Der er risiko for, at det største drama kommer til at handle om noget helt andet end sport, når fodboldlandskampen mellem Albanien og Danmark er spillet færdig fredag aften, uanset hvilket resultat, der står på måltavlen.
DBU annoncerede allerede i sidste uge, at man vil afvise albanske fans i Parken, hvis de har billetter til hjemme- og ikke udebanetribunerne, og det kan betyde, at op imod 4.000 albanske fans – der allerede har købt billet – risikerer at blive nægtet adgang til kampen.
Det sker, fordi man i Dansk Boldspil-Union har valgt at følge anbefalingerne fra Det Europæiske Fodboldforbund, Uefa, om adskillelse af hjemmeholdets og udeholdets fans. Herboende danskalbanere kan med andre ord blive nægtet adgang til de danske tribuner, hvis de vurderes at heppe på Albanien.
Må ikke lægge vægt på navne
Den politik kan dog være på kant med forskelsbehandlingsloven, vurderer Institut for Menneskerettigheder:
- Meget vil afhænge af den konkrete situation. Har man lagt vægt på navnene, har vi et problem, siger Nanna Krusaa, juridisk rådgiver i IM, til Jyllands-Posten.
Det har DBU allerede gjort:
- Ud fra navnene har vi prøvet at lokalisere, hvem der har købt billetter til steder i Parken, hvor de kan blive afvist ved indgangen (…) Har man et albanskklingende navn, kunne det være, at man heppede på det albanske hold, selv om det ikke er sikkert, men så må man jo spørge dem ad, forklarer Jakob Høyer, kommunikationschef DBU.
Er tidligere dømt ulovligt
Potentielt står man altså med 4.000 afviste fodboldfans og et kompliceret juridisk efterspil, når kampen fløjtes i gang fredag.
Der blev skabt præcedens i denne slags sager i 2013, hvor det blev dømt ulovligt, da FC København annullerede billetkøb til en kamp med den tyrkiske fodboldklub Galatasaray. Konklusionen var ifølge Krusaa, at alle skal behandles lige, og at man ”ikke må lægge vægt på etnicitet”, som for eksempel ved at vurdere folk ud fra deres navne.
Gør det for at leve op til anbefalinger
Hos Københavns Politi forbereder man sig allerede ”på det værste”, og vil behandle kampen på samme måde som en kamp mellem FC København og Brøndby – som en såkaldt højrisiko-kamp.
Jakob Høyer understreget overfor Jyllands-Posten, at man ikke gør det, for at genere de mange fans:
- Vi gør det for at leve op til de anbefalinger, der er fra Uefa om adskillelse af hjemmeholdets og udeholdets fans. Det er vigtigt i denne kamp, for ifølge vores efterretninger kan det skabe uroligheder, hvis der er for meget sammenblanding mellem tilhængerne.