Mars - Den røde planet

200.000 mennesker har søgt om at rejse til Mars for at starte en koloni.

Mars er den fjerde planet fra Solen. Den blev observeret for første gang af den italienske astronom Galileo Galilei i 1609 gennem et primitivt teleskop.

På Mars er luften meget tynd, solnedgangen er blå, og ting vejer mindre. Det gør de, fordi tyngdekraften på den røde planet er cirka en tredjedel af Jordens. Det betyder, at en person, der vejer 90 kilo på Jorden, kun vejer omkring 30 kilo på Mars.

Når Mars er tættest på Jorden er den omkring 55 millioner kilometer væk. Når den er længst væk fra Jorden, er den cirka 400 millioner kilometer væk. Den store forskel skyldes, at de to planeter drejer rundt om Solen med forskellig fart.

Klipper, vulkaner og dale

Mars er cirka en sjettedel af Jordens størrelse. Planeten er kendt for sin røde farve, som stammer fra den jernholdige jord, der omgiver de mange klipper, dale og vulkaner i landskabet. Med en gennemsnitstemperatur på - 62 grader er der isnende koldt og ret ubeboeligt. Men det stopper ikke mennesket fra at undersøge planeten nærmere for andre væsner og liv.

I januar 2004 fandt NASA’s to rumrobotter, Spirit og Opportunity, beviser på, at der har været vand på Mars. Vand er grundstenen for liv på Jorden. Derfor leder man nu efter liv på den røde planet - blandt andet med den sekshjulede marsrobot Curiosity, som er det største køretøj på Mars. Curiosity er den første rumrobot, der har boret i klipper og analyseret prøver fra Mars.

Kapløbet om at komme først til Mars er startet

Jordprøverne kan hjælpe os, når vi vil sende astronauter til Mars. Kapløbet om hvem der kommer først til Mars er faktisk allerede startet. NASA, SpaceX og Mars One er bare nogle af dem, der håber på, at nå den røde planet først. Mere end 200.000 mennesker – deriblandt 489 danskere - har ansøgt om at rejse til Mars med organisationen ’Mars One’.

De fire udvalgte personer vil aldrig vende hjem igen. I stedet skal de starte et helt nyt liv i en koloni på Mars.

Det lyder måske som om, at der går mange år, før vi koloniserer Mars. Men måske er tanken ikke så fjern endda. Danske forskere har nemlig allerede opfundet en maskine, som kan lave ilt på Mars, så man kan trække vejret.

Kilde: NASA, videnskab.dk, DR.dk og space.com