Selvom de danske fodboldkvinder i øjeblikket får meget opmærksomhed under EM-slutrunden, er der stadig et generelt problem med opfattelsen af kvindefodbold. Sådan lyder det fra Helle Thorning-Schmidt og Lykke Friis, der er henholdsvis formand og næstformand i DBU’s Kvindekommission.
- Der bliver lavet lidt sjov med kvindefodbold. Der er ikke nogen, der tager det rigtigt alvorligt. Men jeg tror ikke, at det er for sent, og jeg tror, at der kan komme en stor interesse for kvindefodbolden. Særligt her under EM mærker jeg mere interesse end nogensinde, siger Helle Thorning- Schmidt.
EM-guld gav et te-stel som præmie
Kvindekommissionen blev nedsat af DBU i august 2016 for blandt andet at komme med forslag til, hvordan DBU sikrer og styrker udviklingen af pige- og kvindefodbold i Danmark. Friis og Thorning-Schmidt beskriver kampen for at udligne forskellene mellem herrefodbolden og kvindefodbolden som en rejse. En rejse, der kommer til at tage tid, men en rejse, hvor de kan ane målet. Specielt fordi andre lande er gået gennem samme proces.
- Det har også været sådan i andre lande. Da Tyskland vinder EM i 1989, hvad får spillerne så som præmie? De får et testel. Et testel! Det er jo næsten en karikatur, siger Lykke Friis.
Tilstandene i Tyskland er dog blevet betragteligt forbedrede siden da, og i dag hører tysk kvindefodbold til blandt verdens allerbedste.
Vil holde øje med DBU
Det seneste års tid har Kvindekommissionen arbejdet på at finde ud af, hvad der konkret kan gøres for at styrke kvindefodbolden i Danmark. Og selvom Lykke Friis og de øvrige medlemmer af Kvindekommissionen er blevet udpeget af DBU, forhindrer det hende dog ikke i at kritisere netop dem. Hun mener, at de står med et vist ansvar i forhold til opfattelsen af herre- og kvindelandsholdet.
- Vi skal starte med DBU. Hvis DBU ikke for alvor løfter denne sag, kommer vi ikke videre. Det har været lidt en karikatur, at de har omtalt Pernille Harder, Nadia Nadim og så videre som kvindelandsholdet, mens Kasper Schmeichel og Christian Eriksen så er landsholdet. Dermed sender man et signal til seerne, men også til alle spillerne om, at nogle er vigtigere end andre, siger hun.
I begyndelsen af ugen kom Kvindekommissionen med de første fire anbefalinger for at sikre kvindefodboldens udvikling i Danmark, og i starten af 2018 ligger deres endelige rapport klar. Men deres arbejde slutter ikke der, forsikrer de.
- DBU skal jo også i arbejde på et tidspunkt. Der har vi tænkt os at kigge dem over skulderen og se, om de nu også gør det, vi anbefaler, siger Helle Thorning Schmidt.
- Vi abdicerer ikke som kvindekommission. Vi bliver siddende som vagthunde, siger Lykke Friis.