Selv om playout-tekniker Jesper Roland Hermansen sidder i det store masterkontrolrum (MCR) i DR Byen, følger han med i, hvad der sker flere kilometer væk, på sin computer.
Da vi møder ham en tirsdag morgen klokken 7.30, har han billeder fra fire robotkameraer i Københavns Domkirke fremme på skærmen. Her kan han se, at forberedelserne til ’Morgenandagten’ er i gang. Lidt efter bærer kordegnen det sidste robotkamera med kælenavnet ’Roberta’ på plads, og kordegnen stiller det lige foran, hvor sognepræst Stine Munch skal stå lidt senere på morgenen.
Nu har Jesper Roland Hermansen billederne fra fem kameraer på skærmen i DR Byen. I forvejen har han gjort tekster med for eksempel salmenumre og -titler, rulletekst og anden nyttig viden klar til DR2 og DRTV.
Siden 1931 har DR sendt ’Morgenandagten’ direkte fra Københavns Domkirke. Mandag til lørdag kan den høres direkte på P2 og via langbølgesenderen klokken 8.05, og siden 2020 har DR2 også vist den med levende billeder i de godt 300 dage om året, hvor det ikke er søndag eller helligdag.
Når Radioavisen klokken otte er færdig, skal Jesper Roland Hermansen stå for afviklingen af dagens ’Morgenandagten’-udsendelse på TV – men altså uden folk bag kameraerne. I forvejen har medarbejdere fra MCR sat mikrofoner op ved orglet, koret og kirkeklokkerne, mens præsten selv sætter sin mikrofon på.
- Havde det været i alle mulige andre tilfælde, hvor DR skulle sende direkte, ville vi have sendt en OB-vogn til stedet. Men fordi DR sender fra kirken de fleste dage om ugen, har DR en aftale med domkirken om faste kameraer, som vi kan styre fra DR Byen, forklarer Jesper Roland Hermansen.
Han sidder midt i MCR-rummet, der også bliver kaldt DR Byens hjerte. For det er her alle forbindelser, transmissioner og live-gennemstillinger ud og ind af DR går igennem.
Stort forarbejde bag
Selv om det kun er omkring 10 knapper, Jesper Roland Hermansen skal trykke på i løbet af den 20 minutter lange morgenandagt, ligger der et stort forarbejde bag de daglige transmissioner fra Københavns Domkirke. Kameraerne er sat op i kirken med allerstørste præcision, så de giver de bedste billeder til seerne.
- Da ’Morgenandagten’ alene blev sendt på P2, var der en kollega, som hver dag tog ind i Københavns Domkirke for at lave lyd. For nogle år siden foreslog DR’s trosredaktion og domkirken, om vi da ikke kunne sætte billeder på, når vi alligevel sendte. Det blev der fundet en løsning på, som vi altså fortsat bruger, forklarer Jesper Roland Hermansen. Han startede hos DR i Næstved som fotograf i 2013, og de seneste tre år har haft sit faste arbejde i DR’s masterkontrolrum.
Da Radioavisen klokken otte er slut, lægger en P2-vært op til dagens direkte transmission – også på TV, og Jesper Roland Hermansen følger med og trykker på de første knapper.
- Præsten skal selv klikke mikrofonen på, og ellers kan jeg styre resten her fra DR Byen. Vi er forskellige, der står for transmissionerne, og det er nøje skrevet ned, hvornår vi gør hvad, og hvornår hvilke kameraer skal på, forklarer Jesper Roland Hermansen. Som med al anden teknik, kan kameraerne i Københavns Domkirke drille.
- Sker det, kan jeg genstarte dem her fra DR Byen, og det løser heldigvis oftest problemet. Af samme grund begynder jeg altid at se på kamerabillederne fra domkirken, 20 minutter før udsendelsen går i gang, forklarer Jesper Roland Hermansen.
Præstens højde har betydning
En af detaljerne, som de fleste seere nok ikke lige tænker på, er, at DR og domkirken har taget mål på præsterne, før de skal på TV. Det har nemlig betydning for kameraindstillingen, og Jesper Roland Hermansen ved, at dagens præst ikke er blandt de højeste. Det er der derfor også taget – ja, undskyld -højde for i dagens indstillinger af kameraerne.
Dagens salmer er den velkendte ’I Østen stiger solen op’ og ’Hvad mener I om Kristus?’. Jesper Roland Hermansen sikrer, at der er skilte på, så seerne er helt med på, hvor de finder salmerne i Den Danske Salmebog. Faktisk har teknikeren også selv salmebogen liggende på sit skrivebord, så han for eksempel ved, hvad sidste linje er i dagens salmer.
- Domkirken planlægger altid salmerne flere måneder frem i tiden. DR har behov for at kende dem, så de kan fremgå af programoversigterne, men også så jeg og de andre producere på programmerne kan gøre teksterne klar til skærmen på forhånd, forklarer han. Enkelte gange kommer der måske kun syv vers med fra en salme med otte vers med i ’Morgenandagten’.
- Da det er tre forskellige DR-kanaler, der samsender, og da der kommer programmer, som skal på bagefter, er vi nødt til at have styr på tiden. Og det er en af de måder, vi kan justere på, så det hele går op. Det er allervigtigst om lørdagen, for da sender P2 ikke direkte. Det betyder også, at der ikke er en speaker, som lige kan redde situationen, som der er de øvrige dage, siger Jesper Roland Hermansen.
Denne tirsdag går det hele glat med transmissionen, og Jesper Roland Hermansen runder udsendelsen af med at vise et billede af Københavns Domkirke i Nørregade udefra.
Mens under 15 kirkegængere var på bænken i Vor Frue Kirke denne tirsdag morgen, følger mellem 5.000 og 10.000 med hver morgen på DR2 og et sted mellem 25.000 og 50.000 på P2. Tallene varierer lidt fra dag til dag, fremgår det af brugertallene.
Gudstjenester om søndagen denne sommer
Som noget nyt sender DR denne sommer også transmissioner fra Københavns Domkirke om søndagen. Da eksperimenterer DR og kirken med at bruge robotkamera-løsningen til gudstjeneste-transmissioner. På den måde kan DR1’s seere se sommergudstjenester søndag klokken 10.00, hvor sendingerne hidtil har holdt en sommerpause.
- DR har igennem længere tid oplevet et stærkt ønske fra kirkelige organisationer om at skrue op for antallet af tv-gudstjenester, så vi også sender i højsommeren. Det, synes vi, grundlæggende er en god idé, siger Ida Holten Ebbesen, der er redaktionschef for DR Specialiseret Kultur & Tro.
Hun forklarer, at DR ikke direkte kan bruge den tekniske løsning fra ’Morgenandagten’ til sommergudstjenesterne. Men erfaringerne fra flere års direkte transmissioner hver morgen har været meget brugbare i det aktuelle tilfælde, og det samme har det været, at der er stillet kameraer op i kirken i forvejen.
- Samtidig med, at vi glæder nogle seere ved at transmittere gudstjenester det meste af højsommeren, får DR nyttige erfaringer med robotkameraer og med at afprøve vores teknologiske investering i domkirken i en ny sammenhæng, siger Ida Holten Ebbesen.
Efter sommergudstjenesterne, som DR sender til og med 25. juli, vil DR og Vor Frue Kirke evaluere, om initiativet har levet op til forventningerne.