Programtitlen ’Sommer på P2’ taler i den grad sandt denne torsdag. Udenfor bager det op til årets hidtil varmeste dag, og det gør omvendt også P2-værterne Stine Rosengren og Anne Termansen en smule bekymrede.
- Det kan godt være, det er skørt at snakke om strik på årets varmeste dag. Måske havde det været bedre i sidste uge, hvor det var koldere. Men nu har vi meldt dagens emne ud, udbryder Anne Termansen.
Alt imens har Stine Rosengren fået kigget nærmere på ’Sommer på P2’s mailboks og på det opslag, som P2 har delt på Facebook fra morgenstunden. ’Hvad har du på pindene lige nu?’, hedder det blandt andet, og Stine Rosengren har nedslående nyt:
- Lige nu er der kun kommet én kommentar fra en lytter. Det er ikke meget, siger hun, da der fortsat er næsten en halv time til ’Sommer på P2’ skal begynde.
Alle hverdage fra klokken 8.30 til 11.00 frem til og med den 9. august byder radiokanalen på ’Sommer på P2’. Det er en særlig sommerudgave af programformatet ’Hej P2’, som kanalen har sendt i over 10 år, og hvor lytterne spiller hovedrollen. De byder ind med deres svar på dagens emne, der altså denne torsdag er lytternes forhold til det at strikke, og hvad de måske ligefrem har gang i.
Lystfiskeri og pakke-vaner
Værterne i ’Sommer på P2’ er en blanding af P2-medarbejdere, der ikke har sommerferie netop nu – to pr. udsendelse og ofte forskellige værtskonstellationer fra dag til dag. Nogle af de andre dage har ’Sommer på P2’ for eksempel talt om, hvilke oplevelser lytterne har med lystfiskeri, hvilket besøg i en fremmed by, de aldrig glemmer, hvordan og hvor meget, de pakker til ferien og meget andet. Som tak for historierne kan lytterne ønske et stykke klassisk musik – andre gange vælger værterne musik, der passer til anledningen.
- Det gode ved dagens emne er, at det ikke er musikspecifikt. Så kan ønskerne variere meget, og musik kommer vi i hvert fald ikke til at mangle. Og ellers kan vi lægge noget af det ind i programmet, som P2’s playlisteudvalg har valgt, siger Stine Rosengren.
Det er ingen hemmelighed, at både hun og Anne Termansen selv er ivrige ’strikkere’. De har begge deres aktuelle strikketøj med i studiet, som de kan tale om, hvis det skulle skorte på lytterindspark. Strikketemaet har de besluttet at placere i årets første ’Sommer på P2’, som de sender sammen.
Trods udsigten til to en halv times direkte radio har de ikke rigtig forberedt noget i forvejen. Heller ikke selv om den første umiddelbare lytterreaktion ser sparsom ud til dagens udsendelse. Stine Rosengren har 14 års erfaring med radio på P2 at trække på, mens Anne Termansen har sendt live-radio i DR i omkring syv år og arbejdet i huset i 13 år.
- Lytterne er superseje, og det er spildt arbejde at lave store ’nødplaner’. De gange, vi har forberedt en masse på forhånd, har vi aldrig fået brug for det, siger Anne Termansen.
- Jeg går i gang med at kopiere lytterhistorier ind i dagens manuskript, siger Stine Rosengren, mens Anne Termansen begynder at gøre musik klar – den ligger digitalt, så de bare kan finde den på deres computer. ’Morgenandagten’ på P2, som de skal tage over fra, har det med at variere i varighed, og derfor sætter hun et stykke musik på, hvor lyden kan fades op, hvis det ’pludselig’ er slut i den direkte transmission fra Københavns Domkirke.
En god sender
Anne Termansen styrer dagens knapper, mens Stine Rosengren med egne ord er dagens ’stik-i-rend-dreng’.
- Hvad skal vi starte med? siger Anne Termansen otte minutter i programstart.
- Jeg har lagt 4-5 historier klar, siger Stine Rosengren, der lidt senere udbryder: ’Vi går på om 40 sekunder. God sender’, ønsker hun, mens Anne siger det samme retur.
Snart skal det vise sig, at det faktisk bliver ’en god sender’, som er fagsproget for tiden, hvor man er i gang med en radioudsendelse. Lytterne skulle lige vågne og have gang i tasterne, men nu vrimler det med brugbare historier og musikønsker til ’Sommer på P2’.
En lytter fortæller om, hvordan hun strikker til sit barnebarn. En anden lytter fortæller om, at hun har gang i et langtidsstrikkeprojekt, fordi hun har overbelastet sine hænder og arme. Andre mindes mødre og bedstemødre, der strikkede, eller skriver om herligheden ved strikkecafeer. Og lytteren Tove fortæller om sine erfaringer med yakokse-garn, som er så blødt, så blødt. Musikalsk kan hun tænke sig en lied af Schubert.
- Det er godt. Nu kom der en mail fra en mand, udbryder Anne, der på forhånd har været lidt skeptisk over for, om dagens emne rammer bredt nok. Faktisk viser det sig, at Søren på 87 år fra Esbjerg også har noget på pindene, og det formidler han videre til ’Sommer på P2’-værterne.
- Jeg har lige lært strikke. Det er ren terapi, og jeg har både strikket halstørklæder, bøllehat og sokker, noterer Søren, mens Anne og Stine – med mikrofonen slukket - siger til hinanden, at ’ham har vi da aldrig hørt fra før’.
Du kender lytterne godt
- Når man som jeg har lavet programmet i en del år, er der lyttere, du føler, du kender godt. Ja, faktisk kender du dem rigtig godt, fordi vi får brikker fra deres livs-puslespil hver gang. Vi ved, hvordan deres barndom og deres første cykel var – og alt muligt andet. Lytterne spiller virkelig med, og selv om der er faste, der skriver ind, er der også altid nye, siger Stine Rosengren.
Historien om Søren på 87, der har gang i strikketøjet, får dem til at fortælle historien om, at komponisten Carl Nielsen faktisk også var en flittig strikker. Bagefter fortæller de to værter, hvordan man kan google sig frem til billeder af det.
Kun omkring klokken 10.22 denne torsdag formiddag er der lidt stress på. Der ligger ingen musik klar kun 40 sekunder før, at et andet nummer slutter. Problemet er mest, at der er ønsker om kormusik lige efter et stykke kormusik, og det skal lige blandes lidt bedre, melder Stine Rosengren.
Kort tid efter får hun og Anne Termansen endelig chancen for at hive deres eget strikketøj frem foran lytterne.
- Vi vil gerne dele, hvad vi har på pindene lige nu. Jeg strikker en trøje, og jeg får førstehjælp til den fra min moster, erkender Anne Termansen, der samtidig afslører, at hun er i gang med at lave sit livs første knapstolpe.
Stine Rosengren, der vist godt kan kaldes P2’s mest ivrige ’strikketante’, fortæller lytterne, at hun har gang i hele to projekter lige nu. Nemlig karklude i brunt og hvidt samt en trøje i rosa med såkaldt boblekant.Programmet nærmer sig enden, og den trofaste svenske lytter Ulf får fortalt om dengang, han pillede strikkepinden ud af sin mors strikketøj for at bruge den som dirigentstok, mens en anden lytter beretter om, hvordan hun kan strikke, mens hun kører på kondicykel. Luciano Pavarottis sang ’Mamma’ ledsager de mange historier om mødre, som Anne Termansen samlede under én hat i dagens udsendelse.
Endte som en travl dag
Mens det så sort ud med henvendelser klokken 8.00, er der tre timer senere, da ’Sommer på P2’ er slut, kommet 26 brugbare historier og 43 interaktioner – det vil sige ’samspil’, hvor lytterne måske er kommet til at skrive med hinanden på P2’s Facebook-opslag om dagens emne.
- Det endte faktisk med at blive en travl dag. Mange ville godt være med, og det går altid bedst, når emnerne er meget konkrete, siger Stine Rosengren, og mindes den dag for nylig, hvor P2 spurgte ’Hvad står der på din mulepose?’ Det væltede bare ind med henvendelser, selv om hun først husker, hun tænkte: ’Hvordan I alverden skal det mon gå?’
- Vi får virkelig tit historier, hvor virkeligheden overgår fantasien. Det er så rørende, at lytterne vil dele deres historier med os. Lytterne er virkelig gavmilde, og derfor er vi selvfølgelig også søde ved dem, siger Anne Termansen.
Når programmet er slut, er arbejdsdagen det kun sjældent for Stine Rosengren og Anne Termansen.
- Efter to en halv times intens og direkte radio, er jeg ret færdig. Så er det bedst med rutineopgave bagefter, siger hun. En af dem er lige at indrapportere og godkende, hvilken musik der blev spillet i dagens udsendelse.
Både Anne Termansen og Stine Rosengren ser ’Sommer på P2’ som lidt et frirum, hvor de ellers resten af arbejdstiden laver ’meget planlagte P2-programmer’ med masser af research og interviewgæster, der skal lines op.
- I en verden af kaos byder vi på to en halv times åndehul. Alligevel kommer vi jævnligt til at berøre de store ting i livet, og det er virkelig noget af det, jeg godt kan lide ved programmerne, siger Stine Rosengren.