær i DBU i 26 år frem til 2013:
- Forslagene vil efterlade DBU (...) i en situation, hvor man ikke længere fremstår som samlingspunktet for dansk fodbold og som dansk fodbolds enhedsorganisation, men som et forbund, der ene og alene har reel kompetence og indflydelse indenfor dansk landsholdsfodbold og kvindeelitefodbold.
* Benny Hansen, formand for DBU Jylland 1990-2009 og Foreningen af Lokalunioner 1998-2010:
- Det er andre folk, der styrer det nu, og det bærer det tydeligt præg af. Man deler arbejdet ud på en måde, vi aldrig ville have gjort dengang.
* Kurt Bagge-Hansen, formand for DBU Sjælland 2002-2014:
- Med eliteaftalen afgiver man en masse magt til klubberne. Jeg kan ikke få det til at hænge sammen, med det jeg har arbejdet med igennem 12 år. Nu trækker man eliten og bredden ud, og hvad har DBU så tilbage? Jeg er lidt pikeret over det, og jeg håber, at folk kommer til fornuft, siger han.
* Jesper Møller, formand for DBU:
- Nogle af de gamle har jo været en del af den fodboldkrig, der var for 20 år siden. Det er vi for længst kommer videre fra. Verden går så hurtigt nu, at vi ikke kan fortsætte på samme måde. Vi får også kritik, hvis vi er reaktionære.
/ritzau/