Sommeren er kun lige begyndt, men Marie Hobitz og Frederikkes Muffs planer ligger allerede fast. Sammen med resten af P3’s værtskorps skal de fra Thy til Tommerup – og i denne uge står programmet på eventyrlige Tinderbox i Odense.
Med sig har de en bus med ’plads til bare at være’. For P3 Missionens danmarksturné går ikke ud på at få lyttertallet op, på at få produceret en masse indhold til sociale medier eller taget nogle fede billeder.
Den skal finde svar på, hvad der gør ungdommen ’glad i låget’ – og hvad de har brug for, for at låget ikke falder af, knækker eller bliver skruet forkert på.
’P3 Missionen’ har allerede gjort sin research og bruger ABC-modellen nedenfor til et pejlemærke for, hvad der kunne være svaret på deres eget spørgsmål.
- Det giver sindssygt meget mening for mig at køre den her ABC-model, som vi har talt meget om på P3. Det her med at være sammen med hinanden fysisk, gøre noget aktivt og gøre noget, der handler om noget større end os selv, fortæller Frederikke Muff.
Frederikke Muff er til daglig vært på P3 – og på turen rundt i sommerlandet får hun selskab af værtskollegaen Marie Hobitz.
Det er nok morgenløberne der bedst kender Marie Hobitz, da hendes stå-op-program ’Kickstarter’ sendes tre minutter over fem. Længere op af dagen sender 'Formiddagen på P3 med Frederik & Frederikke'. Her sætter Frederikke Muff og Frederik Hjerrild tempoet, indtil frokostpausen kalder.
På pro-aktiv mission
En upcyclet og nypoleret ældre østeuropæisk turistbus danner rammen om turen.
Her bliver de unge inviteret indenfor til talks, afslappende meditationsbånd, mixtapes og musikquizzer i rolige rammer, der giver plads til at pleje det mentale velvære - og uden forventninger til performance eller om at være ’på’.
Når Tinderbox senere på ugen løber af stablen i den fynske hovedstad, danner bussen ramme om to talks. Torsdag klokken 14 vil Camma, der er kunstnernavnet for kreatør og musiker, Camilla Alrøe Okotie, indtage P3-bussen.
Her giver hun sit bud på, hvordan man finder ro i en konstant strøm af informationer fra sociale medier og verden omkring os.
Det er noget Frederikke Muff også har bemærket.
- Jeg synes, det er en kæmpe ting, hvad sociale medier har gjort ved vores måde at være sammen på. Det har for mig både gjort, at jeg er blevet ’connected’ med en masse fede mennesker, men jeg kan da også sagtens se, at der er nogen skyggesider ved det, fortæller Frederikke Muff.
Dagen efter handler det om at vælge fællesskabet til, ved at vælge sig selv. DR-vært Anna Lin kommer nemlig og fortæller om sit mantra om at rejse solo.
Hun fortæller både, hvorfor hun er begyndt på det, hvordan hun gør, og hvorfor det handler om så meget mere end at være alene afsted.
Frederikke Muff er busvært på Tinderbox, og i videoen herunder forklarer hun, hvorfor P3’s værter tager rundt i landet, og hvad der kan forventes, når man træder ind i den opsigtsvækkende, grønne bus.
At have et fysisk sted og vartegn er godt, når man konsekvent bevæger sig rundt i landet hvor flest unge samles. Derfor er der også defineret nogle ret faste rammer for hvad bussen skal kunne give – og også hvad den ikke er.
- Det er klart tanken bag bussen, at det lige netop ikke, skal være et sted hvor man skal være ’på’. Det skal ikke være en partybus, men det skal heller ikke være en bus, hvor der bliver sendt helt vildt meget liveradio, eller hvor du skal være med i en video, fortæller Marie Hobitz.
Selvom bussen hverken er en dobbeltdækker eller har toptelt, passer den lille bus perfekt til at agere pusterum på hjul.
- Hvis vi gerne vil snakke om trivsel blandt unge, er en af vores store udfordringer jo, at vi alle sammen er ’på’ hele tiden, og at vi aldrig har et pusterum, siger hun.
Når fællesskabet opstår
Ideen bag bussen er at finde frem til, hvad der gør unge glade. P3-vært Marie Hobitz der, sammen med Frederikke Muff, tidligere på sommeren var at finde på Jelling Festival har allerede fået inputs fra de unge, de talte med.
- Jeg synes virkelig, folk er åbne og klar på at have den samtale, fordi der ligesom er et positivt udgangspunkt og indgangsvinkel. Så det er virkelig dejligt at se, fortæller Marie Hobitz.
Frederikke Muff synes også, at det er vigtigt at sætte fokus på mental sundhed og det er et emne der optager hende meget. Derfor synes hun også, at det er en vigtig samtale at tage i fællesskab med de unge.
- Jeg har selv oplevet, at livet har gjort ondt nogle gange, og hvordan vi har indrettet et samfund, som har gjort, at rigtig mange unge, som på mange måder burde have præmisserne for at lykkes, oplever at det er ’helt vildt svært’.
Iført den mørke P3-t-shirt, er hun klar til at gøre sit.
- Der er undersøgelser, der siger - hvilket jeg også kender fra mig selv – at mange unge oplever et pres og ikke er tilfredse med, hvordan deres liv er. De sammenligner sig med andre og føler sig ensomme.
Frederikke Muff oplever dog, at samtalen er i gang – og heldigvis har været det i noget tid.
Selvom fællesskab kan være en medrivende ting, er det også vigtigt at tage sine pauser – og hvis P3-bussen ikke lige er i nærheden har Marie Hobitz et andet godt råd, som hun selv plejer at benytte sig af, til de små opladninger.
- Jeg tror, at mit mål må være at tage nogle lange toiletpauser, hvor jeg lige er der i fem minutter i stedet for i 30 sekunder. Eller… det ved jeg faktisk ikke om er rart på et festivaltoilet. Det må jeg teste ud. Men det plejer at være min go-to: Et lille ’bathroom break’ til at få vejret.
Et meningsfuldt arbejde
Det var heller ikke de store overvejelser, de to kolleger skulle gøre sig for at sige ja til en sommer med arbejdet i kufferten.
- Det lød bare megafedt, sjovt og meningsfuldt - den perfekte ’cocktail of ’goodness’ beskriver en storsmilende Marie Hobitz.
For hende er det vigtigt, at hendes arbejdsliv rummer både det meningsfulde og sjove og hun mener, at har man kun det ene uden det andet, kan det godt blive udfordrende.
- Så for mig rammer P3 Missionen i hvert fald et ’sweet spot’, som jeg er virkelig spændt på – og allerede nu tænker jeg, at det kommer til at leve op til mine forventninger, siger Marie Hobitz.
Frederikke Muff ser også frem til en sommer, hvor hun skal lære lytterne bedre at kende og hun er helt enig med teorien bag ABC-modellen, da hun også selv oplever at fællesskaber giver rigtig meget livsglæde – derfor er hun også selv en del af mange.
- Det er også en form for fællesskab, jeg føler, vi skaber her, når jeg som vært er ude og snakke med de unge. For jeg spørg jo ind, for at høre hvad der gør dem glade og hvad der fylder for dem – og i deres liv.
Frederikke Muff cementerer afslutningsvis med en reference til sportens verden, der for hende, beskriver hvorfor det er vigtigt at tage del i et meningsfuldt arbejde.
- Lige her føler jeg jo, at jeg er ’en del af noget større’ og det synes jeg er mega fedt. Jeg føler mig super privilegeret over at få lov til at være med, siger Frederikke Muff.