I fremtiden skal der holdes et ekstra vågent øje med Dansk Boldspil Union og den måde, som kvindefodbolden bliver behandlet.
Det var budskabet fra tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, der som formand for kvindekommissionen stod i spidsen for et møde mellem DBU, spillerne og Spillerforeningen i kølvandet på den højspændte konflikt, der endte med en aflyst VM-kvalifikationskamp.
- Vi endte med at konkludere, at der er endnu mere brug for kvindekommissionen, end der var før, og vi kommer med endnu skarpere anbefalinger til DBU. Vi kommer også til at følge op på det arbejde og være en slags vagthund over for DBU, siger Helle Thorning-Schmidt.
Sammen med resten af kvindekommissionen skal hun til april aflevere en rapport med initiativer, der skal være med til at sikre udviklingen af pige- og kvindefodbold i Danmark.
Fejl fra alle sider
Men i første omgang handler det om at komme videre efter den konflikt, der lammede landsholdet, og som Helle Thorning-Schmidt kalder en skandale med mange ophavsmænd.
- Som jeg ser det, var der fejl fra alle sider. Der var fejl fra Spillerforeningens side, fra DBU’s side og fra spillernes side også, og det skulle aldrig være endt med, at en vigtig kvalifikationskamp blev aflyst.
- Der er masser af tillid, der skal bygges op igen. Det er aldrig godt at komme så langt ud i en konflikt, så der skal mere dialog på banen, så vi kan undgå, at det her sker igen, slår den tidligere socialdemokratiske partileder fast.
Da konflikten var på sit højeste, talte Helle Thorning-Schmidt og kvindekommissionen med parterne i et forsøg på at mægle, men uden at komme med offentlige udmeldinger.
- Vi indså, at det kun ville gøre det værre, siger hun og fortæller, at hun undervejs overvejede helt at nedlægge kommissionen i frustration over situationen.
Ligeløn er ikke målet
Konflikten mundede ud i en aftale mellem DBU og Spillerforeningen, der blandt andet sikrede spillerne en række forbedrede økonomiske vilkår.
Ligeløn med mændene er dog ikke et mål i sig selv, lyder det fra kvindekommissionens formand.
- Jeg tror, at man skal være realistisk angående kvinde- og herrefodbold, for der er en helt anden økonomi i herrefodbold, og det bliver man nødt til at tage med som et realistisk bagtæppe. Men man skal stræbe efter at have mere rimelige vilkår, siger hun.
Ifølge Helle Thorning-Schmidt er fokus på bredden i sporten det vigtigste, hvor det handler om at sikre pigerne ordentlige baner, faciliteter og træning, så de ikke falder fra, inden de bliver voksne.
Med i kvindekommissionen, der er nedsat af DBU, men fungerer uafhængigt, sidder også prorektor for Københavns Universitet, Lykke Friis, og Hummel-ejer Christian Stadil.