Der er måske store forandringer på vej i britisk politik.
Torsdag den 4. juli skal briterne i stemmeboksene, og hvis man skal tro på meningsmålingerne, står Det Konservative Parti, der har haft magten de sidste 14 år, til at få en ordentlig vælgerlussing. Det beretter Tinne Hjersing Knudsen, der er DR’s korrespondent i Storbritannien.
Tinne Hjersing Knudsen har dækket valget, siden der for mere end halvanden måned siden blev udskrevet valg den 22. maj, Hun synes, det britiske valg er et ’sindssygt spændende’ valg at dække, fordi der er meget på spil:
- Det er en kæmpestor forandring, der potentielt er på vej. Alle valg er jo vigtige, men det her er et parlamentsvalg, hvor de konservative bliver stillet til regnskab for den politik, de har ført de seneste 14 år. Det Konservative Parti har gennemført nogle meget store forandringer i det britiske samfund, hvor Brexit er den mest betydningsfulde beslutning, siger hun og fortsætter:
- De konservative har virkelig ændret Storbritannien, og der er mange, der siger, at de har kørt landet i sænk. Nu ser det ud til, at de konservative får sparket, og at partiet Labour kommer til magten.
Men selvom Storbritannien er ude af EU, mener korrespondenten stadig, at det er et relevant valg at følge for danskerne:
- Uanset hvordan vi vender og drejer det, er Storbritannien stadig en ekstremt relevant nabo. Vi føler måske, vi har mindre at gøre med dem i hverdagen, men det er et meget stort og vigtigt eksportmarked for danske og europæiske virksomheder. Storbritannien er også en af vores tætteste allierede, når det kommer til forsvar og militær, og så er det den næststørste militærmagt i NATO.
Britisk galgenhumor
Krig i Europa, Brexit, lave leveomkostninger og høj immigration.
Det er generelt nogle seriøse emner, de britiske vælgere skal tage stilling til, når de skal sætte deres kryds om få dage. Men selvom det er alvorligt, mener Tinne Hjersing Knudsen, at man godt må se det sjove i historierne:
- Jeg kører den altid hjem med humor. Briterne er utroligt sjove, også selvom der er mange negative historier og mange områder i de britiske samfund, hvor det ikke går så godt. Det kan godt lyde lidt deprimerende, men det bliver det aldrig med briterne, for de har en slags galgenhumor, når de taler om udfordringerne i deres samfund.
Og præcis den britiske galgenhumor vil korrespondenten tage med i sin dækning, når hun skal fortælle danskerne om det britiske valg:
- Jeg er virkelig af den overbevisning, at de historier, vi laver på DR’s udlands-redaktion, er alvorlige og dybt seriøse, men at de ikke behøver at være kedelige af den grund. Historierne må gerne være sjove, og vi må gerne finde det humoristiske snit på nogle af sagerne, så folk kan holde ud at høre, hvad der foregår, mener Tinne Hjersing Knudsen.
Store personligheder og store følelser
Udover at bruge humor i sin dækning af valget vil hun fokusere på de politikere, der går til valg:
- Jeg vil minde danskerne om, hvad det er for nogle stærke politiske personligheder, der er i britisk politik. Her har Brexit virkelig været en gave til os journalister, for i dag er der mange danskere, der er på fornavn med de britiske toppolitikere, der går på valg.
Tinne Hjersing Knudsen er i det hele taget begejstret for at dække valget og kalder sit job for ’et stort privilegie’. Hun ser valget som en fantastisk mulighed for at få fortalt en masse vigtige historier om Storbritannien:
- Der er meget mere fokus på Storbritannien op til et valg, og der er mere travlt. Jeg kan mærke, der er stor interesse hjemme fra DR, som jeg jo bare nyder, og som jeg gerne vil imødekomme på alle leder og kanter. Jeg håber, jeg kan nå at være med i alle afkroge af huset og være til stede på så mange DR-platforme som muligt. Det er valget både vigtigt og interessant nok til, siger Tinne Hjersing Knudsen og tilføjer:
- Der er så store følelser på spil hos briterne, og det er den mulighed briterne har for virkelig at fortælle politikerne og os journalister, hvordan de mener, politikerne har forvaltet magten de seneste fire et halvt år.