Tilrettelægger og redaktør Caroline Lotz kan slet ikke lade være med at undre sig, da hun skal fortælle om tilblivelsen af den nye programserie ’Rosenmeiers rejse’, som DR1 og DRTV har premiere på torsdag i denne uge.
- Det er helt vildt, hvor mange udfordringer vi er stødt på undervejs. Corona har spøgt hele vejen, og så har der været alt det andet. Krig i Ukraine, rejserestriktioner, særlige optagetilladelser og jeg kunne blive ved. Så vi er glade for, at programmerne nu er klar til at blive vist, siger hun.
I seriens tre programmer rejser paraatleten Peter Rosenmeier og et DR-hold til Uganda, Dubai og Ukraine (før krigen, red.) for at møde mennesker med et handicap og se nærmere på deres forhold her. For hvordan ville hans liv kunne have set ud, hvis han ikke var født i Danmark, men i stedet var vokset op i disse lande?
38-årige Peter Rosenmeier har selv et handicap. Han mangler halvdelen af højre arm, har tre fingre på venstre hånd, mangler halvdelen af højre ben og fire centimeter af venstre lårknogle. Han har klaret sig godt i tilværelsen, hvor sporten har fyldt rigtig meget, og hvor han har vundet fem paralympiske medaljer i bordtennis siden 2004, vundet VM i bordtennis for paratleter to gange og modtaget Kulturministerens Parasportpris.
Landene blev udvalgt til DR-serien af vidt forskellige grunde. I Uganda tror mange, at mennesker med handicap er forheksede. I Ukraine bliver langt de fleste børn med handicap afleveret på børnehjem, og Dubai skulle angiveligt være et af verdens bedste steder at leve med et handicap, hvad der er årsag til, at flere danske familier har valgt at slå sig ned dér frem for at bo i Danmark.
Vil gerne give en anden vinkel
Ideen til den nye programserie fik Peter Rosenmeier og hans gode ven, journalisten Asger Lind Krebs, tilbage i 2016, og undervejs er konceptet blevet ændret og justeret i samarbejde med DR. Sammen har Peter og Asger tidligere også begået bogen ’Fri os for medlidenhed’, som de selv kaldte ’et skarpt og humoristisk opgør med samfundets misforståede hensyn og berøringsangst over for mennesker med fysiske handicap’.
- Med serien ’Rosenmeiers rejse’ vil vi helt basalt gerne give en anden vinkel på at være et menneske med en diversitet. Nu skal jeg selvfølgelig passe på, hvordan jeg siger det, men i det danske velfærdssamfund har vi mange muligheder, selv om noget selvfølgelig også kan blive bedre. Som handicappede har mange faktisk gode forudsætninger for, at noget kan lykkes. Men alligevel ser man en lille tendens til, at vi brokker os over det, vi ikke kan få. Ved at tage folk med på min lille dannelsesrejse her, har vi godt villet vise, hvordan det er at være en person med en diversitet i forskellige lande og sætte det hele lidt i perspektiv på den måde, forklarer Peter Rosenmeier.
Han har det selv utroligt svært med medlidenheden og den tilgang til handicappede, der er hos visse, og som han også af og til selv oplever. Og kan programmerne ændre lidt på de holdninger, vil han være godt tilfreds.
- Jo mere, vi kan snakke om tingene, jo bedre, siger Peter Rosenmeier og tilføjer: ’Det er jo nærmest sådan, at folk nogle gange klapper, fordi jeg kan binde mine egne snørebånd, og det har jeg det utroligt svært med’. Selv glæder Peter Rosenmeier sig over alle de muligheder, sporten har givet ham.
Kørestol og madras stjålet
På turen til Uganda, som første program handler om, møder Peter Rosenmeier for eksempel Patrick, der ikke kan få et job på grund af sit handicap, og for øvrigt også både havde fået stjålet sin kørestol og sin madras fra sin hytte. Det er også i Uganda, han møder Hillary, som er udstødt af hele landsbyen på grund af sit handicap.
I Ukraine besøger Peter Rosenmeier PL-atleten Anton, der er vokset op på et børnehjem med vold og seksuelle overgreb, og en forælder, der har måttet opgive sit handicappede barn. Og i Dubai møder han danskere, der aktivt har valgt Dubai til på grund af forholdene for handicappede dér.
- Det, der har gjort allermest indtryk ved at lave programmerne, er de personlige historier. Vi er kommet på steder, du aldrig kommer på som turist, og vi har talt med mennesker, der aldrig har fortalt deres historie samlet til nogen før. Specielt i Uganda overraskede det mig, hvor modløse nogle var. Omvendt mødte vi også en, der har ’opbygget sit eget brand’, så det var bestemt ikke elendighed det hele. Og meningen med udsendelserne har bestemt ikke været, at ’hvid mand kommer og redder verden’, understreger Peter Rosenmeier.
Klarer sig på trods
Ifølge redaktør og tilrettelægger Caroline Lotz har et af formålene med programserien ’Rosenmeiers rejse’ blandt andet også været at vise, hvordan handicappede klarer sig ’på trods’.
Programmerne må siges også at være blevet til på trods i en periode, hvor det har været svært at producere programmer på tværs af landegrænser. I ugen op til at holdet skulle til Uganda for at optage det første program i 2020, blev de danske grænser lukket som en følge af coronarestriktionerne. Og siden har Peter Rosenmeiers egne PL-forberedelser, regler for hvor man kunne rejse hen og senest krigen i Ukraine udfordret programserien på en måde, så der af og til har været tvivl, om ’Rosenmeiers rejse’ overhovedet kunne realiseres. Endelig har DR til sidst måttet ændre i Ukraine-programmet, så det fremgår tydeligt, at det blev optaget, før krigen brød ud i februar 2022.
- Peter er blevet interviewet mange gange på TV, men han har ikke været vant til selv at lave fjernsyn. Derfor har jeg også brugt en del krudt på instruktionen. Men det er gået godt, siger Caroline Lotz, der tidligere har produceret programserien ’I olympisk praktik’ til DR1. En del kender hende nok også som vært på sportsprogrammet ’LIGA’ i radioen.
Peter Rosenmeier siger selv, at han har været rigtig glad for at lave TV, og for at produktionen af programmerne nåede i mål.
- Samtidig er jeg glad for, at DR har valgt at prioritere dem til den gode sendetid lige efter den sene TV-Avis klokken 21.25. Jeg håber, at mange vil se dem, og at udsendelserne kan være med til, at vi debatterer handicappedes forhold – også det, der er godt. Det skal ikke kun være noget, vi taler om, når noget er galt, og det har der lidt været en tendens til, mener han.
Besøgene i Ukraine, Uganda og Dubai har allerede fået Peter Rosenmeier til selv at tænke mere over sin egen situation. For eksempel efter han mødte den handicappede fra Uganda, som kravler på armene gennem junglen.
- Jeg tror, det er sundt at få livet sat lidt i perspektiv, når man har ondt af sig selv, skal tidligt op søndag morgen og har skrigende unger. Og det har jeg i hvert fald fået, siger han.
* Alle afsnit af ’Rosenmeiers rejse’ kan ses på DRTV fra torsdag den 19. maj klokken 6.00, og de tre afsnit vises på DR1 den 19. og 26. maj samt 2. juni klokken 21.25.