De kommende måneder sætter DR fokus på Genforeningen med en række nye programmer og en omfattende dækning af arrangementer og events i anledning af 100-årsdagen.
Det bliver både for dem, der ikke kender så meget til Sønderjyllands genforening med Danmark, og for dem der er særligt interesserede i den skelsættende historiske begivenhed. DR folder sin dækning ud både landsdækkende og regionalt, på tv og radio samt digitale platforme som dr.dk og DRTV.
I forbindelse med, at regeringen og Det Sønderjyske Præsidium onsdag præsenterede programmet for Danmarks officielle markering, fortalte DR’s direktør for Kultur, Børn og Unge Henrik Bo Nielsen også om DR’s ambitioner for dækningen af Genforeningen:
- DR har både fokus på betydningen af den skelsættende periode for Danmark som land, men ikke mindst betydningen for helt almindelige mennesker dengang og nu. Vi skal alle mærke, at Genforeningen er en vigtig del af vores historie og kan hjælpe os med at forstå, hvordan vi er blevet dem, vi er. Det opnår vi ved, at vi på tværs af alle DR’s platforme taler om Genforeningens betydning for Danmark i dag - både set fra Sønderjylland og fra resten af landet.
Dramadokumentar i fire afsnit
En af hjørnestenene i DR’s dækning bliver dramadokumentaren ’Grænseland’, der i fire afsnit fortæller om tabet af og Genforeningen med Sønderjylland og giver et bud på, hvad der skete med Danmark som nation i denne dramatiske og afgørende periode af danmarkshistorien.
- Det er en periode, som også giver mulighed for at fortælle om Danmarks forhold til Europa, hvor nationalstater dannes og nye grænser drages. Og så er det ikke mindst en periode på mere end 50 år, hvor danskerne i det nuværende Sønderjylland var tyske statsborgere. Det bidrog også til at forme vores nationale selvforståelse og kultur i en grundfortælling, som vi i dag tager for givet, siger Henrik Bo Nielsen.
Det er holdet bag ’Historien om Danmark’, der står bag ’Grænseland’, som har premiere på DR1 til foråret.
I samspil med ’Grænseland’ planlægger DR Skole et undervisningsmateriale, der blandt meget andet skal vise den danske grænses bevægelse fra cirka år 1800 og frem.
DR’s streamingtjeneste DRTV vil desuden tilbyde en række supplerende historiske programmer til ’Grænseland’.
Nye DR-programmer
Flere nye DR-programmer er i støbeskeen i anledning af Genforeningen. ’Kulturen på P1’ forbereder således en reportageserie på otte afsnit, der ser nærmere på, at vi i dag lever forbilledligt fredeligt dør om dør med vores tidligere ærkefjende mod syd. Serien ventes at have premiere til februar.
På DR1 er Flemming Møldrup fra ’Kender du typen?’ på vej med en programrække, hvor han undersøger, hvem sønderjyderne er, og hvad Genforeningen egentlig går ud på. Med på turen har han forfatteren Tom Buk-Swienty, som er vokset op i Sønderborg, og som blandt andet har skrevet bøger om krigen i 1864, hvor Sønderjylland blev adskilt fra det øvrige Danmark. Serien har premiere til foråret.
Sammen med blandt andre Højskoleforeningen inviterer DR på søndag den 12. januar hele Danmark med til fællessang fra Højskolesangbogen. Det sker på DR2 fra klokken 10.00 til klokken 22.30. Der bliver sendt direkte fra fire steder i landet herunder Kolding, hvor sange, der har relation til det sønderjyske og Genforeningen, naturligvis indgår i programmet.
Derudover er flere andre nye programmer stadig ved at blive planlagt.
DR Nyheder, Aktualitet og Distrikter markerer også Genforeningen med en massiv dækning på radio, tv og på dr.dk. Især mærkedagene i anledning af Genforeningen vil blive markeret med særlige udsendelser på DR1, i radioen på P1 og P4 og med nyhedsdækning i TV Avisen og temadækning på dr.dk.
P4 Syd, som dækker hele Syd- og Sønderjylland, sætter alle sejl til og planlægger daglige indslag eller direkte programmer lige fra afstemningsdagen den 10. februar og indtil de store markeringer i juli. P4 Syd vil dykke ned i de personlige familiehistorier og gennem hele foråret dagligt gøre syd- og sønderjyderne klogere på, hvad der præcist skete dengang i 1920. Mindst seks gange i det kommende halvår rykker P4 mikrofoner og værter helt ud i landsdelen og sender udsendelsen fra dér, hvor det hele udspillede sig for 100 år siden.
DR sender direkte fra officielle markeringer
DR er naturligvis også til stede og transmitterer fra en række af de officielle markeringer af Genforeningen.
Allerede på fredag den 10. januar klokken 21.00 viser DR2 gallaforestillingen fra Det Kongelige Teater i anledning af 100-årsdagen for Versailles-Fredens ikrafttrædelse.
Søndag den 9. februar klokken 10.00 transmitterer P1 festgudstjenesten ved 100-året for Genforeningen i Sct. Nicolai Kirke i Aabenraa.
Mandag den 10. februar klokken 19.00 sender DR1 fra de mange fester i Sønderjylland til minde om afstemningsdagen i 1920.
Fredag den 10. juli sender DR1 fra den gamle grænse ved Christiansfeld, hvor kongen for præcis 100 år siden red ind i det genforenede Sønderjylland.
Lørdag den 11. juli rykker DR1 studiet til Dybbøl Banke, hvor der vil være folkefest med officielle taler og underholdning.
Søndag 12. juli klokken 17.00 sender DR direkte fra Ribe Domkirke, hvor en festgudstjeneste afslutter den officielle markering af genforeningsjubilæet.