Kvindelige fodboldspillere skal trænes bedre - også af kvindelige trænere. Der skal styr på retorikken, når der tales om kvinde- og herrelandshold. Og så skal der satses mere på eliten.
Sådan lyder nogle af de første anbefalinger fra DBU's kommission, der skal forbedre udviklingen af kvindefodbold.
- Fodbold er allerede i dag den største pigesport. Men vi ser alligevel, at pigerne ikke bliver prioriteret højt nok i klubberne, og der skal vi have gennemført en kulturforandring, siger kommissionens næstformand, Lykke Friis.
- Vi skal dybest set hen til en situation, hvor fodbold er lige så meget for kvinder og piger, som det er for drenge og mænd. Og det er det ikke i dag.
Et punkt, der fokuseres på i de netop offentliggjorte anbefalinger, er retorikken omkring fodbold.
- Ord betyder noget. Der er en signaleffekt i, at når selv DBU omtaler kvinderne som værende kvindelandsholdet, men Kasper Schmeichel og Christian Eriksen som værende landsholdet. Det skal vi væk fra. Vi skal sørge for, at vi får en kultur, hvor fodbold er for begge køn, forklarer Lykke Friis.
Derudover skal der afsættes flere ressourcer til kvinderne, så især elitesatsningen bliver forbedret.
- Det kan ikke være rigtigt, at 40 procent af de piger, der spiller i klubberne, siger, at de får de dårligste baner, trænere og træningstider. Så falder de jo fra. Og det kommer til at skade sporten. Vi skal turde satse mere på eliten, siger hun.
Fokus på kvindefodbold vil styrke fodbold generelt
Kommissionen blev nedsat tilbage i 2016 med en gruppe erhvervsfolk, politikere og personligheder fra fodboldens verden og med tidligere S-statsminister og direktør for Save the Children International Helle Thorning-Schmidt i spidsen som formand.
Ifølge Lykke Friis handler kommissionens arbejde og forbedringer for kvindefodhold ikke kun om ligebehandling. Det handler også om at styrke en sportsgren i fremtiden.
- Satser man på pigerne og kvinder, så kommer man til at styrke fodbolden generelt. Det er en vigtig erkendelse at få frem. Det er derfor alle de store klubber såsom Real Madrid og Manchester City satser på det, siger næstformanden.
Handling bag anbefalinger
Hos fodboldklubben Nørrebro United i København er man positiv over for kvindekommissionens arbejde. Dog mener klubtræner Signe Gammelgård, at det kræver handling, hvis man skal se konkrete ændringer.
- Anbefalingerne er fine nok, men der skal opfølgning på det. Det er dejligt at høre, at der vil være fokus på eliteområdet, og at man tager pigerne seriøst. Men der skal mindst ligeså meget opfølgning i breddeidrætten, for det er der, pigerne bliver tabt rigtig hurtigt. Og hvis de vil have en ordentlig elite, skal man have en bredde, der kan bære, siger hun.
Da 39-årige Signe Gammelgård begyndte at spille fodbold i Silkeborg som barn, var det ikke normalt, at der var pigehold, så der er sket meget de seneste 30 år. I dag spiller godt og vel 63.000 piger og kvinder fodbold i Dansk Boldspil-Unions foreninger.
Men ifølge Signe Gammelgård er der stadig lang vej, før der kommer en ligelig behandling af kvinde- og herrefodbold.
- Jeg kan huske, da et af mine hold vandt en pokal for første gang. De fik en lyserød pokal, og drengene fik en meget større en i guld. Pigerne var virkelig skuffede, fordi de havde kæmpet ligeså meget som drengene, fortæller hun og fortsætter:
- Og det er ikke første gang. Der har også være fodboldturneringer, hvor drengene vandt biografbilletter, og pigerne måtte dele nogle poser chips, fordi man havde glemt at købe præmier til dem.
Kvindelandsholdet spillede i går sin første kamp ved EM, hvor holdet vandt 1-0 over Belgien. Næste kamp er på torsdag med Holland.