Han har prøvet lidt af hvert som både klub- og landstræner. Og Åge Hareide er også kendt for at tilpasse både trup, stil og system efter omstændighederne.
Det har også været tydeligt i det snart ene år, Hareide har været dansk landstræner. Nordmanden har måtte gå på kompromis med nogle af de ting, han sagde i starten af sin periode, hvor han virkede som et friskt pust fra de norske fjelde med sine tanker og idéer.
Kovendingerne er foretaget både på grund nød, på grund af for dårlige resultater og spil, samt med henblik på udvikling af holdet og spillerne.
Herunder er nogle af de citater, der er kommet fra Åge Hareide om forskellige emner, som han har ændret holdning til eller har rykket sig på, og som viser udviklingen fra den lyse stemning fra starten af året til den lidt mere mørke tid, som landsholdet oplever lige nu.
OM NICKLAS BENDTNER
Åge Hareide arvede 'problemet' Nicklas Bendtner fra Morten Olsen, der jo elskede at bruge Bendtner som første-angriber. Problemet for Hareide har været, at Bendtner først har fundet en klub i september, og landstræneren har derfor været en smule tvivlende i forhold til at udtage Bendtner.
22. april 2016:
- Vi ved, hvad han står for, når han spiller og træner. Men lige i øjeblikket gør han ingen af delene, og det er jo ikke heldigt, hvis vi skal spille landskampe på internationalt niveau. Hvis man skal være med der, så skal man i udgangspunktet spille kampe så ofte som muligt.
25. april 2016:
- Det kan godt være, vi vælger at indkalde Nicklas Bendtner og Nicolai Boilesen for at se dem nærmere an.
OM SYSTEMET
Åge Hareide har fra starten af sin ansættelse spillet med et 3-5-2-system på landsholdet, hvilket var et behageligt nybrud i forhold til Olsens 4-3-3. Således har han startet alle kampe med dette system, men i nogle få kampe har han ændret systemet undervejs. Efter de to nederlag til Polen og Armenien overvejer Hareide nu at ændre start-formationen til 4-4-2, fordi han vil have flere mand i angrebet, og fordi Vestergaard, Christensen (skadet, red.) og Kjær i forsvaret har haft problemer.
24.marts 2016:
- Vi skal spille 3-5-2 primært fordi, vi har så mange dygtige midtbanespillere. Jeg forventer ikke, at det kommer til at fungere 100 procent fra starten, men det skal det nok gøre i fremtiden.
9. oktober:
- Vi kommer ikke til at skifte system, for så går vi fuldstændig ud af konceptet, men vi har jo sagt, at vi også kan spille med fire bagude, hvis vi behøver mere tryk foran, som vi gjorde i de sidste minutter mod Polen. Det kan vi gøre, men det bliver mere forhold til at lukke kampe. Det har vi gjort før, men vi forandrer ikke noget som helst.
12. oktober:
- Vi har også spillet 4-4-2 med diamant på midtbanen, og det er helt klart noget, vi kommer til at vurdere. Vi må vurdere den formation, som er rigtig, når vi spiller i Parken, for der skal vi skabe et tryk og muligheder.
11. november:
- Jeg er ikke så vældigt optaget af, hvad systemet hedder. Men det er klart, at vi jo spillede 4-4-2 i anden halvleg mod Montenegro, og der fik vi sat et alvorligt tryk på dem. Mod slutningen spillede vi 4-2-4. Vi skal være mange angribere i systemet.
OM STILEN
Der skulle ikke masseres bolde, der skulle spilles direkte, hurtigere, med større genpres og flere mand i feltet. Kort sagt, var Åge Hareides oprindelige plan at gøre det anderledes end Morten Olsen. Efter de to seneste nederlag vil Hareide nu spille mere simpelt.
5. april:
- Vi er nødt til at have bolden, hvis vi skal kunne spille attraktivt angrebsfodbold. Vi kan ikke bare stille os bag bolden og spille på kontra. Vi skal kunne bygge spillet op nedefra.
https://twitter.com/bold_landshold/status/717318771061424128
7. oktober:
- Jeg har altid været en træner, der har spillet med stor risiko. Derfor har jeg vundet nogle titler. Ikke fordi jeg har forsvaret mig til det. Vi kan godt stå nede og forsvare os, men så bliver det som en bokser, der hænger i tovene hele kampen. Det vil jeg ikke. Det er ikke fodbold for mig.
8. november:
- Vi har en spillestil, som gør, at vi skal bruge længere tid med bolden, og det går langsommere, hvis vi skal spille, som vi plejer at gøre. Så måske skal vi kigge en anden vej, end vi plejer at gøre og spille mere simpelt.
8. november:
- Jeg kan ikke lide det, men ja, det må vi gøre. Vi er nødt til at indstille os på det. Underlaget (den dårlige bane i parken, red.) er ofte bestemmende for, hvad vi vælger at gøre, for vi kan ikke vælge et pasnings- og boldbesiddende spil, som skal gå hurtigt, hvis der er fejl hele vejen op ad banen. Vi må spille lidt mere simpelt i dele og faser af kampen.
OM DE DANSKE FANS
Landsholdet bløder fans. Godt 21.700 så kampen mod Armenien, 20.582 fans var i Parken til Montenegro-kampen og mod Kasakhstan forventes der endnu færre fans i Parken, hvor man må lukke to øvre tribuner. Både DBU og Hareide havde ellers sat alle sejl til for at få genrejst den danske begejstring for det danske landshold
29. februar 2016:
- Vi skal forsøge at få de roligans tilbage, der skabte så fantastisk en ramme i 80'erne. De var venlige, glade og det modsatte af hooligans. En stærk modpart. De var meget populære i Europa. Vi må have den entusiasme tilbage. Både for landsholdet og idrætten i sig selv. Vi skal have folk gjort mere aktive
9. november:
- Mod Armenien så jeg bølgen i Parken. Det var jeg meget glad for. Mod Montenegro peb publikum ned mod os. Men sådan er fodbold. Det er følelser. Det må vi leve med
OM DOLBERG
Til sidst var han svær at komme udenom. Med masser af mål og opsigtsvækkende angrebsspil bød 19-årige Kasper Dolberg sig så meget til, at Åge Hareide blev nødt til at udtage ham til A-landsholdet. Nordmanden havde ellers den holdning, at ansvaret kunne være for stort for en så ung spiller.
4. oktober:
- Han er ung, har mange gode kvaliteter og er meget spændende. Vi vil følge ham nøje fremover. Lige nu er han en del af et U21-landshold, der har kvalificeret sig til U21-EM til næste år. Vi må se, hvad der sker.
31. oktober:
- Han spiller på et af de bedste hold i Holland, og han laver mål relativt regelmæssigt. Så er man god nok til det danske landshold. Er man god nok, er man gammel nok.
OM DELANEY OG MIDTBANEN
I starten brugte Hareide Thomas Delaney sammen med Pierre-Emile Højbjerg på midtbanen. Men siden blev Delaney bænket på bekostning af Kvist, men nu overvejer Hareide igen at bruge de to FCK’ere på midtbanen, hvilket kan gå ud over Højbjerg.
23. marts:
- Thomas Delaney er en spiller efter mit hjerte. Han har i foråret været Superligaens bedste spiller. Han får en vigtig rolle for landsholdet fremover.
11. marts:
- Højbjerg kan udfylde mange roller. Han kan iklæde sig den defensive rolle, men han kan også være utrolig nyttig offensiv. Så jeg vil tale med ham, for det handler meget om, hvor han tror, at han gøre det bedst på banen for landsholdet. Han er ung og en fremtidens mand på landsholdet. Det er vigtigt, at vi passer på de unge spillere, men vi skal også give dem erfaring.
4. juni:
- Ja, det gør det absolut (om det frister ham at gøre brug af Delaney og Kvist på midtbanen red.). Vi må se på, hvem der fungerer bedst sammen. Ofte er det dem, der løser ting sammen på klubhold, som også kan gøre det på et landshold.
OM POLEN-TAKTIK
Polen vandt over Danmark, ikke kun ciffermæssigt, men også på taktikbrættet. Mens Hareide troede, at Polen ville komme bragende ud og dominere kampen, gik det stik modsat. Polen lod danskerne have bolden, trak sig tilbage og satte både Danmarks kanter og Eriksen ud af spillet.
6. september:
- Jeg har en god fornemmelse for, at vi kan gøre ondt på Polen. Det er et hold, der er nemme at læse. Nu er de også tvunget til at komme lidt frem, og det vil passe rigtig godt til vores spillestil.
9. oktober:
- Polakkerne var virkelig smarte og stærke, man må sige, at de havde gjort deres arbejde godt. De overrasker os en hel del, de står defensivt og kompakt. At vi kommer til Polen og har 60 procent boldbesiddelse, det var en overraskelse.
Kilder: DR, bold.dk, TV2, Ekstra Bladet, BT, VG, mediano