Normalt er solstik noget, du kan få, hvis du har opholdt dig for længe i solen, og sådan er det stadig her i sommer. Men da kan du også få solstik, selv om du opholder dig indendørs og lytter til P4.
’Solstik på P4’ er et af de helt nye sommerprogrammer på kanalen, og det bliver sendt i tre timer hver eftermiddag fra mandag den 24. juli og frem til og med fredag den 5. august – lige med undtagelse af søndag den 30. juli.
Værterne på ’Solstik’ er Sara Skovhave og Peter Ebberfeld, der i to uger sender radio til hele landet fra DR Trekanten i Vejle, hvor de resten af året kan høres i ’P4 Morgen’ og ’P4 Eftermiddag’. Med som reporter er Frederik Gatzwiller, der til daglig er journalist på DR Nordjylland, men altså denne sommer får hele Danmark som sin arbejdsplads.
Vi møder Sara, Peter og Frederik, da de sammen med udviklingsredaktør Lærke Lytken fra DR Nyheder er i gang med at forberede programmerne og udvikle det endelige koncept. En af dagens ’øvelser’ er, at Frederik Gatzwiller skal en tur forbi Tivoli i København med sit sendeudstyr, så følelsen af at være ude i sommerlandet blandt ferierende danskere er så ægte som mulig.
- Programmerne bliver sendt lige i den periode, hvor måske allerflest danskere holder ferie. Så det er vores ambition, at vi vil sprede så meget feriestemning som muligt, forklarer Sara Skovhave.
Radiofonisk vendespil
På mange måder kan man godt sige, at Sara Skovhave, Peter Ebberfeld og Frederik Gatzwiller skal spille ’vendespil’ med lytterne i sommer.
På forhånd har radiofolkene skrevet en masse ferierelaterede emner ned på en række brikker. Vender de to værter for eksempel en brik i studiet, der står ’camping’ på, kan et af stikkene være at finde gode venner, der har mødt hinanden på campingtur. Det kan også være at få historien om campingturen, hvor alt gik galt.
Hvis temaet er ferie på festival, kan et stik være at finde nogen, der har mødt den store kærlighed foran scenen, i baren eller ved toiletvognen.
- Vi ved, det vrimler med gode feriehistorier, og vi får stik, når lytterne deler dem med os, siger Peter Ebberfeld.
Sara Skovhave fortsætter:
- Det bliver i høj grad nogle impulsive programmer, hvor vi griber de gode historier, der opstår. Lytterne er med til at afgøre, hvor vi kommer hen. Og Frederik kommer til at befinde sig nogle af de steder, hvor vi må forvente, at der er folk, som kan bidrage til, at vi får ’et stik’, siger hun.
Frederik Gatzwiller regner med, at han som reporter skal et nyt sted hen hver dag, så han kommer til at rejse mange kilometer på de to uger.
- Det bliver nok noget med, at jeg ankommer om formiddagen og lige sonderer terrænet. Heldigvis er jeg vant til at sende en masse live, siger han.
Det bliver de to værter, Sara Skovhave og Peter Ebberfeld, der afgør, hvornår der er ’stik’ i det æterbårne vendespil, og hvornår de skal vende en ny brik.
Meldte ind med ideer
Ideen til ’Solstik på P4’ opstod, efter at udviklingsredaktør Lærke Lytken tidligere på året sendte en efterlysning ud i DR-systemet. Her opfordrede hun P4-distrikternes medarbejdere til at komme med ideer til landsdækkende P4-programmer, som kunne sendes i den sommerperiode, hvor P4-distrikterne kører på lavt blus og ikke sender i de tre timer mellem klokken 15.00 og 18.00, som de gør resten af året.
- Frederik fra DR Nordjylland og Sara og Peter fra DR Trekanten meldte ind med to forskellige forslag, som havde nogle elementer, man med fordel kunne kombinere. Derfor besluttede vi, at de skulle udvikle ideen og lave et fælles program. Jeg tror, ’Solstik på P4’ kan blive et interessant ’vendespil’, hvor lytterne får en masse sjove historier om forskellige måder at holde ferie på. Det bliver programmer med masser af erfaringsudveksling mellem lytterne, siger Lærke Lytken.
Sommerferiesnak fylder
Peter Ebberfeld var med til at foreslå programmerne, fordi danskernes sommerferiesnak virkelig fylder meget i løbet af et år. Derfor tror han også, folk gerne vil høre om, hvordan andre holder ferie.
- Allerede i maj begynder folk at spørge til, hvor du skal hen på ferie i år. Senere udveksler folk tit rejsetips med hinanden, og først i løbet af september slutter snakken, når de sidste er hjemme fra ferie og har fortalt om deres oplevelser, siger Peter Ebberfeld.
Han glæder sig til at sende landsdækkende sommerradio. Det har han ikke gjort før, mens Sara Skovhave gjorde det omkring folketingsvalget og jul og nytår sidste år – for eksempel programmerne ’Weekendvalget’ og ’P4 pakker op’. Frederik Gatzwiller når af og til ud til lyttere i hele landet – men det er typisk i form af indslag til Radioavisen.
- Når du er i situationen, betyder det ikke så meget, om du sender til 10.000 lyttere eller en million. Det tænker jeg i hvert fald ikke over, siger Frederik Gatzwiller, mens Sara Skovhave tilføjer:
- Det gør derimod en stor forskel, når du laver noget, hvor lytterne skal inddrages. Pludselig har du hele landet som spillebane, og der kommer bare flere indspark, når lyttere fra hele Danmark kan melde ind, siger hun.
De tre medarbejdere på ’Solstik’ og udviklingsredaktør Lærke Lytken skal arbejde videre med deres dummy resten af dagen, hvor vi mødes, og Frederik Gatzwiller skal som sagt også i Tivoli, hvor han håber at finde nogle ’rigtige turister’.
- Noget af det centrale, vi mangler, er, hvordan vi kommer videre i programmerne, når vi har fået ’stik’, ligesom vi skal have fundet de gode eksempler, vi præsenterer for lytterne, så vi får det rigtige tilbage fra dem. Det er helt afgørende, når vi har et program, der inddrager lytterne i den grad, som ’Solstik på P4’ gør, siger Lærke Lytken.
Hvordan programmet endelig kommer til at lyde, kan du høre i uge 30 og 31 – første gang mandag den 24. juli fra klokken 15.03-18.00 på P4 og DR Lyd.