Der er kun 45 kilometer og en grænsekontrol mellem FC København og FC Rosengård, men i fremtiden bliver afstanden endnu mindre.
For selv om FC Rosengård, støbt og udviklet i Malmø, kan prale af 13 svenske mesterskaber og flere ture i Champions League, så har svenskerne indgået et partnerskab med FC København, der til sommer for første gang tørner ud i dansk kvindefodbold.
I 2. division.
Aftalen mellem de to klubber skal ultimativt være med til at skabe fundamentet for nordisk succes i europæisk fodbold, men i første omgang handler det om, at hovedstadens fodboldflagskib skal stå i mesterlære, siger Rebecca Steele, projektchef for kvindefodbolden i FC København.
- FC Rosengård er i den absolutte elite, når det angår kvindefodbold og eliteudvikling. Det her samarbejde giver os mulighed for at tage det kvantespring, som vi har brug for i dansk kvindefodbold. I Sverige er de foran, og har været rigtige dygtige til at give kvinderne gode muligheder, og det vil vi gerne sætte fart under i Danmark.
- Vi har store ambitioner og har hele tiden sagt, at vi vil gøre det på en helt anden måde. Vi er parate til at sprænge rammerne for, hvordan man tænker kvindefodbold i Danmark. Vi skal udvikle os, men helst hurtigere, end man har set i de seneste år, siger Rebecca Steele.
Lysår efter på talentudvikling
Mens FC Københavns kvindehold altså stadig har til gode at få den første officielle kamp nedfældet i historiebøgerne, begynder arbejdet allerede nu med at etablere det, som skal være klubbens samlebånd på vejen mod succes.
For udviklingsdirektør i FC København, Sune Smith-Nielsen, er det især etableringen af et talentmiljø under FC Københavns faner, som samarbejdet med FC Rosengård skal bidrage til.
- FC Rosengård er lysår foran, fordi de har kørt et kvindeprojekt i mange år. Vi havde de første snakke her i klubben om at have både kvindehold og talentudvikling for 4-5 år siden. Vi vidste, at vi skulle se at komme i gang, for nu havde vi efterhånden styr på herresiden.
Men har I så ikke sovet i timen?
- Det kan man sagtens sige. Vores undskyldning er, at vi har haft travlt med at bygge drengenes talentudvikling op. Vi ynder at sige, at vi er kun lige begyndt. Vi er en klub, der reelt er startet i 1992, så der var fokus et andet sted, siger Sune Smith-Nielsen.
Ambitionen er da også, at når der er blevet vendt en solid håndfuld kalenderblade, så vil FC København have et talentmiljø, som kan konkurrere både dansk og europæisk, lyder det.
Hvor langt er I fra det lige nu?
- Vi er jo så langt bagefter, at vi reelt ikke har et talentudviklingsmiljø fra U14 til U19. Vi har en drøm om, at om 8-10 år så har vi talentudvikling på pigesiden på et europæisk godt niveau. Så kan det være, at FC Nordsjælland og Brøndby også har det, men der skal vi i hvert fald også op, siger Sune Smith-Nielsen.
Har været tydelig over for bestyrelsen i FCK
På den anden side af Øresund, med en stigende post i budgettet til at krydse broen, sidder Håkan Wifvesson, bestyrelsesformand i FC Rosengård.
Med det rennomé, som den svenske klub har i europæisk fodbold, ville det måske have været nærliggende at indgå et partnerskab med en klub, der for længst er kommet ud af kvindefodboldens kravlegård.
Hvorfor har I ikke kigget mod eksempelvis England eller andre europæiske ligaer?
- Det er nærheden, som virker. Når afstanden er større, bliver partnerskabet ikke lige så stærkt. Jeg håber for dansk fodbold, at den danske liga bliver lige så god som den svenske, så man har bedre forudsætninger for en dag at spille Champions League i Parken med FC København, siger Håkan Wifvesson.
Selv om den drøm kommer til at simre på kogepladen i minimum nogle år, betyder det ikke, at man ikke kan række ud efter noget lidt mere nærliggende i en knap så fjern fremtid.
Men hvad kan en klub som FC Rosengård overhovedet lære af FC København, der begynder i 2. division?
- Min drøm er, at vi hjælper FC København på kvindesiden, så de får et hold, der kan vinde den danske liga om nogle år. Vi vil hjælpe med, at de har spillere, som kan spille på landsholdet og begå sig i Europa. Om ti år har vi hjulpet dem med den platform, præcis som de hjælper med talentudviklingen for både drenge og piger, siger Håkan Wifvesson.
- Om to år kan det være, at vi er kommet på nye ideer. Jeg har været tydelig med bestyrelsen i FC København omkring det. I skal ikke have en ambition om at være bedst i Norden, for det er I allerede.
- I har brug for noget nyt, noget stærkt, I skal være de bedste Europa, siger Håkan Wifvesson.