Etapesejr, ungdomstrøje, manglende bjergben og en samlet 12. plads. Tour de France har budt på utrolig mange oplevelser for de danske ryttere. Både meget gode og knap så gode.
Men søndagens punktum blev alligevel sat for et Tour de France, der bremsede den danske sejrstørke på ni år, da Magnus Cort vandt 15. etape i Carcassonne. Så alt i alt er det ikke utænkeligt, at man om nogle år vil tænke tilbage på løbet med gode minder.
Men hvordan gik det egentlig for danskerne en for en? DR Sportens cykelkommentator Henrik Fallesen har sat sig i den varme stol og bedømt de fem danskere, som var på startlisten ved årets udgave. Og der er blevet uddelt karakterer i hver ende.
Jakob Fuglsang – 00
Dommen bliver hård, fordi han selv har sat en podieplads som præmis for Tour de France, og det ender han milevidt fra. Han er slet ikke i nærheden af podiet. Og han er heller ikke nærheden af en etapesejr, som kunne have gjort løbet til en succes. Men med et så højt ambitionsniveau er vi også nødt til at bedømme derefter.
I bjergene har han været rigtig langt fra de niveau, som han og alle os andre havde håbet på. Han har stort set ikke været offensiv med et enkelt angreb på den sidste bjergetape. Men det var et angreb, hvor han selv sad og sov. Han skulle have kørt med de andre klassementsryttere, da de angreb. Det er det eneste, vi har set til ham.
Det så ellers godt ud i hele den første uge og på brostensetapen, hvor han også var offensiv. Det lignede et signal om, at han var lige, hvor han skulle være, men bjergene viste noget helt andet. Han ender på en 12. plads, som er utilfredsstillende for ham.
Jesper Hansen – 4
Han er rigtig svær at bedømme, fordi meget af det, han laver, ser vi aldrig. Man kommer hurtigt til at bedømme på, hvor lang tid han kan sidde med i bjergene, og hvor stor succes Jakob Fuglsang har haft.
Der har ikke været mange angreb, han har skulle iscenesætte for Fuglsang, så han kommer til at fremstå anonym i det her cykelløb. Jeg tror helt sikkert, at han har været god hjælper for Fuglsang, men han er svær at vurdere, fordi kaptajnen ikke har haft benene til at lave noget stort.
Vi har nogle gange set ham sidde godt med i bjergene, og vi ser ham også køre en rigtig god enkeltstart på næstsidste etape, så det vidner om, at han har været i rigtig god form. Vi har ikke set ham brillere i Touren, men han er heller ikke faldet igennem, så karakteren falder på det jævne.
Michael Valgren – 7
Her i 2018 har vi set Michael Valgren være bedre end nogensinde før. Hvis man kunne have en frygt for, at han ville være træt efter det store forår, så har han i hvert fald manet det til jorden. Han har været mere iøjnefaldende i årets Tour de France end i andre udgaver.
Han har eksempelvis formået at sidde langt mere med i bjergene, end han har gjort tidligere, og det betyder, at han har været en rigtig god hjælper for Fuglsang.
Det kunne lige så godt have været Valgren, der havde vundet etapen på dagen, hvor Magnus Cort vandt. Han var også i udbrud på en anden etape, hvor han måske lige manglede det sidste for at være med til at køre om sejren. Alt i alt har han vist et rigtig godt Tour de France. Han har grebet sine udbrudsmuligheder og siddet med lang tid i bjergene, så pilen peger opad for ham.
Søren Kragh Andersen – 10
Han viste på enkeltstarten, hvorfor man i dansk cykling har så store forventninger til Søren Kragh Andersen. Det er en rytter, der kommer til at vinde etaper i Tour de France og kommer til at lave rigtig gode resultater i forårsklassikerne.
Selvom det er hans første Tour de France, så har han formået at holde hovedet koldt og det stress, som normalt fylder en stor del af løbet, har han formået at holde væk. Han leverer et brag af en enkeltstart og spiller også en stor og afgørende rolle på holdtidskørslen, hvor han også får den hvide ungdomstrøje.
Han bærer den hvide trøje godt specielt på brostenene, hvor han også er i offensiven. Tom Dumoulin manglede de helt stærke folk i bjergene til at hjælpe ham, men Søren Kragh Andersen udfyldte sin rolle til perfektion.
Magnus Cort – 12
Mit succeskriterie til ham var, at han skulle gennemføre og køre en enkelt top fem-placering på en enkelt etape. Men en etapesejr gør, at alle vores forventninger bliver sat til side.
Vi vidste godt, at han var hurtig. De to etapesejre i Vueltaen for to år siden kom ikke ud af ingenting, men det er bare noget helt andet at køre Tour de France. Her vinder han så en etapesejr efter at have domineret et udbrud med mange rigtig gode navne. Og så er det oven i købet på en etape med en stor stigning på.
Han har været en af de Astana-ryttere, som ofte har siddet længst hos Fuglsang på bjergetaperne, så udover en forrygende etapesejr, så har han også vist, at han kan sidde med på stigninger. Der er ingen tvivl om, at der er meget mere i vente fra ham de kommende år.