Nu kan du også blive ’klog på tegnsprog’

P1-programmet ’Klog på Sprog’ markerer Dansk Tegnsprogsdag store bededag, og DR har valgt at få hele udsendelsen tegnsprogstolket, så døve også kan følge med.

Ikke mindst under corona har tegnsprogstolkene haft travlt under pressemøderne - her i Finansministeriet onsdag den 18. marts 2020. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix) (Foto: © Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix)

Når ’Klog på sprog’ bliver sendt på P1 og DR Lyd store bededag, fredag den 13. maj, tager programmet fat på et emne, som aldrig er blevet berørt før i udsendelsens fem år lange levetid: Tegnsprog.

Drømmer døve på tegnsprog? Kan det beskrive de smukkeste udsigter, fortælle de vildeste vittigheder eller bearbejde den dybeste filosofi? Og hvad siger det om hørende, at vi tvivler på, hvad et sprog kan, bare fordi vi ikke forstår det?

Det er noget af det, programmet, redaktionen og vært Adrian Lloyd Hughes fra ’Klog på Sprog’ tager fat på.

Tre gæster ved meget om tegnsprog

Dansk tegnsprog blev anerkendt for otte år siden, og på jubilæumsdagen har ’Klog på Sprog’ inviteret tre gæster i studiet, som tilsammen ved det meste om det særlige sprog.

Elisabeth Engberg Pedersen er hørende tegnsprogsforsker og har skrevet den eneste grammatik i dansk tegnsprog, der findes. Frederik Olsen er suppleant i Danske Døves Landsforbunds hovedbestyrelse, og Sabine Kirchmeier er selvstændig sprogkonsulent og var direktør for Dansk Sprognævn i 2014, da dansk tegnsprog blev anerkendt som et sprog, og Afdeling for Dansk Tegnsprog rykkede ind i Sprognævnet.

Men kan man overhovedet lave radio med en døv? Her er svaret ja, og døve har da også været i radioen flere gange allerede. Rent praktisk foregår det, som mange efterhånden har vænnet sig til at se ved pressemøderne, hvor en tegnsprogstolk simultantolker.

I radioprogrammet vil tegnsprogstolken så både tolke det, som en døv gæst siger til dansk og tolke det, som resten siger, til dansk tegnsprog.

Men én ting er at sørge for at gæsterne forstår hinanden, og at der kommer lyd ud i de danske bilradioer og stuer eller smartphones rundt omkring i landet. Noget andet er dem, som programmet egentlig handler om: Døve.

Lægges også ud som video med tegnsprog

Derfor har DR valgt at få hele udsendelsen tegnsprogstolket og sendt ud samtidig med radioprogrammet på video på hjemmesiden www.døvefilm.dk.

Det er Klara Witt, som er universitetspraktikant på ’Klog på Sprog’, som har fået idéen til programmet og tegnsprogstolkningen på video. Hun siger: - Det er vigtigt for mig, at vi ikke taler hen over hovedet på nogen. Det ville virke malplaceret at lave et program om tegnsprog, som kun blev tilgængeligt for hørende.

  • ’Klog på sprog fejrer Dansk Tegnsprogsdag' kan høres fredag den 13. maj klokken 11.03 på P1 – og efterfølgende på DR Lyd samt på P1 igen fredag klokken 21.03 og lørdag klokken 5.03.