I flere år har de unge efterspurgt et tilbud, hvor de kan søge inspiration og viden om køn, krop, sex og seksualitet. Den nye programserie ’Sex med P3’, der har premiere søndag den 9. oktober på DRTV, vil gerne imødekomme det behov, ved at tilbyde de unge et bredt og nuanceret tilbud, hvor de kan søge hen med den nysgerrighed og de spørgsmål, der kan være, når man er seksuelt aktiv – eller på vej til at blive det.
Mikkel Marquardsen er læge på Sexologisk Klinik på Psykiatrisk Center København. Han har været med til at faktatjekke samtlige af de første seks afsnit ’Sex med P3’ og medvirker som ekspert i tre af programmerne. Han forklarer, at seksualitet tit portrætteres som noget, der bare fungerer uden at blive talt om og er glad for, at der er nogle, der tør starte en dialog, hvor de unge får mulighed for at snakke åbent om det, der fylder for dem.
- Jeg håber og tror på, at de nye programmer vil åbne for, at unge og voksne tør snakke om både det positive og det svære ved seksualitet. Jeg ser programserien som et landkort, hvor seerne selv kan vælge, hvor de vil hen. Nogle af dem vil søge specifikke steder hen, men undgå andre steder, og måske vil de efterfølgende have brug for at udforske steder, der slet ikke er på kortet. Det vigtige er, at det er et bredt format, hvor den enkelte seer selv kan vælge ud, siger han.
Mikkel Marquardsen peger på, at mange finder seksualundervisningen i skolen mangelfuld, og statistikker fra undersøgelsen Sexus viser, at 4 ud af 10 unge angiver, at seksualundervisningen i ringe grad eller slet ikke har været brugbar og størstedelen af de resterende mener, at den kun i nogen grad var brugbar.
Statistikkerne viser også, at 53 procent af de unge siger, at de i ringe grad eller slet ikke taler med deres forældre om seksualitet. I stedet søger mange unge information fra pornoindustrien samt andre medier, og det kan skabe et usundt forhold til krop og sex.
- Det er vigtigt, at der bliver skabt et ægte og virkelighedsnært tilbud, hvor man også tør tale om det i seksualiteten, som ikke fungerer. De unge lever i et præstationssamfund, og i seksualiteten kan det betyde, at der er mere fokus på præstation og mål fremfor intimitet og nærvær. Det er så vigtigt, at de unge bliver inspireret til at kommunikere – det skaber mulighed for nytænkning og variation i samlivet, og det øger kun den seksuelle tilfredsstillelse, når man tør fortælle, hvad man godt kan lide, forklarer han.
’Det er vigtigt at vise tingene, som de er’
Redaktionen bag ’Sex med P3’ har udarbejdet programmerne i samarbejde med målgruppen. Over 300 unge har været med i projektet, og emnerne er udvalgt ud fra brugerundersøgelser, hvor unge over hele landet har svaret på, hvad der fylder hos dem, når det kommer til sex.
De første seks programmer, der udkommer søndag den 9. oktober på DRTV, er: ’Når pikken ikke virker’, ’Fissens orgasme’, ’Kønshår’, ’Herpes’, ’Blowjob’ og ’Bodycount’.
- Overordnet tror jeg, at det er godt, at programmerne er eksplicitte, og jeg tror på, at seerne selv kan navigere i, hvad der føles rigtigt for dem. Det er vigtigt at vise tingene, som de er, og vise forskellige kroppe, holdninger og erfaringer uden at der er noget forkert i det, fortæller Mikkel Marquardsen.
’Sex med P3’ har en ambition om at skabe et fælles sprog omkring krop, sex og seksualitet og vil gerne være den danske ungdoms go-to og fælles referenceramme for seksuel oplysning i en ny og relevant version. Redaktionen har siden oktober sidste år søgt medvirkende, og i alt har over 150 unge i aldersgruppen 15-33 år været med til optagelserne. I programmerne medvirker unge, der fortæller om personlige erfaringer og de bliver suppleret af eksperter, der bidrager med faglighed og håndgribelig viden.
- Det er vigtigt for mig, at jeg selv og de andre eksperter ikke fremstår belærende, men giver de unge stof til eftertanke. Jeg vil gerne bidrage med, at der opstår en accept af de forskelligheder der er, når det kommer til seksualitet og at nogen finder det mere betydningsfuldt end andre. Seksuel oplysning skal være trygt og foregå i et rum, hvor der er plads til tvivl, nysgerrighed og undren, siger Mikkel Marquardsen.
Kommer omkring mange vigtige emner
De unge, der medvirker i programmerne, repræsenterer en bred palet af kropsformer og seksuelle præferencer. Mikkel Marquardsen har en bred klinisk erfaring indenfor det sexologiske felt, og han fortæller, at eksperter peger på, at de unge bryder med normalitetsbegreberne og de senere år er der sket en nyfortolkning af køn, krop, intimitet og kærlighed.
- Det kan være farligt at udtale sig om de unge som helhed, men det, der blandt andet kendetegner den unge generation, er, at de er født ind i den digitale tidsalder og navigerer i store mængder af indtryk og valgmuligheder. En del forskning tyder desværre på, at det kan føre til usikkerhed og angst for ikke at præstere – både i samfundet og seksuelt. Derfor er det vigtigt, at vi følger tiden, og at vi voksne tør åbne de ærlige samtaler, for at aftabuisere emne og undgå misforståelser, forklarer han.
I programmerne fortæller de unge blandt andet om deres erfaringer med rejsningsproblemer, herpes, orgasmer og oralsex, og seerne bliver præsenteret for et mangfoldigt udsnit af almindelige nøgne kroppe. Der er foreløbig planlagt et katalog med 20 forskellige emner, og optagelserne til de næste afsnit er allerede i gang.
- Jeg synes, at ’Sex med P3’ kommer godt omkring mange vigtige emner, og skal jeg pege på nogle nye, så kunne det blandt andet være ’lyst’, ’hæmmet orgasme hos mænd’ og så ’sex og sygdom’. Der er nogle unge, der bliver hægtet af i seksualiteten på grund af sygdom eller handicap. Programmerne skal ikke ses som facit, for det er ikke muligt at sætte to streger under emner der omhandler krop, sex og seksualitet. Men jeg tror på, at det er et godt udgangspunkt til refleksion og udforskning for både unge og såvel som for voksne, siger Mikkel Marquardsen.
De første seks emner udkom på DRTV søndag den 9. oktober, og efterfølgende vil der udkomme ét emne om ugen i fire uger. I 2023 udgiver ’Sex med P3’ 10 nye emner.