Europas landsholdsaftaler er uigennemsigtige og vidt forskellige

Herrelandsholdet forsøger at nå til enighed om en aftale med DBU. Blandt kollegaerne i Europa kan der være store forskelle på forhold og bonusser.

Et af de tidspunkter, hvor landsholdsspillere kan blive rigtig godt betalt er under VM-slutrunder.

De danske landsholdsspillere og DBU har svært ved at nå til enighed om en ny aftale om spillernes løn, forhold, vilkår og rettigheder i forbindelse med, at de repræsenterer landsholdet.

Den oprindelige deadline for forhandlingerne om en ny aftale var fredag den 31. august. Danmark kan ende med at blive udelukket fra EM-kvalifikationen, hvis ikke holdet stiller til kamp mod Slovakiet den 5. september eller Nations League-kampen mod Wales i Aarhus den 9. september.

Ude i Europa er tilgangen til betalingen og fordelene for landsholdsspillerne meget forskelligt indrettet. I England går spillernes faste kamplønninger til velgørenhed, mens de danske spillere selv vælger, hvad de vil stille op med deres betalinger fra DBU. Spillerne har til gengæld større frihed i forhold til private sponsorater.

Store landshold udbetaler ikke kamphonorar

I dansk sammenhæng modtager spillerne faste beløb fra DBU for hver kamp de spiller. I forbindelse med den nuværende konflikt er det kommet frem, at spillerne bliver tilbudt 6300 kroner for at blive udtaget.

I venskabskampen får spillerne 14000 kroner, hvis de vinder. Og i kampen mod Wales i Nations League er spillerne udover en tilsvarende bonus lovet én krone per tilskuer.

I England går de faste betalinger som sagt til en velgørenhedsfond, der uddeler pengene. Siden 2007 er beløbet til velgørenhed løbet op i lidt over 41.000.000 kroner. Velgørenhedsprincippet er dog ikke gældende for slutrunde-bonus og andre resultatorienterede betalinger. BBC har regnet sig frem til, at det betyder, at spillerne i gennemsnit får cirka 1600 kroner per kamp.

Som forklaret er reklameindtægter og resultatbonus meget afgørende for det beløb, som spillerne modtager som ydelse for deres indsats på landsholdet. Og vi har kun et begrænset indblik i fordelingen af reklameindtægterne. Faktisk er der en del lande, hvor spillerne ikke modtager faste betalinger per kamp.

I Holland og Tyskland kan spillerne ikke se frem til at modtage et fast beløb for hver kamp de spiller. I begge lande får spillerne en form for slutrunde-bonus.

- Det undrer os at høre om denne sag. Det minder jo om noget fra Afrika. De tjener jo store penge i deres klubber, siger landsholdseksperten Benjamin Hoffmann, fra det tyske fodboldmagasin Kicker til Ekstra Bladet, hvor han understreger, at spillerne ikke får en fast betaling.

I Norge får spillerne betaling og bonus for slutrunder. Den store forskel i Norge er, at spillerne, der deltager i reklamer for sponsorerne for mere i betaling.

- Vi prøver at fordele, hvem der bliver brugt. Men det er ofte de samme spillere som sponsorerne ønsker at bruge. Så vi har en regel om, at spillerne der bruges mest for mere betaling, end de andre. Så de har en motivation for at deltage, siger Joachim Walltin, der er leder af det norske forbund for eliteidrætsudøvere, som forhandler på vegne af landsholdsspillerne.

Landsholdet nyder godt af stor VM-bonus

Da aftalerne mellem landsholdene og spillerne i vidt omfang ikke bliver offentliggjort, er et af de steder, hvor der lidt indsigt i spillernes betalinger er ved slutrunder som dette års VM i Rusland.

Og her har de danske spillere fine vilkår i forhold til nogle af de større fodboldnationer. Dog skal man huske på, at der er rigtig mange ukendte faktorer, der spiller ind.

Udover bonus ved slutrunder får spillerne i de fleste lande også faste beløb per kamp. Men endnu mere afgørende for deres indtægter er de penge, der kommer via reklameindtægter fra sponsorer.

- Det er det samlede regnestykke med indtægter fra sponsorater, der er det interessante. Og der er meget lidt gennemsigtighed i den her verden, siger Kenneth Cortsen, der er sportsøkonom og forsker ved SDU.

Og det er netop en af de store udfordringer i forhandlingerne om landsholdsaftalen. Spørgsmål omhandler landsholdets ret til at bruge spillerne i reklamer for sponsorer, og spillernes frihed til selv at indgå aftaler med firmaer, der er konkurrenter til landsholdets sponsorer.

Det kan dreje sig om mange penge. Og i sidste ende sætter det spørgsmål om, hvad spillerne økonomisk får ud af at være på landsholdet.

Dog kommer de kulturelle forskelle og indretninger i de enkelte lande. Det kan være en af grundene til at Tysklands spillere får en væsentligt mindre bonus end de danske.

- Tyskland er et meget større marked og kan tiltrække en langt bedre økonomi end det danske landshold. Men tyskerne har en kulturel tilgang, der gør, at de indretter deres topfodbold ud fra en meget solidarisk standard, forklarer Kenneth Cortsen.