Catia fra DR Syd: Det her bliver det største, vi skal dække i mange år

I 2020 markeres 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark. Journalist Catia Schmidt er godt i gang med at planlægge, hvordan jubilæet skal dækkes.

- Jeg troede slet ikke, jeg var så historieinteresseret, som det har vist sig, fortæller Catia Schmidt smilende om arbejdet med Genforeningen 2020. Her står hun ved et par kanoner på Sønderborg Slot. (Foto: © Lars Møller Hansen)

Vi er på DR Syds redaktion i Aabenraa. Det er her, journalist Catia Schmidt holder til, men for tiden kommer hun også rigtig meget ud af huset. Hun er nemlig i gang med at planlægge, hvordan redaktionen skal dække 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark.

Der er tale om en begivenhed, der kommer til at fylde en stor del af 2020 – fra åbningsgallaen i Det Kongelige Teater 10. januar, over afstemningsdagene i februar og marts til det officielle højdepunkt i de historiske mærkedage fra den 10.-12. juli.

I går var Catia Schmidt for eksempel på Sønderborg Slot, hvor de er ved at gøre klar til slottes største udstilling nogensinde. Den handler om de 100 år, der er gået siden Genforeningen.

- Der er meget feltarbejde lige nu. Jeg har for eksempel været på Hoptrup Efterskole. Her har de lokalet, hvor folk stemte den 10. februar 1920, stående intakt fra dengang. I dag bruger de det som frokoststue, og jeg ser på, om det er en lokalitet, vi kan bruge. Vi vil gerne gøre det til en anderledes morgen- og eftermiddagsradio den 10. februar 2020, som er det første store nedslagspunkt i DR Syds dækning af jubilæumsåret. Der er ikke megen god radio i at fortælle, at folk gik ind og satte et kryds, men måske kan vi rykke vores radiostudie hertil eller lave en rekonstruktion af afstemningsdagen herfra? Når jeg besøger sådan et sted, mærker jeg historiens vingesus, og det må vi gerne formidle videre, fortæller Catia Schmidt.

Hun begyndte så småt på arbejdet med Genforeningen før sommerferien, og siden midten af september har hun været fast på projektet.

Mødes med koordinatorer

- Det er et kæmpe arbejde at finde ud af, hvad der er af arrangementer, og hvad de hver især kan. Jeg forsøger at dykke ned i alle arrangementer og se, hvilke skoler der laver hvad, og hvordan museerne griber det an. Kommunerne har også forskellige fyrtårnsprojekter, og jeg holder møder med eventkoordinatorerne i hver kommune for at blive klogere på de projekter. Lige nu er jeg i en åbenhedsfase – næste fase bliver at skære fra. Der er næsten uoverskueligt mange arrangementer, og det må ikke blive sådan i vores dækning, at folk kaster op over det her, smiler Catia Schmidt.

Sideløbende med researchen skriver Catia Schmidt på de forskellige koncepter for DR Syds dækning, og her skal hun stå på to ben:

- Hvordan dækker vi det på Syd, og hvad vil vi gerne byde ind med til de landsdækkende programmer, så vi kan vise, at jubilæet har betydning for hele landet. Det er de to spor. Derudover handler det om, hvordan vi kan dække jubilæet, uden at det bare er arrangementsdækning. Vi skal gerne have nogle nyhedshistorier på, og vi skal have fat i så mange personlige fortællinger som muligt, så vi får mange mennesker med. For 100 år siden var Genforeningen vigtig i hele Danmark. Der er for eksempel rejst 650 genforeningssten og -mindesmærker over hele landet. Den er den følelse, jeg godt kunne tænke mig, at vi kunne finde igen.

Når sensommeren 2020 melder sig, og de sidste arrangementer efter juli-kulminationen klinger af, vil Catia Schmidt have brugt omkring et år på Genforeningen.

- Det er helt vildt fedt at få lov at dykke ned i sådan et projekt. Det er fedt, at det bliver prioriteret. Det ser godt ud, når jeg er ude at snakke med folk, for nogle af dem har været i gang i flere år. Det er et godt signal at sende, at vi tager det seriøst og er i gang allerede nu. Det her bliver det største, vi skal dække i mange år. Det er fedt at blive så klog på et emne – det giver nogle nye vitaminer. Jeg kommer selv fra Helsinge i Nordsjælland, og jeg tror faktisk, at det er en styrke, at jeg ikke kommer hernedefra. Jeg ser på det med andre øjne. Men det er også angstprovokerende. Er der noget, jeg misser? Er der noget, vi kunne have gjort anderledes? Nogle gange bliver jeg lidt kulret, for jeg har lyst til det hele, men det kan vi ikke, smiler hun.

- Jeg håber, at jeg om et år kan stå med følelsen af, at vi lykkedes med ambitionerne, og at vi på redaktionen har løftet i flok, og kollegerne har haft det sjovt. Hele landet må gerne have fået en følelse af den sønderjyske sjæl, og hvad Genforeningen har haft af betydning. Jeg bliver glad, hvis sønderjyderne føler, at vi ikke har talt ned til dem, men at de er blevet endnu klogere på deres egen historie, og at resten af landet ikke synes, at det har været for højtravende, så de ikke kan følge med. Jeg håber, vi formår at dække sådan en begivenhed på en anderledes måde, for det er svært at dække et jubilæum, uden at det bliver kalenderjournalistik. Det er den største udfordring, synes jeg.