Lad os begynde med at kigge på nogle af resultaterne i første runde af denne sæsons Champions League:
FC Barcelona-Celtic 7-0 Legia Warszawa-Borussia Dortmund 0-6 Bayern München-Rostov 5-0
Når jeg her forud for de første kampe i anden runde, der spilles i aften, fremhæver netop de tre resultater, er det, fordi de giver storklubberne et vægtigt argument for, hvorfor der skal flere store hold med i Champions League og færre af de mindre.
Faktisk har det europæiske fodbold-forbund UEFA allerede bag lukkede døre besluttet, at de fire store ligaer, fra Spanien, England, Tyskland og Italien, fra og med 2018/2019 hver har fire hold direkte med i gruppespillet. Som det er nu, har de lande til sammen 11 sikre pladser - med mulighed for at få fire klubber mere med.
Jesper Møller, som er formand for Dansk Boldspil-Union, DBU, håber, at den beslutning kan blive ændret. Men jeg har svært ved at forestille mig, at det kommer til at ske. Ikke mindst når man tænker på resultater som de førnævnte.
For stor forskel
Jeg sad selv og zappede mellem FC Barcelona-Celtic og Bayern München-Rostov, og selv om jeg godt kan lide at se mål, var de to kampe ikke ret attraktive, fordi forskellen på holdene simpelthen var så stor.
Desværre er det ikke tilfældigt, at der i de tre kampe var så stor forskel på holdene. For siden Europa Cuppen for mesterhold i 1992 blev ændret til Champions League, så der kom gruppespil samt flere og flere hold fra store lande, er klubber som især FC Barcelona og Bayern München blevet rigere og rigere, bedre og bedre og er nu langt foran selv hold, der er omkring de 10-15 bedste på kontinentet.
Den udvikling er bestemt ikke kommet som en overraskelse. Tværtimod. Og det har UEFA hele tiden været helt bekendt med.
Argumentet for at lade storklubberne udvikle sig til dominerende mastodonter har fra UEFAs side flere gange været, at det har været for at undgå, at storklubberne ville bryde af UEFA og danne deres egen liga.
Michel Platini ville ændre kurs
Men samtidig har UEFA også kunnet se, at Champions League som pengemaskine netop har fungeret bedst, når det er de store klubber, der spiller mod hinanden. For det er de kampe, der kan trække TV-seere i hele verden. Som for eksempel Borussia Dortmund-Real Madrid, som spilles i aften, og Atlético Madrid-Bayern München, der er på programmet i morgen.
Den tidligere UEFA -præsident Michel Platini havde ellers prøvet at ændre kursen en smule til gavn for holdene fra de mindre ligaer. Hold som de danske mestre, der har haft lidt lettere ved at komme i gruppespillet, idet de i stedet for hold fra de store ligaer har skullet kæmpe med andre mestre fra mindre og mellemstore ligaer.
FC København, som i aften møder Club Brugge i Parken, skulle eksempelvis "blot" besejre Apoel Nicosia fra Cypen i den sidste kvalifikationsrunde.
Men samtidig har det i de senere år også været den periode, hvor de store klubber har været allermest dominerende.
Det er ligeledes i de år, hvor Bayern München, FC Barcelona og Real Madrid er kommet i en liga for sig og reelt er umulige at besejre over to kampe for andre end en håndfuld hold. Og den udvikling kommer til fortsætte - ikke mindst på grund af de planlagte ændringer af Champions League.
Det må bare aldrig ende med, at mesterligaen udvikler sig til en turnering, som reelt er en lukket liga, hvor de små hold ikke engang kan drømme om deltagelse. Det kunne eksempelvis ske via en opdeling i divisioner, hvilket har været på tale.
Wild card til mesterligaen?
Det bør heller ikke blive sådan, at store hold, der har haft en dårlig sæson i den hjemlige liga, kan få et wild card eller sikre sig en plads via tidligere resultater.
Men er det ikke de næste skridt i mesterligaens udvikling? Det kunne det være, hvis det står til storklubberne.
Personligt synes jeg også, det er ærgerligt, at kløften mellem storklubberne og de knap så store klubber, der deltager i Champions League, er så stor, som den er. For den er generelt for stor. Og den er det især i kampe som de tre, jeg fremhævede øverst på denne side.
Løsningen er ikke at lade storklubberne få endnu bedre betingelser i Champions League. Det vil blot gøre dem endnu større og stærkere. Men det kræver politisk vilje af en vis styrke, hvis udviklingen skal bevæge sig i en anden retning.
Derfor skal der både flere og større forbund på banen end DBU, hvis mesterligaen ikke skal blive ved at med udvikle sig, som Bayern München og Co. ønsker det.
Har du en kommentar til udviklingen i Champions League, så skriv herunder!