DBU: Aldrig har så mange trodset reglerne

DBU er klar med "en række tiltag" for at mildne skuffelsen for de op mod 4.000 albanske fodboldfans, der vil blive nægtet adgang til Parken fredag.

Billedet her er fra en venskabskamp mellem Italien og Albanien i november sidste år. Albanske fans er ikke kendt for at have en hooligan-kultur. Men en kamp mod Serbien i Danmarks kvalifikationsrunde har givet større opmærksomhed om Balkan-statens fangrupper. (Foto: © Claudio Villa, 2014 Getty Images)

- Vi har aldrig stået i en situation, hvor så mange har trodset reglerne, siger Jakob Høyer, kommunikationschef i DBU.

Dansk Boldspil Union har besluttet at afvise de op mod 4.000 albanske fodboldtilhængere, som har købt billet til hjemmebanetribunerne, når Danmark på fredag tager imod Albanien i en nøglekamp på vejen mod EM.

- Det handler om, at der opstår en sikkerhedsrisiko, når der står flere hundrede eller ligefrem nogle tusinde albanske fans blandt tilhængere af det danske landshold. Fodbold er også følelser, og der kan opstå en situation, der skaber en risiko begge veje, siger Jakob Høyer.

Han understreger, at tallet 4.000 ikke kommer fra DBU, men at DBU's vurdering er oppe i det leje.

1.000 på venteliste

Der er i forvejen reserveret et udebaneafsnit på 2.150 pladser. Dermed er DBU gået længere end Uefas krav til andelen af udebanepladser.

- Uefa har regler om, at der mindst skal være fem procent reserveret til udeholdet. Vi har reserveret et par afsnit, der samlet giver syv procent af sæderne i Parken. Det har vi gjort, fordi vi har mærket en stor efterspørgsel, og fordi det giver rigtigt god fodbold, at begge hold er stærkt repræsenteret, siger Høyer.

Ved køb af billetter til hjemmebanetribunerne accepterer køberen, at tilskuerpladsen er "forbeholdt" tilhængere af det danske landshold. Det er med udgangspunkt i den formulering og med henvisning til Uefas regler om at adskille holdenes tilhængere, at DBU har valgt at afvise albanske fodboldfans.

Jakob Høyer opfordrer til at få et eventuelt fejlkøb refunderet:

- Vi har 1.000 personer på venteliste, der gerne vil købe deres billetter, siger han.

Neutrale kan få adgang

Repræsentanten for de albanske fodboldtilhængere i Danmark, Driton Bytyqi, mener, DBU har et problem med ensidigt at fokusere på efternavne.

- For mig er det store problem, at danske statsborgere, som har boet i Danmark i årtier og købt billet til kampen, forskelsbehandles på baggrund af deres navn. De er måske dansk gift, og så kan de ikke komme ind, mens konen for eksempel godt kan, siger han.

Den udlægning afviser Jakob Høyer:

- Hvis man kommer helt neutralt og bare vil se en god fodboldkamp, så kan man godt komme ind. Men kommer man i albansk landsholdstrøje og med halstørklæder, så er vi af hensyn til sikkerheden nødt til at afvise, siger han.

Driton Bytyqi fortæller, at flere albanske fans, der rejser til Danmark fra andre europæiske lande, planlægger at komme ind på stadion ved at være iført neutralt tøj. Men DBU har deres metoder til at udpege Albanien-sympatisører:

- Der er flere ting, vi kigger på, men det kan jeg ikke afsløre her, da det ellers kan blive udnyttet, siger Jakob Høyer. Han oplyser desuden, at det ikke er muligt at samle de albanske tilhængere i endnu et afsnit.

"En række tiltag"

Bliver en masse albanske tilhængere afvist på vejen ind i Parken, kan der opstå en reaktion. Driton Bytyqi fortæller, at han ikke kan afvise, der vil brede sig en "bitterhed", men understreger, at albanere ikke er kendt som hooligans.

Københavns Politi har meldt ud, at kampen betragtes som "høj-risiko-kamp", hvorfor politiet vil være talstærkt tilstede.

Men DBU er også forberedt på en eventuel ballade og er i gang med at sikre et alternativ til de afviste fodboldfans.

- Vi kommer ud med en række tiltag, som vi melder ud i morgen, siger Jakob Høyer