Fortidens mørke skyer truer: Fornyet demokrati skal genvinde Fifas troværdighed

Fifa afholder onsdag valg af værtsnation til VM i 2026, og det kommer til at foregå anderledes end sidst.

Glæde hos Qatars lejr og hos den daværende Fifa-præsident, da værtskabet til VM-slutrunden i 2022 blev uddelt i 2010. (Foto: © CHRISTIAN HARTMANN, Scanpix)

Det er svært at tale om Fifa uden at tænke på korruption og på det uvejr, som har omkranset forbundet de senere år. Selvfølgelig anført af den tidligere præsident Sepp Blatter har skandalerne rullet ud og ødelagt troværdigheden.

Men specielt én episode har sat sig i folks hukommelse.

Tilbage i december 2010 skulle der vælges værtslande til VM-slutrunderne i 2018 og 2022, men da valget var slut, var værtslandene til de flestes store overraskelse Rusland og Qatar. De havde slået store nationer som England og USA, der på forhånd var udråbt som favoritter.

Det medførte efterfølgende kraftige angreb fra de tabende nationer og beskyldninger om, at stemmerne var købt. Blandt andre Lord Treisman, der var i spidsen for englændernes bud, fortalte, at han var blevet tilbudt at købe stemmer i forbindelse med valget.

Og da korthuset omkring Sepp Blatter begyndte at falde sammen tilbage i 2015 blev historierne omkring de købte stemmer styrket. Fifas troværdighed ramte bunden.

Den britiske komiker Lee Nelson kastede pengesedler over Sepp Blatter under en pressekonference i 2015, mens skandalerne stod på sit højeste. (Foto: © Arnd Wiegmann, Scanpix)

Nu er Gianni Infantino dog i spidsen som ny præsident, og han kæmper for at redde Fifas renommé. Det betyder en helt ny proces i forhold til udvælgelsen af værtsnation, hvor snyd forsøger at blive bekæmpet.

- Det er ikke sikkert, at man kan stole på Fifa, men man har gjort meget for ikke at gentage skandalen fra 2010, hvor Rusland og Qatar blev udvalgt som værtsnationer, forklarer DR Sportens fodboldkommentator Henrik Liniger.

- Dengang var det 22 mænd, som bestemte, hvor VM skulle være. I dag er det faktisk over 200 mænd og kvinder, som bestemmer værtsnationen, siger han.

Alle har noget at skulle have sagt

Det er nemlig sådan, at hver enkelt fodboldnation, der er medlem af Fifa, har en stemme til valget uanset størrelse. At en kæmpe fodboldnation tom Tysklands stemme har samme værdi som Tahitis har ledt til diskussion, men processen er til for at stoppe fusk i forbindelse med valg.

- Man har simpelthen gået fra da den daværende eksekutivkomité bestemte det hele til, at det nu er kongressen, som står med beslutningen. Det er sværere at holde styr på de 207 stemmer, der er denne gang i forhold til dengang med 22. Sidste gang kunne stemmerne jo købes, forklarer Henrik Liniger.

- Det kan de måske også i dag, men de har ikke så stor indflydelse som dengang på grund af antallet. En vinder skal have 104 stemmer, og det er temmelig mange. Det har hjulpet på åbenheden, siger han.

Det er dog ikke, den eneste ting, Fifa har ændret i forbindelse med valg for at genvinde troværdigheden hos folket. Man har også valgt at køre med en åben afstemning.

- Det betyder, at det bliver offentliggjort bagefter, hvad landene har stemt på, og det vil sige, at hvis et land har sagt det ene og pludselig stemmer på det modsatte, så kan landet have et forklaringsproblem omkring, hvad der er sket over natten, siger Henrik Liniger.

Dermed lugter det lidt mere af en troværdig afstemning end for otte år tilbage eller nogle af de andre afstemninger før det, hvor der ligeledes har været formodninger om købte stemmer.

Eksempelvis menes det, at præsidenten for det sydafrikanske fodboldforbund Danny Jordaan har overført 10 millioner dollars (ca. 63 millioner kroner) til Fifa i forbindelse med valget af Sydafrika som værtsnation til slutrunden i 2010.

Skal være bæredygtig

Det er dog ikke kun troværdigheden i forbindelse med afstemninger, at Fifa har forsøgt at rette op på i denne forbindelse. Man har også valgt at have fokus på bæredygtighed og arbejdsmiljø. Det er noget, Qatar som værtsnation i 2022 har mødt meget kritik for.

- Det er vigtigt, at buddene fra Marokko og Nordamerika er bæredygtige til at afholde en VM-slutrunde. Man har derfor gjort det, man har stillet en række krav, som de to bud har været nødt til at opfylde, forklarer Henrik Liniger.

- Efterfølgende er der så kommet en rapport, hvor begge buddene lever op til kravene. Men det fremgår så her, at Nordamerika i højere grad lever op til de krav, som Fifa har stillet, end Marokko gør det. Det var ikke krav, som blev stillet til Rusland og Qatar, da de fik værtskabet, siger DR Sportens fodboldkommentator.

Den nuværende valgkamp har stået på i lang tid, hvor de to værtskandidater har rejst rundt i verden for at vinde stemmer. De var også på besøg i København for at besøge de nordiske lande.

Canada, Mexico og USA står sammen og præsenterer deres bud på VM-værtskabet i 2026. (Foto: © Carlos Jasso, Scanpix)

Der er derfor blevet kæmpet om hver enkelt stemme, og det er stadig meget svært at forudse, hvem der kan ende med at blive vært for VM i 2026. Men der er dog en favorit.

- De vandrør, som jeg har hørt, hælder i retningen af det samlede bud fra USA, Mexico og Canada, fordi det er nok det stærkeste bud. Men der kan sagtens nå at gå politik i den her op til afstemningen, siger Henrik Liniger.

- Vi må regne med, at det meste af Afrika kommer til at støtte Marokko, og vi ved, at hele Sydamerika kommer til at støtte USA/Mexico/Canada. Det gør næsten hele Mellemamerika også. Så afgørelsen kommer til at falde i Europa og Asien, forklarer han.

Det er endnu uvist, hvem det danske fodboldforbund vælger at sætte deres stemme på. Der er argumenter for begge bud, som vi har samlet sammen i en anden artikel, der kan læses her.

VM i 2026 bliver den første slutrunde, hvor der er 48 lande, som deltager. Ved sommerens slutrunde er der 32 lande.