Ønsk en programoversigt: Bededag 1983 med Tommy Seebach og ’Hvad er det?’

Katrine Maria Sørensen er født den 29. april 1983 og vil gerne vide, hvad der blev sendt den dag, hun kom til verden. Vi har set på det her.

  • DRs Piet van Deurs udbrød ’Hvad er det?’ i en årrække i DR1’s arkæologisk-etnografiske quiz. Også 29. april 1983 klokken 19.45. (Foto: © Dr arkiv)
  • Tommy Seebach sagde ’Bare det var min’ om en række melodier til P3’s Finn Kragerup klokken 15.05 den 29. april 1983. (Foto: © Dr arkiv)
  • Kjeld Koplev bød på ’Teater og bøger’ med blandt andet ’Dramatisk Forum’, ’Årets Børneteaterfestival’ og ’Anmelderi’ fredag den 29. april 1983 fra klokken 21.00 til 23.00 på P1. (Foto: © Dr arkiv)
  • Karsten Vogel leverede ’Heartsbreakers’ på P3 fra klokken 22.05 til midnat. Hvad han brugte agurken på skrivebordet til, melder historien intet om. (Foto: © Dr arkiv)
1 / 4

”Det kunne være ret fantastisk at se, hvad der var i TV på min fødselsdag dengang i monopolets dage. Det var en fredag – måske lyttede folk til ’Beat It’ med Michael Jackson, Ronald Reagan var præsident i USA, og der var ekstraordinær kold luft mellem USA og Sovjet. Men derudover ved jeg ikke ret meget om den 29. april 1983,” skriver Katrine Maria Sørensen til os.

Hun har taget imod opfordringen på dr.dk/omdr, hvor man tidligere på sommeren kunne ønske en programoversigt.

DR har fået digitaliseret sine programoversigter fra årene 1925 til 1984, og læserne har så kunnet ønske en oversigt fra en særlig dag. Det kunne være en speciel mærkedag eller en særlig dag i historien, hvor de gerne ville vide, hvad DR sendte.

Et nærmere kig på sendeplanen viser, at det faktisk var bededag, Katrine blev født, og DRs dengang ene kanal sendte fra klokken 15.00 til godt 23.30 den dag. Dagens udsendelser klokken 15.00 begyndte med et B&U-program om Angela på 15 år, der var datter af en enlig mor og pludselig gjorde den opdagelse, at hendes mor altid havde løjet om, hvem hendes virkelige far var.

Eftermiddagen bød også på en udsendelse fra DDR om Martin Luther og ’Børn i andre lande’ handlede om 13-årige Ali fra en landsby i Tunesien. Og da det – trods helligdag – var fredag blev der budt på ’Fredagsbio’ med Anna og Lotte, som DR1 gjorde det helt frem til 2006.

Nussede Georg – og tegnsprog

Udover at nussede Georg var med, og Iben Wurbs og Hanne Willumsen lagde stemme til henholdsvis Lotte og Anna, blev der også budt på svenske Alfons Åberg, som siden har taget adskillige turen hen over DR-skærmen. Allerede fem minutter inden ’Fredagsbio’ gik over skærmen klokken 18.50, kunne man 18.45 blive klogere på, hvad der ville ske i dagens episode. For dengang viste DR1 ’Se på tegnsprog’, hvor tegnsprogsspeaker Jonna Widell kom med en fem minutters introduktion til dagens udsendelse.

Det var også en tid, DR brugte god tid til at gennemgå programoversigten, for faktisk brugte DR1 10 minutter fra klokken 19.20 på at fortælle om aftenens udsendelser i radio og TV, inden TV-Avisen dengang gik på klokken 19.30.

I dag ville DR næppe byde på et program om arkæologi, efterfulgt af et pop- og skjult kamera-program, som så blev afløst af et naturprogram. Men det var tilfældet bededag 1983.

Rundt omkring i Danmark kan man fortsat høre folk udbryde ’Hvad er det?’ – og det sagde nu 86-årige Piet van Deurs også i sendefladen den aften i 1983. Den populære arkæologisk-etnografiske quiz ’Hvad er det?’, som allerede havde haft premiere i 1979, blev bededag sendt fra fattiggården og det gamle rådhus i Svendborg, inden det en time senere blev afløst af ’Skjult kamera – og sød musik’, hvor Jørgen Mylius var vært. Her bød Mylius, der fortsat er ansat i DR, blandt andet på musik med ingen ringere end Fleetwood Mac, Stargazers og René og Renata, der dengang hittede med nummeret ’Save Your Love’.

Programmet blev afløst af en Jan Arentz-udsendelse om trækfuglesteder i Sydsjælland, inden den amerikanske føljeton ’Shogun’ om 1800-tallets Japan og en koncert med Det Unge Danske Kammerorkester var sidste punkt på programmet inden den sidste TV-Avisen klokken 23.30.

Konfirmation og serbokroatisk musik i radioen

Nu kunne vi ikke dy os for også at se på, hvad DR sendte i radioen på Katrine Maria Sørensens fødedag 29. april 1983. Og det var mildest talt også blandet.

P1 lod dengang lytterne stifte bekendtskab med ’Ugens fugl’, som lod sine fløjt lyde ud over kanalen over alle syv dage. Således også bededag – og ugens fugl var en musvåge i uge 17.

Dagen bød også på en konfirmation – sendt direkte på P1 klokken 9.55 fra Holte Kirke, mens Niels Frid-Nielsen, der stadig arbejder i DR Kultur, bød på ’Folk omkring Schade’ – et program i anledning af afdøde Jens August Schades 80 års dag.

P1 nåede også at byde på ’Et serbokroatisk musikalsk program’, tilrettelagt af Gorica Dimitrijevic, klokken 18.00 og en operettekoncert med Radiounderholdningsorkestret klokken 19.00, inden P1 trakterede med en udsendelse om danske jagerpiloter under uddannelse i USA – tilrettelagt af Jon Bang Carlsen – og to timers ’Teater og bøger’ på P1 med både ’Dramatisk Forum’, nyt om årets børneteaterfestival, et program om litteraturen udenfor Danmark og en præsentation af forfatteren Simone de Beauvoir. Blandt tilrettelæggerne var for eksempel Kjeld Koplev, som stadig kan høres i ny og næ på P1, Ulla Strømberg og Jørgen Gustava Brandt.

På P3 var tilbuddene yderst blandede på sådan en bededag. Kanalen bød både på program om swing i Tyskland i 1930’erne, en udsendelse om den svenske jazzmusiker Putte Wickmann, ’Zigzag’ med nyrock – præsenteret af Jan Sneum - og koncert med Uni Jazzband Halle fra Østtyskland.

Men der var også plads til nogle af P3’s markante programmer på den tid. Klokken 9.10 fredag var det for eksempel som sædvanlig tid til ’To generationer spiller ud’, som DR i Aabenraa stod for gennem en årrække. Netop den dag var det lærer Birgit Larsen, Søborg, og datteren, lærer Inger Landt, Brørup, der vendte plader, mens Grand Prix-vinderen 1979 og 1981, Tommy Seebach, sagde ’Bare det var min’ til en række melodier klokken 15.05 om eftermiddagen til DR-vært Finn Kragerup.

P3-aftenen sluttede med ’Heartbreakers’ med Karsten Vogel klokken 22.05, inden Erik Kaare leverede to timers ’Natradio’ fra midnat til klokken 2. Derefter blev kanalen totalt tavs i tre timer. Sådan var det også engang…