CL-klumme: Vokseværk som mesterværk

Via en sammenlægning med Europa League vil UEFA-præsident Michel Platini lade Champions League vokse til 64 hold. Men først skal EM 2020 på plads.

Uefa-præsident Michel Platini (til venstre) ser gerne, at Champions League og Europa League slås sammen. I 2015 kan det være, at han afløser Sepp Blatter (til højre) som præsident i FIFA. (Foto: © Szilard Koszticsak, Scanpix)

I international fodboldpolitik er det en tradition, at store ændringer i første omgang ofte bliver opsendt som uskyldige prøveballoner. På den måde lider idémagerne ikke det store nederlag, hvis modstanden er for stor. Og er der opbakning, finder man ud af det uden at sætte nogen større proces i gang.

Et eksempel på det første var Sepp Blatters idé om, at fodbold-VM skulle afvikles hvert andet år. Den idé blev kritiseret fra alle sider, og mange, selv om den er fra 1998, husker den stadig som en af FIFA-præsidentens mest uigennemtænkte idéer.

Men da det hele foregik i medierne, var det politisk set ikke det store problem for schweizeren.

                                     *****

Et eksempel på det andet kom tidligere i år, hvor UEFAs præsident Michel Platini lancerede idéen om, at EM i fodbold i 2020 skal spilles over hele Europa. Der var sikkert mange rundt om på kontinentet, der mente, at han nu var blevet rablende skør.

Men det interessante har siden hen været at følge signalerne forskellige steder fra. For i dag fremstår det som en meget sandsynlig plan.

De officielle ansøgere var i første omgang Tyrkiet, Skotland/Irland/Wales og Azerbajdsjan/Georgien, og UEFA har reelt kun været begejstret for Tyrkiets ansøgning. Men Tyrkiet søger også om OL samme år og kan ikke få begge værtskaber. Derfor gik Michel Platini i gang med en alternativ model.

EM-slutrunden bliver med virkning fra 2016 udvidet fra 16 til 24 hold, og Michel Platini har påpeget, at modellen med at sprede slutrunden ud på mange lande i så fald kun vil finde sted én gang - som en slags markering af, at det til den tid er 60 år siden, at den første EM-slutrunde blev afviklet.

Michel Platini håber nemlig som så mange andre, at økonomien i Europa snart har det bedre, så nogle de store lande igen ønsker at blive vært, inden slutrunden i 2024 skal placeres.     

                                     *****

En anden af Michel Platinis idéer er en sammenlægning af Champions League og Europa League med virkning fra 2016. Den har han mig bekendt endnu ikke udtalt sig om, men den tyske avis Bild kunne i april fortælle, at han gerne ville lægge de to sammen til en turnering, der efter et kvalifikationsforløb skal bestå af 64 hold fordelt på 16 grupper.

Der kom faktisk ikke de store reaktioner på den historie og slet ingen fra betydningsfulde folk i fodboldens verden. Så langt så godt, for Michel Platini.

I første omgang skal UEFA dog afgøre, om man ønsker at afvikle EM 2020 rundt om i Europa, spredt udover 12-13 byer. Idéen var på dagsordenen på gårsdagens møde i UEFAs eksekutivkomité i Moskva, og den vil blive drøftet igen på komitéens næste møde i december. Og ifølge Michel Platini bliver det afgjort allerede i begyndelsen af 2013, om den skal føres ud i livet.

Bliver modellen vedtaget, sætter den franske præsident sit hidtil mest markante aftryk på europæisk fodbold, og sker det, fremstår en udvidelse af Champions League pludselig ikke så fantasifuld længere.                           

                                     *****

De to hovedargumenter for en sammenlægning/udvidelse af Champions League er, at Europa League fortsat er en turnering uden den store gennemslagskraft, samt at flere af de mindre lande i Europa skal have lov til at optræde i Europas stærkeste klubturnering.

Det fleste er enige om, at det er godt at se på mulighederne for at gøre Europa League mere attraktiv både sportsligt og økonomisk. Men alle er ikke enige om, at de små lande skal have lettere adgang til Champions League. For så bliver den jo svagere og mindre attraktiv for de store klubber og sponsorerne.

Men Michel Platini har allerede uden større problemer ændret det nuværende Champions League-format, så flere mestre fra mindre lande - som Danmark - har fået lettere ved at komme med i gruppespillet på bekostning af det svageste hold fra de lande, der har tre og fire klubber med i turneringen (inklusive kvalifikationen).

                                     *****

Michel Platinis lokkemiddel bliver, at de tre største lande - som p.t. er England, Spanien og Tyskland - fremover så får seks hold direkte med i gruppespillet. Og det er bestemt ikke urealistisk, at det vil være attraktivt for de store ligaer.

Den franske præsident har som udgangspunkt ikke travlt med at få sine idé gennemført, men han skal finde ud af, om den kan gennemføres, inden det kommer frem, om han ønsker at blive præsident for FIFA. Sepp Blatter stopper på denne post i 2015, hvor det næste præsidentvalg i UEFA også finder sted.

Og er der ikke opbakning til idéen, skal der jo tænkes i alternative modeller. Medmindre det hele skal fortsætte som nu. Men det er næppe tilfældet.

Tidligere UEFA-præsidenter har også gennemført store ændringer. Blandt andet var svenske Lennart Johansson med til at ændre Europa Cuppen for mesterhold til Champions League. Men det var på et tidspunkt, hvor der var økonomisk medvind.

Det har Michel Platini langt fra i øjeblikket, og alene derfor vil det være et politisk mesterværk, hvis det lykkedes ham at få idéen ført ud i livet.

Har du en kommentar til, hvordan Champions League bør se ud fra 2016, så skriv herunder!