GRAFIK Kritik af DBU-forslag: Dansk fodbolds fremtid til afstemning

Store ændringer i dansk fodbold skal til afstemning lørdag, og ikke alle er enige. Få et overblik over de mulige konsekvenser.

(Foto: © Grafik: DR, Scanpix)

I denne weekend mødes repræsentantskabet i Dansk Boldspil-Union, DBU, i den vestsjællandske by Korsør. Det er fodboldforbundets øverste, besluttende organ, og lørdag er der i dén grad noget at skulle beslutte. Repræsentantskabets skal nemlig stemme om et forslag, der vil betyde store ændringer i DBU’s struktur og reelt være en omfordeling af magten i dansk fodbold.

Hvis forslaget vedtages, vil professionel herrefodbold blive flyttet fra DBU til Divisionsforeningen, der er de danske fodboldklubbers brancheforening. Det betyder, at fodboldklubberne vil få magten over Superligaen, 1. division og 2. division.

Samtidig vil ansvaret for amatørsfodboldens udvikling blive flyttet fra DBU til Foreningen af Lokalunioner i Danmark, FLU. Dermed vil DBU sidde tilbage med ansvaret for og magten over blandt andet dansk kvindefodbold og alle de danske landshold.

Forslaget møder dog hård kritik fra Jim Stjerne Hansen, der tidligere sad som generalsekretær i DBU i 26 år. Han mener, det vil udhule DBU at fjerne så centrale ansvarsområde og efterlade unionen med få ting at bestyre.

I DBU afviser formand Jesper Møller dog kritikken og peger blandt andet på det internationale politiske arbejde som et punkt, der stadig vil ligge under DBU. Så trods Jim Stjerne Hansen opråb vil DBU gennemføre afstemningen om den såkaldte eliteaftale.

Jim Stjerne Hansen er for sine mange års tjeneste blevet tildelt DBU's guldnål, hvilket giver en særlig status i unionens repræsentantskab. Det forventes, at Stjerne Hansen vil forsøge at bruge den status til at få taleret på lørdagens møde og her appellere til medlemmerne om ikke at vedtage eliteaftalen.

Forslaget kommer til afstemning blandt repræsentantskabets 146 stemmer lørdag.